StoryEditor
Crna kronikatrojka ostaje u zatvoru

Istraga za ubojstvo u Omišu sve se više zahuktava: osumnjičenom ubojici Ringwaldu oduzeto čak šest mobitela, evo kojim dokazima policija zasad raspolaže

5. siječnja 2020. - 11:05
ubojstvo1

Na samo Silvestrovo sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je žalbe odvjetnika Stjepana Ringwalda, Jerka Pirića i Vlade Zolote, trojke protiv koje je ŽDO Split otvorilo istragu zbog ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu, a koji su tvrdili da ne postoji osnovana sumnja da su oni počinili to kazneno djelo te su tražili da se postupak obustavi, a samim tim i da ih se pusti iz istražnog zatvora.

Istraga je u punom jeku, vještače se svi pronađeni tragovi i predmeti, a i zaplijenjeni mobiteli osumnjičenih kako bi se utvrdila njihova međusobna komunikacija. Samo je Ringwaldu, doznajemo, oduzeto najmanje šest mobilnih uređaja.

Ringwaldov odvjetnik po službenoj dužnosti Boris Majić žalio se tvrdeći da se iz snimki nadzornih kamera uopće ne može utvrditi koja je osoba tog dana, kad je Fistanić brutalno ubijen sa šest metaka ispaljenih u glavu, vozila motocikl.

Također je ustvrdio i da na snimkama nije vidljivo da je baš Ringwald taj koji je izišao iz Zolotina apartmana s tamnom kacigom na glavi, u tamnoj jakni i rukavicama. Isto tako, ni djevojka pokojnog Fistanića, koja je s njim bila u vozilu u trenutku likvidacije, nije mogla opisati kako je izgledala osoba koja je pucala.

Uhićeni zbog ubojstva u Omišu brane se šutnjom, ali slučaj otvara bitno pitanje: Ringwald je imao više od 120 kaznenih prijava i samo dvije presude, kako je to moguće?!

Ubojstvo Fistanića je bilo pomno isplanirano: DORH detaljno opisao kako su Ringwald i partneri izvršili brutalnu likvidaciju u Omišu

Ubojstvo u Omišu: na intezivnoj istrazi angažirani su najbolji operativci, ali još uvijek nema naznake čvrstog motiva

Obdukcija brutalno smaknutog Omišanina pokazala da je na glavi i vratu imao šest rana od metaka; Je li Karmelino već duže vremena bio dužan kamatarima?

Tko je vozio motocikl?

Doris Košta, koja brani Pirića, navela je, među ostalim, da nema nikakve videosnimke o dolasku osumnjičenih na Lovrinac, nego samo fotografija. Također je istaknula da nema oružja, odjeće, kacige, te da se ne zna kada je i gdje motocikl pronađen i da nema niti jednog dokaza koji bi upućivao na to da je Ringwald vozio motocikl.

Pirićeva je odvjetnica navela i kako se u rješenju o provođenju istrage uopće ne navodi s koje su udaljenosti ispaljeni hici, a kako je prozor na vozilu bio poluotvoren, Košta smatra da je nemoguće da iz toga postoji biološki trag žrtve na motorkotaču.

I naposljetku, i odvjetnik Edvard Sušac, koji brani Zolotu, naveo je, među ostalim, i da nije utvrđen motiv postupanja te da bi se, čak i kad bi sve bilo istina, uloga njegova klijenta svodila samo na pomaganje.

No, sudac istrage zaključio je kako postoji dovoljan stupanj osnove sumnje da su njih trojica sudjelovala u Fistanićevu ubojstvu, kako im se to stavlja na teret rješenjem o provođenju istrage.

Pogledajte kako su specijalci upali Ringwaldu u stan, no mnogi su uvjereni da ni ovoga puta nije konačno pao; Nedavno je opet uspio šokirati Šibenčane...

Policija šuti o motivima ubojstva, ali jasno je da su Fistanić i Pirić imali problema u prošlosti: 'Cili Pisak i Omiš su znali da je Jerko uložio novac, a on je stalno tražio još...'

Policija otkrila detalje likvidacije u Omišu i objavila snimke uhićenja; Ubijeni je od jednog osumnjičenog 'utjerivao' pola milijuna kuna duga, je li to i motiv zločina?

Kako je Slobodna Dalmacija već pisala, dokazi koji za sada potvrđuju sumnju da su baš njih trojica odgovorni za ubojstvo odnose se na snimke videonadzora te na crni motocikl Yamaha T-Max koji je, prema iskazima svjedoka, viđen nakon ubojstva i na kojem su pronađeni tragovi krvi pokojnog Fistanića. Taj je motocikl ukraden 21. kolovoza u Splitu, a pronađen je nekoliko dana nakon ubojstva na Pazdigradu.

Snimke, pak, pokazuju Ringwaldov dolazak u Split i odlazak prema Šibeniku, njegov boravak u apartmanu i izlaženje iz njega, kao i to da je sjeo na motocikl kojim je po Omišu, sve do skretanja na predjelu Slavinj, slijedio VW Polo koji je vozio pokojni Fistanić.

– Tužiteljica je zakonito i osnovano donijela rješenje o provođenju istrage kako bi se u istrazi provjerili svi do sada prikupljeni dokazi, ali i prikupili ostali relevantni dokazi i podaci, ispitali predloženi svjedoci te provela potrebna vještačenja, a sve kako bi se u postupnosti razjasnilo činjenično stanje i detaljno utvrdila uloga svakog od osumnjičenika.

Sve to je potrebno kako bi se donijela odluka o nastavku kaznenog postupka podizanjem optužnog akta ili obustavom postupka – stoji, među ostalim, u rješenju splitskog suca istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 18:11