StoryEditor
Crna kronikaslovenija obećana zemlja

Ipak je u Europi bolje: tražitelji azila pokušali pobjeći iz Hrvatske

Piše PSD.
12. studenog 2012. - 16:28
Granična policija proteklog je vikenda uhvatila dvadeset i pet stranih državljana koji su pokušali ilegalno prijeći državnu granicu na području Primorsko-goranske županije.

U četiri navrata u blizini hrvatsko-slovenskog graničnog prijelaza i mjesta Rupa zatekli su pet državljana Sudana, starosti od 22 do 28 godina, dva državljana Eritreje, starosti 19 i 30 godina te po jednog državljana Irana, Iraka, Somalije, Afganistana, Malija, Obale Bjelokosti i Pakistana, starosti od 19 do 41 godine.

Ilegalni imigranti privedeni su u Postaju granične policije Rupa, a u većini slučajeva radi se o osobama koje su u Republici Hrvatskoj zatražile azil te samovoljno napustile prihvatilište kako bi ušli u zemlje Europske unije. Za državljanina Irana je utvrđeno kako je u Republiku Hrvatsku ušao legalno s odgovarajućom vizom da bi potom ilegalno pokušao prijeći granicu s Republikom Slovenijom.

Sukladno odredbama Zakona o azilu protiv zatečenih stranaca podnijeti su optužni prijedlozi, dok je temeljem Zakona o strancima za državljanina Irana donijeto rješenje o protjerivanju iz Republike Hrvatske.

Također, 9. i 11. studenog na riječkom željezničkom kolodvoru u dva navrata policajci su zatekli pet državljana Alžira, starosti 18 do 44 godine te 22-godišnjeg državljanina Tunisa. Utvrđeno je kako se radi o tražiteljima azila koji su namjeravali ilegalno prijeći državnu granicu, a kod jednog od državljana Alžira policija je pronašla krivotvorenu talijansku osobnu iskaznicu te će po završetku kriminalističkog istraživanja biti kazneno prijavljen.

U nedjelju oko 15 sati delnička policija zaprimila je dojavu građana nakon koje je na cesti u Skradu zatečeno pet državljana Sirije, starosti 22 do 34 godine. Sirijci su na teritorij Republike Hrvatske ušli ilegalno te im je donijeto rješenje o protjerivanju.

L. Benčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 16:17