StoryEditor
Crna kronikaOBITELJSKA TRAGEDIJA

I dok optužnica kaže da je isplanirao ubojstvo svoje bivše supruge s više uboda nožem, ekonomist Željko Tukić tvrdi: Namjestili su mi ubojstvo

14. rujna 2020. - 16:21
Željko Tukić u sudniciVladimir Urukalo

Željko Tukić (67), umirovljeni ekonomist rodom iz Vukovara, pojavio se u ponedjeljak u sudnici splitskog Županijskog suda na početku postupka u kojem mu se sudi za ubojstvo bivše supruge Asje Tukić, splitske liječnice, početkom kolovoza 2018. godine u Trogiru.

Tukić je predsjednici Sudskog vijeća sutkinji Višnji Strinić kazao da je prijavio prebivalište u Domu za beskućnike u Kaštel Gomilici te je potvrdio da ima četvero djece, no da ne zna koje su dobi.

- Smatram da nisam kriv i da mi je sve ovo namješteno - rekao je kratko Tukić u svom očitovanju na optužnicu.
Kako smatra da nije kriv, tako po zakonu obranu daje na kraju postupka, a po savjetu svog odvjetnika po službenoj dužnosti Tonija Vukičevića, potvrdio je da će odgovarati na pitanja kad bude iznosio obranu. Možda ćemo onda doznati tko mu je i zašto smjestio ubojstvo, kako on tvrdi.

Ubodne rane

Podsjetimo, Tukića se tereti da je 6. kolovoza 2018. od 10.35 do 10.50 sati u Trogiru u stanu na trećem katu u Ulici kneza Trpimira 7 došao u stan znajući da je njegova bivša supruga Asja sama u njemu. Prema optužnici ŽDO-a, Tukić je došao s namjerom da je ubije te joj je nožem zadao više ubodnih rana – jednu s leđa te tri u prsa, i to jakog i vrlo jakog intenziteta.

Tijekom istrage ispitano je više desetaka svjedoka od kojih će neki, među njima i vještaci, biti pozvani na raspravu po prijedlogu obrane koja se, pak, suglasila sa čitanjem danih iskaza pojedinih "manje bitnih" svjedoka.

U istrazi je Tukić tvrdio da je cijelo vrijeme tog jutra bio u Slatinama, da je odlazio do mora, vrta, trgovine i da je išao baciti smeće. Kazao je da ga je Asja zvala oko 10 sati, vjerojatno dok je bio na WC-u, te da je zato propustio poziv. Čim je vidio propušteni poziv, rekao je, zvao je i nju i njihovu kćer, koja mu se javila dok Asja nije jer joj je telefon bio isključen. Tek kad ga je oko 13.30 nazvala kći i rekla mu da su turisti ispred stana i da ode tamo jer nema nikoga, otišao je. Kad je došao i otvorio stan, našao je beživotno tijelo svoje bivše supruge.

image
Željko Tukić, optužen za ubojstvo supruge Asje Tukić... i njegov odvjetnik Toni Vukičević
Vladimir UrukaloTužiteljstvo smatra da je Tukić lagao tvrdeći da je cijelo to jutro bio u Slatinama budući da snimke videonadzora pokazuju da je Tukić na biciklu došao u Trogir već u 8.05. Snimka nastala u 10.33 pokazuje ga kako u ruci nosi crvenu vrećicu i ide prema zgradi u kojoj je stan. Dva su svjedoka potvrdila da su ga vidjeli od 10.50 do 11.10 kako biciklom ide iz Trogira prema Slatinama.

Istraga je nadalje pokazala da je pokojna liječnica zadnjeg nazvala baš Tukića u 10.32, upravo kad je on snimljen da ide prema zgradi. Kako je njihova kći rekla da su samo majka i otac imali ključ stana te da na vratima nije bilo tragova provale, tužiteljstvo je zaključilo da je u stan mogla ući samo osoba koju je Asja poznavala i koju je pustila u stan ili netko tko ima ključ.

Neprijateljstvo

Tijekom istrage napravljeno je i psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje koje je pokazalo da je okrivljeni osoba prosječnih općih i intelektualnih sposobnosti. Navodi se da je egocentrična osoba koja traži pažnju, a svoju neprijateljstvo indirektno izražava. Vještakinja je još zaključila da postaje razdražljiv i neprijateljski raspoložen kad njegove potrebe nisu zadovoljene te da u takvim situacijama, kada njegovi obrambeni mehanizimi nisu dovoljni, može imati kratke, divljačke, napadačke impulse bez "uvida u izvore i posljedice svog agresivnog ponašanja".

Tužiteljstvo je u optužnici opširno opisalo koji bi bio mogući motiv ubojstva. Naime, iz razgovora sa svjedocima proizlazi da se žrtva žalila kako Željko traži više novca te kako mu je nedugo prije ubojstva rekla da se mora iseliti iz kuće. Smatrala je da može naći drugi posao i sam se brinuti o sebi. A baš zbog toga što mu je bila ugrožena egzistencija, smatra ŽDO, Tukić je reagirao ubojstvom.

U optužnici se tvrdi da je on ubojstvo planirao, među ostalim i zbog toga što on već oko 11.40, kad ga je nazvala kći i rekla da ju je zvala agencija zbog smještaja gostiju, zna da pokojna Asja ne odgovara na pozive, te je bilo logično i životno da ide vidjeti zašto se ne javlja. No, tek u 13.30, nakon poziva kćeri, odlazi u Trogir. Znao je, smatraju tužitelji, da nitko osim njega nema ključ stana i da ga moraju zvati u vezi sa smještajem gostiju. Zbog toga je htio da netko svjedoči ulasku u stan i da tako sa sebe skine sumnju.

image
Vladimir Urukalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 09:03