StoryEditorOCM
Crna kronikaBJEGUNAC S TJERALICE

Hrvatu optuženom za seksualno zlostavljanje psa može se suditi, no tužitelji opaki prijeti zastara

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
28. travnja 2023. - 21:19

Ivor Ivanišević (47), bjegunac s tjeralice zaposlen u Europskom parlamentu, kojem se sudi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu pod optužbom da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa i usput razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, uživa imunitet, ali onaj funkcionalni! Naime, Federalna javna služba za vanjske poslove, trgovinu i razvojnu suradnju Kraljevine Belgije je nakon višemjesečnog odugovlačenja odgovorila na dopis suda u kojem se traži pojašnjenje Ivaniševićeva briselskog statusa.

"Uprava za protokol može potvrditi da je Ivor Ivanišević međunarodni službenik koji radi za Europski parlament u Bruxellesu. Na temelju svog posebnog statusa i članka 11. Protokola o povlasticama i imunitetima EU on uživa funkcionalni imunitet", odgovorili su iz Kraljevine Belgije.

Pritom pojašnjavaju i da na državnom području svake države članice i neovisno o njihovu državljanstvu dužnosnici i ostali službenici Unije, a pridržavajući se odredaba Ugovora koje se odnose na propise o odgovornosti dužnosnika i ostalih službenika prema Uniji te na nadležnost Suda Europske unije u sporovima između Unije i njezinih dužnosnika i ostalih službenika, uživaju imunitet od sudskih postupaka u pogledu radnji koje oni poduzimaju u službenom svojstvu, uključujući izgovorene ili napisane riječi.

"Taj imunitet uživaju i nakon prestanka obnašanja dužnosti. To znači da ne može biti kazneno gonjen u državama članicama EU za djela počinjena u obavljanju službene dužnosti osim ako nadležno tijelo unutar EU ne ukine navedeni imunitet od sudskih postupaka. Za radnje koje se odnose na privatnu sferu i ne spadaju u njegove službene funkcije, navedena osoba može biti kazneno gonjena. A sud je taj koji će odlučiti o tome hoće li priznati imunitet u sudskom postupku ili ne, na temelju osobnosti slučaja."

Stoga nema nikakvih zapreka da se Ivaniševića izruči Hrvatskoj kao niti da se kazneni postupak ne nastavi.

Na idućem ročištu bit će saslušani, na prijedlog obrane, veterinari koji su o Ivaniševićevim psima brinuli, a i kako bi se dobili odgovori bi li kuja, s obzirom na pothranjenost i navodno zlostavljanje, mogla na natjecanjima tako napaćena postizati vrhunske rezultate.

Na jesen nastupa zastara

Inače, ovom predmetu na jesen nastupa zastara i dosad su se na njemu izmijenila četiri suca. Prvostupanjska presuda, kojom je Ivanišević osuđen na godinu dana zatvora, na kraju je donesena u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbjegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost. No taj je prvostupanjski pravorijek ukinut pa se Ivaniševiću ponovno sudi.

Podsjetimo, Ivanišević je "pao" nakon što je u srpnju 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su "tekli" podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana Ivaniševićeva tvrtka. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je poduzetnik bio u Belgiji sve do 22. rujna kad je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijski gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima okoćena 2008. imala stidnicu prepunu rana, a ondje je bio i muški Irungu Ayaba okoćen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, optuženom su oduzeti i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom bačena je sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući fotografije pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

OGLAS

Pa tako jedan od "uhvaćenih" sadržaja s e-maila "mikabsex", koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena Vlada next, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena "korištenje keruše".

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi". Na niz optužbi Ivanišević je, nakon uhićenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivnju.

- Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posljedica su infekcija zbog višestrukih alergija - pravdao se svojevremeno Ivanišević koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Bačenom sumnjom na Ivaniševića ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog "svrco". Ispričao je da se na toj izložbi Ivanišević zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegova ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:55