StoryEditor
Crna kronikaprnjat će iza rešetaka

'Hrvatski Escobar' priznao šverc kokaina, nagodio se USKOK-om: dobio devet godina zatvora i mora platiti četiri milijuna kuna

Piše Željko Petrušić / JL
11. lipnja 2019. - 16:31
prnjat_sudjenje1-191216

Stjepan Prnjat, kojega mediji zbog povezanosti sa švercom kokaina nazivaju hrvatskim Escobarom, priznao je da je početkom prošle godine organizirao šverc većih količina kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, javlja Jutarnji list.

Prnjat se nagodio s USKOK-om te je pristao na zatvorsku kaznu od devet godina zatvora. Očito je Prnjat bio svjestan da bi zbog ranije osuđivanosti za šverc droge, a pritisnut dokazima USKOK-a, na suđenju mogao završiti s bitno težom kaznom, te se odlučio na nagodbu.

Osim zatvorske kazne, Prnjatu jer izrečena i sporedna novčana kazna u iznosu od četiri milijuna kuna.

Temeljem ove nagodbe Prnjatu je i prije početka suđenja, na tzv. pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Rijeci izrečena spomenuta osuđujuća presuda. Prema presudi, morat će platiti i troškove kaznenog postupka u iznosu od nepunih sto tisuća kuna.

 

Još dva suoptuženika, nizozemski državljanin Mario Boet i Albernis Trujillo Sarria,državljanin Kolumbije i Španjolske, priznali su krivnju i nagodili se s USKOK-om. Boet je osuđen na šest godina zatvora i mora platiti 1,7 milijuna kuna novčane kazne, dok je Kolumbijac dobio tri godine zatvora.

Podsjetimo, Prnjat i još sedam suoptuženih osoba uhićeni su u ožujku prošle godine u operaciji kodnog imena Nana u kojoj je hrvatska policija surađivala s kolegama iz više država.

U riječkoj kontejnerskoj luci Brajdica tom je prilikom zaplijenjena pošiljka s oko 100 kilograma kokaina.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 16:07