Crna kronikaNE ŽELI U RUSIJU

'Hrvati, nemojte me izručiti Putinu! Žele mi suditi samo zato jer sam branio svoju zemlju': bivši pukovnik ruske vojske i bogati ukrajinski biznismen u Splitu već mjesecima vodi pravosudnu bitku, ovo je njegova priča

Piše Marko Didić

Šezdesetogodišnji bivši pukovnik ruske vojske, k tome i borac za ukrajinsku neovisnost, zamjenik zastupnika u Radi Ukrajine, humanitarac, novinar i biznismen Alexander Lipko ima i ukrajinsko i rusko državljanstvo.

Već četiri i pol mjeseca sa svojim se splitskim odvjetnikom Jadranom Franceschijem bori protiv izručenja Rusiji, koja ga traži zbog 300 tisuća eura koje je navodno zaradio na nezakonit način.

U svim ukrajinskim dokumentima koje nam je naš sugovornik dao stoji da je on Oleksandr Mykolayovyč Lypko. Ili Alexander Lipko, ako gledamo tjeralicu ruskog Interpola koja je raspisana za njim krajem lipnja prošle godine, nakon što mu je sud u Krasnodaru, gdje se postupak protiv njega vodi, odredio istražni zatvor.

Pokazao nam ih je na naše inzistiranje jer nismo automatski mogli povjerovati u njegovu priču i činjenicu da je jedan čovjek skupio sve te uloge u jednoj osobi.

– U Hrvatsku dolazim od 2002. jer obožavam jedrenje između vaših otoka Brača, Hvara, Visa, Palagruže i Lastova, i to su mi najljepši dani u godini. Ne znajući da se protiv mene u Rusiji vodi ikakav postupak, niti da postoji tjeralica Interpola za mnom, letim iz Berlina prema Splitu na odmor, a iz drugih europskih destinacija u Split lete moja supruga i dvoje djece, kako bismo zajedno proveli godišnji odmor i krenuli na jedrenje.

No, nakon slijetanja u Split 19. rujna prošle godine, uhićuje me na aerodromu Resnik vaša policija po tjeralici Interpola i nakon jednog dana boravka u ćeliji puštaju me na slobodu uz mjere opreza. I evo, već se četiri i pol mjeseca iz Splita borim protiv izručenja Rusiji – govori nam Lipko, u pratnji prevoditeljice Eleonore Matić i svog odvjetnika Franceschija.

Rođen je u Kijevu, koji je tada bio u sastavu tadašnjeg SSSR-a i automatski po toj osnovi ima rusko državljanstvo, a do 1996. dogurao je do pukovnika ruske vojske. Iz vojske odlazi u mirovinu, koja mu je bila nedovoljna za preživljavanje pa se vraća u rodni Kijev, gdje bez problema dobiva i ukrajinsko državljanstvo te počinje s biznisom.

– Po struci sam radioinženjer i bavim se prodajom tehnologija sa svojom tvrtkom "Promavtomatika", ali zbog gubernatora, a poslije nažalost i predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, i njegovih ukrajinskih oligarha koje je stvorio tamo, ne mogu normalno poslovati pa se vraćam u Rusiju. Ova inkriminacija zbog koje me Rusija sada traži iz razdoblja je poslovanja moje tvrtke od 2012. do 2014. godine, koja je sada u stečaju, dakle prije agresije Rusije na istočni dio Ukrajine – napominje Lipko, te nastavlja:

– "Promavtomatika" je bila posrednik u prodaji turbina između njemačkog "Siemensa" i ruske firme "Nova Tek" iz Krasnodara. U sporazumu o proviziji s njemačkim "Siemensom" sve to lijepo stoji i tu ništa nije sporno. Mi smo u tom poslu na kraju zaradili 1,7 milijuna eura, koji su ostali u Rusiji, a mene rusko tužiteljstvo tereti da sam 19. rujna 2014. u Krasnodaru, u svojstvu direktora poduzeća "NPO Promavtomatika", kršeći zakon, na temelju lažnog ugovora iz tog posla prebacio iznos od 300.000 eura na bankovni račun hotela "Arbois Bettex" u Lyonu.

To ništa nije nelegalno jer su tijekom dvije godine postojali troškovi u organizaciji seminara, banketa, marketinga i sličnih aktivnosti i ti su se eventi i marketinške akcije priređivali baš u tom hotelu. Na kraju smo im na taj način platili, a "Siemens" mojoj tvrtki još treba platiti 200.000 – prolazi Lipko ponovno s nama uspješno sklopljeni posao, nudeći nam na uvid i ugovor o proviziji sa "Siemensom", njihovu zahvalu za dobro obavljeni posao i niz drugih dokumenata.

– Ovog ruskog progona uopće ne bi bilo, niti bih ja uopće bio interesantan FSB-u (ruskoj Federalnoj službi sigurnosti) da se ne vraćam u Ukrajinu i kao dragovoljac 2015. sudjelujem u ratu u Donbasu, a angažiram se i u ukrajinskoj politici gdje postajem međunarodni tajnik Socijaldemokratske stranke i zamjenik zastupnika moje opozicijske stranke u Radi

Kako sam u međuvremenu dobio i mjesto boravka u Francuskoj, i kako u francuskom odmorištu Chamonix imam mali hotel koji vodi moj sin, a u toj zemlji imam i tvrtku "Trimdek", tako sam više puta organizirao liječenje i rehabilitaciju dvadesetak ukrajinskih boraca. Najprije u Francuskoj, zatim i u Švicarskoj, a problem nastaje kada je jedan od boraca koji su bili na rehabilitaciji za švicarske novine opisao da je nakon uhićenja u borbama s Rusima odveden iz Ukrajine u ruski grad Rostov, te je time dokazao direktnu umiješanost Rusije u rat u Ukrajini.

Osim toga, i ja u francuskom časopisu "Les Paroles Ukrainnicnes" pišem niz tekstova o agresiji Rusije na Ukrajinu te objavljujem niz intervjua s ukrajinskim političarima koji podupiru europske antiruske sankcije. Surađujem i s predstavnicima NATO-a u stvaranju klinike za fizičku i rehabilitacijsku medicinu. Sve to i još niz drugih aktivnosti dovodi me do ovoga da me Rusija traži.

I recite mi vi, nakon svega, bih li ja u Rusiji imao pravično i zakonito suđenje? I ne bi li to bilo isto kao kada bi neki vaš časnik koji je bio časnik JNA, a koji je poslije prešao u Zbor narodne garde, imao pravično suđenje u Srbiji dok rat između te dvije države još uvijek traje? – pita nas Lipko, koji je u studenome prošle godine u prostorijama PU splitsko-dalmatinske podnio zahtjev i za međunarodnu zaštitu te je njegov slučaj sada i pred Europskim sudom za ljudska prava i temeljne slobode u Strasbourgu.

Lipko je začuđen kako je 8. studenoga 2018. Županijski sud u Splitu lakonski utvrdio da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za njegovo izručenje Ruskoj Federaciji, ignorirajući sve ove činjenice.

– Iskreno, mislio sam da ću tom vašem sudu moći dati sve ove dokumente koji utječu na moje izručenje, a koje sam dao i vama, i da ću ih uvjeriti činjenicama da je moj strah od izručenja opravdan. No, nisu me ni zvali, ni mene ni mog odvjetnika. Niti su išta vidjeli od ove dokumentacije, niti ih je to zanimalo. Donijeli su odluku da nema prepreke za izručenje – uzdiše Lipko, uzdajući se u svog odvjetnika Jadrana Franceschija, koji je na ovo rješenje podnio žalbu Vrhovnom sudu RH.

Poziv Vladimira Putina u kojem kaže da će ruski oligarsi koji su pokrali novac biti oslobođeni kaznenog progona u Rusiji ako taj ukradeni novac vrate, Lipko smatra smiješnim:

– Niti sam što ukrao, niti sam oligarh, niti se zbog svoje sigurnosti ikada više mogu vratiti u Rusiju, a ovaj apel je još jedan korak dalje u izolaciji Rusije od svijeta.

Jadran Franceschi: Zatražio sam azil za gospodina Lipka

Odvjetnik Jadran Franceschi dao nam je izjavu o ovom slučaju, u kojoj opisuje cijelu kronologiju događaja i pravnih radnji koje je poduzeo:

– Protiv gospodina Lipka u Ruskoj Federaciji, na sudu u Krasnodaru, određen je istražni zatvor 29. lipnja 2018. godine. Ruska Federacija zatražila je izručenje, a gospodinu Lipku je određena mjera opreza od strane suca istrage Županijskog suda u Splitu.

Dana 8. studenoga 2018. Županijski sud u Splitu je utvrdio da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje gospodina Lipka Ruskoj Federaciji po zahtjevu glavnog tužiteljstva Ruske Federacije, a radi vođenja postupka. Protiv te odluke podnio sam žalbu Vrhovnom sudu, no imajući na umu da konačno o tome odlučuje ministar pravosuđa. Na temelju Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti zatražio sam azil za gospodina Lipka jer je ukrajinski državljanin, a Ukrajina je u sukobu s tražiteljicom izručenja, Rusijom.

Kako je gospodin Lipko ukrajinski državljanin, te ujedno i prvi zamjenik predsjednika Odbora Vrhovnog parlamenta Ukrajine za socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i novinar u Francuskoj, zatražio sam međunarodnu zaštitu jer sam smatrao da će izručenjem Ruskoj Federaciji biti ugrožena njegova sigurnost, zdravlje i život, imajući na umu da je bio i vojnik Ukrajine u borbama za Donbas.
Kako ima boravak u Francuskoj, zatražio sam i transfer u Republiku Francusku, tako da ona treba odlučiti o prihvaćanju odgovornosti da odobri transfer gospodina Lipka.

Postupak traženja međunarodne i privremene zaštite, odnosno azila, odgađa izručenje te smatram da će zahtjev biti odobren, na temelju Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Dublinske uredbe.

 

#IZRUčENJE#RUSIJA#UKRAJINA#GOSPODARSKI KRIMINAL#ALEXANDER LIPKO