StoryEditor
Crna kronikamonstruozan zločin

Hrvat u Austriji osuđen na doživotni zatvor zbog brutalnog ubojstva supruge, s kojom se upravo razvodio: kuhinjskim nožem izbo ju je čak 68 puta, sud nije našao niti jednu olakotnu okolnost 

Piše JL
10. svibnja 2019. - 01:22
Sarajka Katana ubijena je u ožujku prošle godine

Doživotna kazna zatvora. Nepravomoćna je to presuda izrečena u četvrtak navečer Draganu Katani (45), hrvatskom državljaninu iz Kloštar Ivanića koji je 5. ožujka prošle godine sa 68 uboda kuhinjskim nožem oštrice dužine 13 centimetara ubio svoju suprugu Sarajku (47) s kojom je bio u brakorazvodnoj parnici.

Došao ju posjetiti, a pred zoru je nastao pakao: Hrvaticu na radu u Austriji surovo ubio suprug

- Osjećam se djelomično kriv - rekao je na početku rasprave, piše Jutarnji list.

- Sud nije našao nijednu olakotnu okolnost, a sve otegotne okolnosti bile su takve da vam je sud morao izreći kaznu doživotnog zatvora. Uz to, morat ćete platiti troškove suđenja i nadoknaditi štetu koju ste počinili ubojstvom svoje supruge - poručila je sutkinja optuženom na kraju kraćeg usmenog obrazloženja presude.

Katana je nakon toga iz sudnice prebačen u pritvor. Nijedan član njegove obitelji nije bio na suđenju, a u četvrtak je kao svjedokinja ispitana Anica Martinović, sestra ubijene Sarajke koja je bila otišla u Austriju u potrazi za poslom i radila u hotelu Valentino u Bad Schallerbachu, poznatom termalnom lječilištu.

Katana je dan prije ubojstva proveo spavajući u autu i obilazeći okolna mjesta, a navečer je sačekao suprugu kad se s kolegom s posla vraćala u obližnji stan.

Ne sluteći ništa, ona ga je primila, a on ju je ujutro pred polazak na posao usmrtio sa 68 uboda nožem.

- Ja se ničega ne sjećam - nekoliko je puta ponovio optuženi. Nekoliko svjedoka koji su u četvrtak ispitani rekli su kako su čuli dozivanje u pomoć, a svi svjedoci tvrdili su da nisu vidjeli da bi itko od drugih muškaraca dolazio Sarajki Katani, iako je optuženi tvrdio da mu je supruga rekla da je u vezi s drugim muškarcem.

Sud nije vjerovao nijednom dijelu njegove obrane. Nije mu povjerovala ni 11-člana porota pa je Katana osuđen na doživotni zatvor.

- Mislim da je ovo druga takva presuda na sudu u Welsu i jedna od rijetkih u Austriji - rekla je za Jutarnji list Verena Leiss, urednica austrijske državne novinske agencije APA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 15:36