StoryEditor
Crna kronikaatraktivni kvadrati na Bačvicama

Hoće li trojica iz afere 'Villa Harmony' ubrzo na slobodu? Doznali smo što je odlučio splitski sud, ali i što čeka Sikiricu na povratku u Hrvatsku 

Piše Katarina Marić Banje
29. travnja 2019. - 19:28

Trojka osumnjičena zbog davanja i primanja mita vezano za izmjenu građevinske dozvole za hotel na splitski Bačvicama "Villa Harmony" je od danas u povoljnijem položaj nego prošlog tjedna. Iako istražni zatvor nije ukinut te se trenutno i dalje nalaze na splitskim Bilicama iz njega će izaći za desetak dana. Odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu djelomično su prihvaćene žalbe njihovih odvjetnika. 

Otkrivamo za što USKOK sumnjiči uhićene za malverzaciju na Bačvicama: prisvojili 55 kvadrata državne ceste kako bi vila dobila još jedan kat!?

Razotkrili lokalnu mafiju i razbili Cvikov narko lanac: ovo je iskusni dvojac koji je rukovodio tajnom policijskom akcijom u aferi oko vile na Bačvicama

Naime, iako nije prihvaćen dio iz žalbi kojim su tražili obranu sa slobode, prihvaćen je dio u kojem se tražilo poništenje jednu od osnova istražnog zatvora. Nakon uhićenja prije dva tjedna sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu je odredila istražni zatvor po obje osnove koja je tražio regionalni ured USKOK-a: zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela te izbjegavanja utjecaja na svjedoke.

Prema prvoj osnovi, istražni zatvor teoretski može trajati do maksimalnog mogućeg roka ili u najboljem slučaju do kraja istrage. Druga pritvorska osnova podrazumijeva izlazak na slobodu onog trenutka kada se sasluša posljednji svjedok. Kako u postupku ima tek nekolicina svjedoka, pretežito iz Zagreba vezano za konkretni učin za koji su prijavljeni te pokoji iz Splita vezano za administrativne okolnosti traženja izmjene građevinske dozvole, njihovo saslušanje trajat će maksimalno tri dana.

Kada se tome pribroji propisani rok za slanje poziva na istražno ročište od oko tjedan dana, sve će se  izrealizirati za manje od dva tjedna. Slijedom navedenoga, prije isteka mjesec dana od dana pritvaranja na slobodu će izaći Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Borislav Bašić, zaposlenik splitske tvrtke Špinut koja je investitor hotela i Željko Korica, bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnika direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu.

Istražni zatvor je određen i nad Zoranom Sikiricom, članom uprave tvrtke Špinut, koji je u trenutku kada su krenula uhićenja u Zagrebu bio u Izraelu na liječenju. Zbog toga nije ni dao obranu pred zamjenicom ravnatelja USKOK-a, a nije ni sproveden u istražni zatvor. Prva formalna radnja koja ga očekuje po povratku u Hrvatsku je ispitivanje u USKOK-u.

#MITO#ISTRAžNI ZATVOR#ZORAN SIKIRICA#VILA HARMONY

Izdvojeno