StoryEditorOCM
Crna kronikabliži se suđenje

Ubojstvo Luke Bančića šokiralo je Split. Što se točno dogodilo kobne noći i hoće li se ubojica i dalje braniti šutnjom?

Piše Marko Didić
3. rujna 2024. - 14:44

Na Županijskom sudu u Splitu 17. rujna počinje suđenje 31-godišnjem Anti Rušiću za ubojstvo 22-godišnjeg Luke Bančića u Splitu  koje se dogodilo u 1 sat 24. veljače u Splitu, na početku Mažuranićevog šetališta ispred hotela Corner.

Rušić je ubo Bančića  nožem u prsa zadavši mu jednu ubodnu ranu duboku 19 centimetara.

Državno odvjetništvo drži da se radi o izravnoj namjeri jer je Rušić otišao kući po nož nakon što se njegov brat Frane ispred lokala sukobio s grupom mladića koji mu nisu htjeli dati novac. Ovo djelo okvalificiralo je kao obično, a ne teško ubojstvo a maksimalna zapriječena kazna Rušiću za obično ubojstvo je 20 godina zatvora.

Sudac Dinko Mešin sudi u ovom predmetu i on će kako doznajemo saslušati oko dvadesetak svjedoka. Veći dio su prijatelji pokojnog Bančića,ali i dvoje braće i majka optuženog Rušića koji će govoriti o zakazivanju cijelog sustava koji toj obitelji nije pomogao na adekvatan način. Tu su i tri osobe koje su pozvale policiju jer su čuli verbalnu svađu pokojnog Luke i ubojice u kojoj su se čule i razne neprimjerene riječi upućene ubojici prije nego je ubio.

‘Daj dva, tri eura!‘

Rušić se zatrčao prema Bančiću i njegovom društvu koje se već udaljilo od mjesta sukoba prema hotelu. Zamahnuo je prvi put prema njemu, ali su obojica pali. Ubo ga je nakon što su se digli i potom trčao s nožem u ruci za njim sve dok nije pao. 

Rušić će na prvom ročištu izjasniti se o krivnji, a do sada se branio šutnjom, što se može protumačiti da posredno negira krivnju. 

Saznajemo nove detalje ubojstva Luke Bančića. Policija ima snimke koje nisu izišle u javnost, evo što je krenulo po zlu

Na Bilicama pretučen ubojica mladog Luke Bančića? On tvrdi da je pao s kreveta, liječnici ne vjeruju u tu verziju

image

Svijeće u počast ubijenom mladiću 

Tom Dubravec/Cropix

Bančićevi prijatelji tijekom istrage su dali sovje iskaze te su naveli i su kako su pili alkohol u kafiću i da su izašli iza ponoći. Prišao im je alkoholizirani muškarac neurednog izgleda, visok oko metar i 90. Počeo je žicati: ‘Daj dva, tri eura.‘ Rekli su mu da nemaju novca, a on im je kazao: "Vi ste mulci, ja sam stara škola. Dat ćete vi meni mobitele i takujine, sve šta imate." 

Nije im prijetio, fizički ili verbalno, ali su Bančića te riječi iživcirale pa je došlo do sukoba, najprije verbalnog, a potom i fizičkog. Pojavio se muškarac, deblji i niži od ovog s kojim su se sukobili. Napao je najslabijeg u društvu. Sukob se premjestio ispred obližnjeg kafića, a onda je prestao. Bančić i njegovi prijatelji uputili su se prema predjelu Bol, odmakli su pedesetak metara, kada su čuli nižeg muškarca kako nešto viče. Bančić se zatrčao prema njemu, obojica su pali. Luka je potom krenuo prema njima i pao. 

U istrazi je ispitan i par koji je svjedočio situaciji ispred lokala. Muškarac je vidio da su se dva mladića sukobila s 40-godišnjakom duže kose koji je djelovao zapušteno. Pitao ih je u čemu je stvar, može li se kako riješiti problem, a oni su mu odgovorili da ide svojim poslom i da su oni iz Siromašne i da se s njima nije pametno zezati. Njegova djevojka je vidjela da mladići nasrću na zapuštenog muškarca.

Veliki interes javnosti

Vrijeđali su ga i govorili mu da je klošar, posvjedočila je. Čula je kako netko govori: "Čut ćeš ti što je Siromašna!". Imala je osjećaj da su spremni i na njih nasrnuti. Zaključila je da je ponašanje mladića bilo bezobrazno i neljudsko pa je pozvala policiju. 

Toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da je Rušić bio pripit. Koncentracija alkohola u krvi mu je bila najmanje 1,42 promila. Utvrđena je i prisutnost tetrahidrokanabinola i diazepama.

image

Okupljanje prosvjednika na mjestu gdje se dogodilo ubojstvo Luke Bančića

Arhiva Sd/

Vještačenje je pokazalo da je žrtva također bila alkoholizirana. Utvrđena je koncentracija alkohola od 2,26 promila te prisutnost tetrahidrokanabinola. 

Svi iskazi koji su dani tijekom istrage su valjani, ali osoba na samom suđenju može promijeniti ili nadopuniti iskaz, a onda se vrednuje ono što je rečeno na sudu.

Rušićev odvjetnik Darko Stanić nam kaže da barem jednom mjesečno posjeti svoga klijenta u Zatvoru Šibenik, odakle će biti i doveden na suđenje u Split. Doznajemo da je Rušić zadovoljan zatvorskim uvjetima i da ćeliju dijeli sa još jednom osobom.

Vidjet ćemo hoće li Rušić konačno na suđenju progovoriti o svom činu koji je u smrt odveo 22-godišnjeg Bančića ili će se i dalje braniti šutnjom.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ovo suđenje se očekuje sa velikim interesom, ništa manje od suđenja Filipu Zavadlavu zbog ubojstva trojice mladića za što je i pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora. Nakon Bančićevog ubojstva preko 1500 građana je izišlo na prosvjede,a za očekivati je i mnoge od njih i u sudnici.

Svijećama, bakljama i mimohodom do mjesta zločina i zgrade ubojice Ante Rušića, Splićani odali počast Luki Bančiću

image

Počast ubijenom mladiću

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 19:02