StoryEditorOCM
Crna kronika‘SANITARNA‘ U LOVU

Gosti pušili na terasi kafića, prisjelo gazdi: ‘Mislio sam da zbog pomičnog krova ne trebam dozvolu, molim blažu kaznu‘

25. prosinca 2023. - 22:29

Malo više od 1200 eura mora platiti vlasnik kafića kraj Parka Zrinjevac u Zagrebu, koji je omogućio gostima da puše u prostoru za koji nije ishodio dozvolu nadležnog ministarstva. Odlukom Prekršajnog suda u Zagrebu krivim su proglašeni tvrtka koja drži ugostiteljski objekt, kao pravna osoba i 48-godišnjak iz Zagreba, kao odgovorna osoba kafića.

Prema presudi, su u lokalu krajem veljače ove godine, u 12:30 sati, omogućili zatečenim gostima pušenje duhanskih i elektronskih cigareta u prostoru za koji nije ishođeno rješenje Ministarstva zdravstva za pušački prostor ili prostor za pušenje. Odnosno, nisu osigurali provođenje zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru, kako stoji u Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Prijavila ih je Sanitarna inspekcija koja je protiv pravne i fizičke osobe izdala prekršajni nalog na koji su podnijeli prigovor te je proveden postupak na prekršajnom sudu. U svojim pisanim obranama optuženi su formalno priznali krivnju.

Uz to je 48-godišnjak pojasnio sve okolnosti koje su dovele do kršenja zakona.

- Olako i pogrešno sam smatrao da mi pomični krov na terasi omogućuje da se prostor može povremeno smatrati otvorenim javnim prostorom. Pri tome nisam vodio računa na povezanost sa zatvorenim prostorom, u kojem se mjerodavni propis bezuvjetno poštuje.

image

Pomični krov na terasi nije dozvola za pušenje/ Ilustracija

Goran Mehkek/Cropix

U tom smislu priznajem djelo i molim sud blažu kaznu. Prvenstveno što je promet u poslovanju u zadnje duže vrijeme znatno opao, tako da bilježimo doista minimalni dohodak.

Za sada još iz moralnih i humanih razloga uspijevam zadržati zaposlenike zbog njihovih obiteljskih prilika, a i sam uzdržavam školsku djecu. Iskreno se kajem zbog toga i ubuduće ću se kloniti takvog ili sličnog postupanja u obavljanju djelatnosti - naveo je.

Slijedom navedenog, sud ih je proglasio krivima te im je izrekao novčane kazne ispod zakonom propisanog minimuma, za tvrtku 1061 eura, a za vlasnika 159 eura. Imao je pri tome u vidu sve okolnosti, kao olakotne su uzete dosadašnja nekažnjavanost za istovrsne prekršaje, priznanje i kajanje zbog počinjenog prekršaja.

Otegotnih okolnosti sud nije našao, te im je stoga ublažena kazna. Oba optužena imaju uplatiti i po 20 eura na ime troškova postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:18