StoryEditor
Crna kronikaostaje u zatvoru

Giljanović dobio još jednu odbijenicu: Vrhovni sud ne suosjeća sa splitskim kamatarom, u odgovoru mu pobrojali i sve grijehe

19. studenog 2019. - 13:26

Vrhovni sud odbio je žalbu Ivana Giljanovića zvanog Giljo (37) iz Splita na produljenje istražnog zatvora, a u kojoj je naveo iste razloge koje je napisao i u pismu sutkinji Višnji Strinić prije desetak dana tražeći da mu ukine istražni zatvor.

Giljanović je i u žalbi i u pismu sutkinji ustvrdio da više nema razloga da bude iza rešetaka jer su se on i žrtva Marko Bekavac na ročištu sredinom srpnja ove godine pomirili i dali jedan drugom ruku te da, s obzirom na ovo pomirenje među njima, više ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo, a samim time prestaje postojati i osnova za istražni zatvor.

Bratstvo, kajanje, praštanje i ljubav: dramatične scene na suđenju Giljanoviću za pokušaj ubojstva Bekavca; Došlo do iznenadnog obrata, bacili se jedan drugome u zagrljaj

Nije mu pomoglo ni dramatično pismo: sud mu ne vjeruje, Giljanović ipak ostaje u pritvoru

Također je ustvrdio i da mu je u zatvoru došlo i do pogoršanja psihičkog i fizičkog zdravlja kao i da je od svoje obitelji odvojen već godinu i pol dana.

Kao argument da je zaslužio izaći na slobodu, istaknuo je i da mu je jako teško palo to što ga jedno od njegove djece nije prepoznalo prilikom dolaska s majkom u posjet u zatvor, te da ga je to toliko pogodilo i uzdrmalo da je u šibenskom zatvoru, u kojem se trenutno nalazi zbog sigurnosnih razloga, u ćeliji sebi žiletom pokušao prerezati vratne žile. No, u tome su ga spriječile kolege zatvorenici i nakon toga je završio na psihijatriji.

 

Iskazana bezobzirnost

Sudsko vijeće Vrhovnog suda zaključilo je, pak, da to što su se on i Bekavac pomirili nema nikakvog utjecaja na postojanje sumnje da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

Navode kako ta opasnost proizlazi iz njegove dosadašnje osuđivanosti zbog lihvarskog ugovora, iznude i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari te iz činjenice da je osnovano sumnjiv i za još jednu iznudu za što mu se vodi kazneni postupak.

Također, Vrhovni sud navodi i kako je u ovom slučaju pokušaja ubojstva iskazao iznimnu upornost i bezobzirnost, kao i da je i vještak psihijatar utvrdio da zbog “značajki narušene strukture osobnosti” postoji opasnost, iako ne visokog stupnja, da bi mogao počiniti teže kazneno djelo ili djelo s elementima nasilja.

- Kaznena djela za koja je do sada osuđivan upućuju na njegovu sklonost kriminalnom i nasilničkom postupanju, a nije bez značaja ni činjenica da se protiv njega vodi još jedan kazneni postupak zbog iznude bez obzira na njegovo dosadašnje trajanje i uz uvažavanje pretpostavne okrivljenikove nevinosti - stoji, među ostalim, u odluci Vrhovnog suda.

Giljanovićeve navode da od pucnjave u Bekavca nije počinio novo kazneno djelo, da je godinu i pol dana odvojen od obitelji i da mu je narušeno zdravlje ocijenili su beznačajnim, naglasivši da mu je zdravstvena skrb osigurana unutar zatvorskog sustava kao i drugim istražnim zatvorenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 11:56