StoryEditor
Crna kronikaNEMA GA OD 29. TRAVNJA

Gdje je nestao Filip Padovan? Sve službe i volonteri, pa čak i vidovnjak, traže nestalog mladića iz Vele Luke, njegov imenjak Romić nikada nije nađen

Piše Dora Lozica
15. svibnja 2022. - 22:44

Prvi svibanj, jedan od omiljenih otočnih praznika rezerviran za uživanje u prirodi s obitelji i prijateljima, za Korčulane je ove godine bio mučan.

Na društvenim mrežama odjeknula je vijest o nestanku Filipa Padovana (27), mladića iz Vele Luke, koji je zadnji put viđen u petak, 29. travnja. Njegov brat je napisao post podijeljen gotovo 600 puta, a sadrži jednostavnu i iskrenu poruku:

”Nesta mi je brat. Ako imate kakvu informaciju, javite se policiji.”

Tog je dana, prije više od dva tjedna, mobitel, dokumente i novčanik ostavio u kući i od tada mu se gubi svaki trag, a kako ne bismo dodatno uznemiravali obitelj, zaputili smo se u Velu Luku doznati nešto više o Padovanu.

Doznali smo tužnu priču o kojoj nećemo iznositi sve detalje iz poštovanja prema ostalim članovima obitelji. Velolučani su bili puni hvale za nestalog mladića, rekli su nam da je bio iznimno inteligentan, završio je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, a bio je proglašen i najboljim studentom.

Imao je dobar posao u Blatu, neki kažu da je trebao početi raditi u novoizgrađenoj marini u Veloj Luci, a doznajemo da je i navodno dao otkaz samo dan prije nestanka. Tragedija je prije nekoliko godina ovu obitelj s troje djece, nestalog Filipa, njegova brata i sestru, ostavila bez majke.

Nakon što je Filipov nestanak prijavljen nadležnim službama počela je velika potraga koja još uvijek traje.

- Službenici Policijske postaje Korčula odmah su počeli s prikupljanjem obavijesti vezano za okolnosti, razloge nestanka i moguće pravce udaljavanja, a potom je organizirana pretraga terena, odnosno mjesta na koja je nestali mladić zalazio ili se uobičajeno kretao. U pretrazi terena sudjelovali su naši policijski službenici, članovi HGSS-a Orebić i iz drugih dijelova Hrvatske sa psima tragačima, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s Korčule i građani.

image

Filip Padovan- potraga na Korčuli

Budući da poduzete mjere traganja nisu rezultirale pronalaskom nestale osobe ili korisnih tragova te da nema novih korisnih saznanja, pretraga se provodi smanjenim intenzitetom, odnosno usmjerava se sukladno eventualno prikupljenim obavijestima - kažu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Novih informacija nema, nitko ništa ne zna, a strasti i uzbuđenje oko nestanka nesretnog mladića na otoku se smiruju. To je prirodno i očekivano, život ide dalje, za sve osim za njegovu obitelj.

Ipak, nisu još svi odustali što je vidljivo i po priopćenju orebićkih HGSS-ovaca:

- U potragu su uključeni članovi 11 HGSS-ovih stanica s područja cijele Hrvatske kao i kolege iz BiH. Koriste se svi raspoloživi resursi, teren se pretražuje bespilotnim letjelicama, za nestalim tragaju i potražni psi. Pomorska policija i HGSS spasilačkim gumenjakom pretražuju obalni pojas i obližnje otoke, traga se i noću uz upotrebu bespilotnih letjelica s termovizijskim kamerama.

Sličan slučaj

Pregledani su speleološki objekti na širem području općine Vela Luka, te brojni napušteni i razrušeni objekti. U potragu su uključeni i članovi planinarskih i lovačkih društava, obitelj, prijatelji i brojni volonteri kojima zahvaljujemo na pomoći. Ukupno je pretraženo više od pet tisuća hektara površine, a timovi su prešli 33 tisuće kilometara.

Kako doznajemo od Velolučana, u potragu je uključen i vidovnjak koji navodno nije s otoka, ali je, kako se neslužbeno navodi, rekao da se Filip nalazi na tri kilometra udaljenosti od Vele Luke, pretraživao se i otočić Ošjak, ali i dalje bez uspjeha.

Dopročelnik HGSS-ove stanice Orebić Josip Tomašić kaže kako se “morao smanjiti intenzitet potrage jer su iscrpljene sve ideje i scenariji koje su imali u kontekstu nestanka mladića”.

- Informacija o nestanku je bilo jako malo, znali smo jedino smjer kretanja iz obiteljske kuće, mjesto kojim je volio šetati. Imamo profesionalni pristup potrazi koju temeljimo na činjenicama, ne prakticiramo usluge vidovnjaka kojeg mi nismo angažirali, ali obradili smo i područje koje je spominjao. I dalje imamo nadu da je osoba živa, odradili smo vrhunski posao na izrazito zahtjevnom terenu, žao mi je što nemamo rezultate - ističe Tomašić.

Ovaj slučaj otvorio je Korčulanima stare rane i sjećanja na nestanak 20-godišnjaka, Padovanova imenjaka, koji je gotovo u isto doba godine, 14. travnja 2014., nestao na području grada Korčule i do danas nije pronađen. Filip Romić bio je šutljiv mladić koji je radio u ugostiteljskom objektu u Korčuli, njegovi sumještani su tvrdili da uvijek bio povučen i da je imao obiteljskih problema.

Policija je istraživala i njegova oca, ali nisu pronašli nikakve dokaze o nasilju. Njegov je otac tada tvrdio kako policija traži Filipa na pogrešnim mjestima, te da mu je sin - otet. I u tu je priču bio uključen vidovnjak, ali također bez uspjeha. Neki su Korčulani spominjali kako je za Filipa organiziran bijeg u Italiju gdje i danas živi, međutim za takve teze zasad nema čvrstih dokaza, jer policija ga i dalje vodi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Dopročelnik Tomašić sudjelovao je i u potrazi za Romićem prije osam godina. Za njim su tragali 21 dan.

- Na prvu, radi se naizgled o dva vrlo slična slučaja, ipak neke razlike postoje. Što se tiče nestanka Filipa Padovana, uspjeli smo napravit profil osobe, uspjeli smo definirati neke detalje o njegovim razmišljanjima.

Kad smo tražili Filipa Romića znali smo samo zadnje mjesto gdje je viđen i ništa više. Kad imate profil osobe onda znate i neke navike te osobe, detalji njegove osobnosti govore nam gdje ćemo ga tražiti. Nestanak Filipa Romića bio je dosta misteriozan, takvu je osobu nemoguće tražiti, nismo imali predožbu gdje pretraživati - prisjetio se naš sugovornik. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 00:21