StoryEditor
Crna kronikaistražno ročište

Filip Zavadlav i dalje odbija pričati o krvavom pohodu: ‘Da je kazao makar dvije rečenice smatralo bi se da je iznio obranu, ali on je izabrao šutnju‘

Piše Katarina Marić Banje
18. svibnja 2020. - 16:12
Filip ZavadlavČitatelj

Filip Zavadlav (25) odlučio se na obranu šutnjom te nije ništa kazao o krvavom pohodu u siječnju ove godine u Splitu. Istražnim ročištem na kojem je sudjelovao putem videoveze iz Zatvorske bolnice u Zagrebu završena ova faza kaznenog postupka.

- Da je kazao makar dvije rečenice smatralo bi se da je iznio obranu, ali on je izabrao šutnju. Kako je i bilo planirano jutros u 9.30 smo osigurali tehničke uvjete da mu budu ispoštivana procesna prava. Nakon toga nije želio govoriti o događaju nakon čega je potpisao zapisnik o ispitivanju. Time je istraga gotova i sada očekujem optužnicu - kazao je njegov odvjetnik Branko Šerić koji je bio uz klijenta tijekom ispitivanja.

Očito je strategija obrane pričekati optužni akt kako bi odabrali konačnu strategiju.Tijekom istrage saslušani su brojni svjedoci, ali sva saznanja koja imaju o događajima koji su doveli do zločina su posredna. Među njima je saslušan i Jerko Malvasija, osuđivani diler iz Splita, koji je navodno bio planirana četvrta žrtva toga dana, ali ga Filip nije našao kod kuće u Kamenitoj ulici.

U svom iskazu Malvasija je negirao da ima ikakve veze s Filipom dok mu je za brata kazao da ge je znao iz viđenja. U međuvremenu je završio u istražnom zatvoru zbog prijave za pokušaja iznude i krađe automobila.

U Filipovom slučaju dokazivanje iznuda za njega ne znači olakotnu već otegotnu okolnost jer je tužiteljstvo upravo te priče iskoristilo za kvalifikaciju teških ubojstava. Sumnjiče ga da je ubio Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37) iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno.

Dodani problem za Filipa je što te iznude nije nikada službeno prijavio čime bi se pokazalo kako ih je pokušao riješiti na zakonski način. Ovakav način nabave oružja i čekanje u zasjedi, bez obzira na prethodne događaje, navlači mu na glavu najtežu kaznu zatvora.

Da se radilo o zločinu iz afekta tj. da je napadnut neposredno prije i da se domogao oružja u tom trenutku, a ne ranije, situacija bi bila posve drugačija. Inače, od trojice ubijenih ni jedan nije bio osuđen za dilanje, jedino je Marin Ožić Paić ima u tijeku istragu zbog nešto više od 200 grama heroina koji su nađeni u njegovom stanu par mjeseci prije nego li je ubijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 03:53