StoryEditorOCM
Crna kronika"prijatelj" policije

Evo kako je prevarant tuđe parcele na Mejama i u Kaštelima prodao 20 puta jeftinije

Piše PSD.
5. lipnja 2014. - 22:45
Tuđe zemljište na splitskim Mejama površine 1775 četvornih metara, vrijedno milijun i pol eura, 61-godišnji Splićanin Mladen Vladovi prodao je 61-godišnjem kupcu za 100.000 eura. Vladović je već osuđivan na četiri godine zatvora zbog prodaje tuđeg zemljišta 2007. godine na zagrebačkoj Trešnjevci u vlasništvu Daniela Hrnjaka, tada člana Nadzornog odbora Nava banke.

Tuđe zemljište tada je prodao za tri milijuna kuna, a to je djelo počinio s Robertom Kneževićem i splitskim beskućnikom Franom Bulićem. Vladović je desetak puta evidentiran u policiji zbog niza prijevara i muljaža s čekovima.

Skoro pala u nesvijest

Zemljište koje se nalazi preko puta Meštrovićeve galerije, odmah do vile Ferić, u vlasništvu je 45-godišnje talijanske državljanke Alessandre Simete, koja živi u švicarskom Luganu i čiji su otac i djed navodno imali “pola Splita i okolice”. A “domišljati” Vladović to je zemljište prodao na neuobičajen način.

On je na internetu vidio da je Talijanka oglasila prodaju tog zemljišta te je izradio specijalnu, ali krivotvorenu punomoć kojom ga ona ovlašćuje za prodaju tog zemljišta. Kako je izradio tu punomoć, to za sada ne zna ni splitska policija. Poznato je da mu Talijanka nije dala nikakvu punomoć i da ga uopće ne poznaje, te da je bila šokirana kad je shvatila da je netko drugi prodao njezino zemljište koje nema ni građevinsku dozvolu. Štoviše, 61-godišnji kupac u međuvremenu se uspio najnormalnije i uknjižiti na to zemljište.

Oštećenu Talijanku zastupa splitska odvjetnica Mirjana Katunarić Matković, koja nam je rekla da je njezina klijentica za ovu prijevaru doznala stjecajem okolnosti.

– Obratila mi se osoba od povjerenja talijanske državljanke, inače vlasnice tog zemljišta, a trebala sam mu nešto provjeriti u vezi s uređenjem međe za to zemljište. Kad sam na internetu kliknula na stanje čestice na zemljišniku, gotovo sam pala u nesvijest, a taj je gospodin nakon toga otišao slučaj prijaviti na policiju. To zemljište vrijedi 1,4 milijuna eura i onaj tko ga je kupio za 100.000 eura odmah je mogao znati da tu nešto nije u redu. A kad se vidi i punomoć tog lažnog prodavatelja, odmah se uoči da nije ispravna. Naime, na njoj stoji broj hrvatske osobne iskaznice gospođe koja je talijanska državljanka i koja, dakle, uopće ne može imati hrvatsku osobnu iskaznicu. I to je kupac jasno mogao vidjeti da ga je to zanimalo – rekla nam je odvjetnica.

A neki naši sugovornici sa splitskih Meja, koji su djelomično upoznati s ovom situacijom, bili su iznenađeni dolaskom novinara i fotoreportera. Ispričali su nam:

‘Talijanku nismo vidjeli’

– To zemljište nema građevinsku dozvolu i ne vrijedi toliko koliko ga procjenjuju. To je obična ledina na vrlo atraktivnome mjestu koja se prodavala pet-šest godina, stalno je na ulazu stajala tabla. Tu su dolazili neki ljudi, stalno su se mijenjale brave na ulaznim vratima ograde zemljišta, nedavno je netko kosio travu. Prije nekoliko godina na tom je zemljištu niknula baraka od desetak kvadrata. Čije je ono sada, je li travu kosio novi kupac, ne znamo. Navodnu pravu vlasnicu, tu Talijanku, nikada tu nismo vidjeli, ona je u Švicarskoj, Indiji, tako nešto... Zemljište se prodavalo za 1000 eura po kvadratu, da bi zadnja cijena na tabli koju smo mi vidjeli bila 400 eura. A toga koji je prodao zemljište isto ne znamo.

Mladen Vladović nije se zadržao samo na splitskom “pothvatu”, nego je također na temelju krivotvorene specijalne punomoći pokušao njemačkim državljanima prodati zemljište u Kaštel Novom površine 750 četvornih metara za iznos od 9000 eura. Učinio je to u svoje ime i za svoj račun. Nakon krim-istraživanja doveden je sucu istrage, a policija sumnja da je počinio još ovakvih kaznenih djela te je na građanima koje je eventualno prevario ovaj “gospodin” da se obrate splitskoj policiji.

Marko DIDIĆ
Snimio VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Simeta: Dat ću Hrvatskoj 750.000 kuna

Alessandra Simeta, nasljednica kuće Šimeta u Kaštel Starom, inače zaštićenoga kulturnog dobra, vraćene njezinu ocu i djedu u samostalnoj Hrvatskoj, uputila je sredinom lipnja 2011. godine Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) prijedlog za nagodbu u postupku povrata nacionalizirane imovine – vinskih podruma na portu u Starome, sastavnome dijelu kompleksa koji podrumi čine s trokatnicom Šimeta, a koristi ih splitsko “Dalmacijavino”.

U ponudi, upućenoj preko jednog odvjetničkog ureda, Alessandra Simeta predlaže da joj se vrati čestica zgrade (vinski podrumi) te da će se ona zauzvrat odreći rezerviranih dionica “Dalmacijavina” što ih je dobila za taj objekt i pripadajuće zemljište, a uz to će još isplatiti Hrvatskoj 750.000 kuna.

PUNOMOĆ

Kako je Vladović izradio punomoć za prodaju zemljišta, to za sada ne zna ni splitska policija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 13:07