StoryEditor
Crna kronikaosuđenik za ratne zločine u lori

Emilio Bungur iz splitskog zatvora prevezen u Remetinec; Braniteljske udruge: Ovo je progon po političkom diktatu!

Piše PSD.
28. kolovoza 2015. - 18:30
NOVIJE

Koordinacija braniteljskih, stradalničkih i veteranskih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije poduprla je u petak na mirnome prosvjedu ispred splitskoga zatvora Bilice Emilija Bungura, koji je u četvrtak navečer iz toga zatvora odvezen u zagrebački Remetinec, te je zatražila obustavu svih sudskih progona hrvatskih branitelja jer se ti progoni, kako je rečeno, rade po političkom diktatu.

Mirko Ramljak iz Koordinacije braniteljskih, stradalničkih i veteranskih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije istaknuo je "kako su sudski postupci Lora 1 i Lora 2 najveća sramota hrvatskoga pravosuđa"

"Praksa pokazuje da se ničim ne mogu usporediti visine kazni koje se izriču hrvatskim braniteljima u odnosu na srbočetnike, npr. Šljivančaninu deset godina, a on je nakon dvije trećine odležane kazne na slobodi.

Ako bih htio biti morbidan rekao bih da Stanimirović (Vojislav) i slični uopće nisu osuđeni, a mi znamo što su oni bili u SAO Krajini“, rekao je predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić.

Jagoda Bungur, supruga uhićenoga Emilia Bungura, plačući je pozvala novinare da nastave pratiti razvoj događaja u vezi njezina supruga jer je, istaknula je, "riječ o nepravdi".

Zahvalila je novinarima što su u prošli ponedjeljak otkrili gdje je njezin muž jer, nakon uhićenja u subotu, nije znala gdje se on nalazi. Po njezinim riječima muž joj je u splitskom zatvoru Bilice tri dana bio u samici u 'šporkoj robi' bez prava na tuširanje i poziva obitelji i odvjetniku.

"Svi ovi pritisci na moga supruga događaju se zato što ga iz pravosudnih krugova žele prisiliti da prizna da je napravio nešto što nije napravio (ratni zločin 1992. godine u Lori) i da se nagodi s nekim čudnim ljudima za pola kazne, ta ponuda je stigla, ali vam neću otkrivati izvore".

RANIJE


Emilio Bungur, koji je nakon višegodišnjeg bijega uhićen prošle subote i priveden u splitski zatvor Bilice na izdržavanje šestogodišnje kazne za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine, prevezen je u zatvor Remetinac u Zagrebu, izvjestio je u petak Bungurov odvjetnik Vinko Burazer na konferenciji za novinare ispred splitskoga zatvora Bilice.

Po Burazerovim riječima, Bungur koji je na šestogodišnju kaznu osuđen 2007. godine, prevezen je u zagrebački Remetinec u četvrtak navečer.

Odvjetnik Burazer smatra da Bungur nije smio biti odvezen iz splitskoga zatvora jer, rekao je, "njegovo rješenje o izvršenju kazne (iz postupka Lora 1) nije moglo biti pravomoćno jer on nije kontaktirao odvjetnika, to jest mene, a ima na to pravo".

Izvijestio je da su u petak podnijeli žalbu što je Bunguru uskraćeno to pravo te podsjetio kako je s Upravom zatvora Bilice dogovorio posjetu Emiliju Bunguru za petak, ali on je već u četvrtak navečer odvezen u Zagreb.

Izjavio je kako "ne zna s kim je u dogovoru Uprava zatvora Bilice uskratila Bunguru pravo da kontaktira sa mnom iako je od njegova uhićenja prošlo sedam dana“.

Emilio Bungur optužen je i u postupku Lora 2 za koji je pripremno ročište, nakon nekoliko ranijih odgađanja, zakazano za 9 .rujna ove godine na splitskome Županijskom sudu.

Burazer je izvijestio i kako je Županijskome sudu u Splitu podnio zahtjev za obnovu postupka Lora 1, s obzirom da se Bungur, objasnio je, "kao osuđenik nalazi na izvršenju kazne iz postupka Lora 1 te mora biti vraćen u Split kako bi bio dostupan Župnaijskom sudu u Splitu radi obnove postupka Lora 1 ali i zbog postupka Lora 2 kako bi se mogao pripremiti s obranom za taj postupak".

Istaknuo je i da se Bungur treba liječiti jer mu je teško narušeno fizički i duševno zdravlje.

Rekao je da se postupci Lora 1 i Lora 2 vode po zakonu koji nije vrijedio u vrijeme njihova pokretanja, te dodao "kako treba zastati i postupak Lora 2 pošto je podnesen zahtjev za obnovu postupka Lora 1 te najprije treba vidjeti što će biti s tim postupkom" .

"Prvi put u svojoj 40-godišnjoj odvjetničkoj karijeri moram reći da se sramim postupaka hrvatskoga pravosuđa koje sudi mimo zakona i nepošteno, ne poštuje Ustav i međunarodno pravo i nemilice gazi prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“, poručio je Burazer.

Burazer je istaknuo kako je nedavno Ustavni sud priznao neka prava Ivi Sanaderu zbog pogrešne primjene zakona rekavši "mi to čekamo sedam godina i još uvijek je ta tužba pred Ustavnim sudom koja se ne rješava".

(H), FOTO: Arhiva/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 11:35