StoryEditorOCM
Crna kronikapodignuta optužnica

Dvojica Sinjana u ‘noćnom provodu‘: Lija i Mrva autom ‘pomeli‘ pčelinjak i uništili više od tone meda! Tužiteljstvo ih želi strogo kazniti

Piše Vladimir Urukalo
23. studenog 2022. - 10:56

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je dvojicu mladića iz Sinja, 23-godišnjeg A.L. zvanog Lija i godinu dana starijeg D.M. zvanog Mrva zbog uništenja košnica kojom su vlasnika pčelara oštetili za više od 135 tisuća kuna. Optužnica ih tereti da su 27. veljače 2021. godine u večernjim satima došli na predio "Grede" u mjestu Dabar, i to vozilom marke Suzuki Isuzu koji je vozio Lija te su došli do neograđenog prostora na kojem se nalazi pčelinjak od 65 košnica sa pčelama u vlasništvu P.L.

Lija se potom autom zaletio u pčelinjak i bočnim dijelom "pomeo" 47 drvenih košnica, prevrnuvši ih na pod. Mrva potom izlazi iz automobila i nogom udara i prevrće još šest košnica. Optužnica navodi da su iskrivili konstrukciju od deset konzolnih cijevi, oštetili su konstrukciju na 53 košnice, uništili su isto toliko pčelinjih zajednica te su učinili neuporabljivim više od jedne tone meda, odnosno 1060 kilograma, koliko je tada bilo u košnicama.

Optužba je sudu predložila izdavanje kaznenog naloga kojim će se dvojicu mladića osuditi na šest mjeseci zatvora a kaznu neće izdržavati ako u roku od dvije godine ne počine neko novo kazneno djelo. Uz to će morati oštećenom pčelaru u roku od četiri mjeseca od pravomoćnosti isplatiti pričinjenu štetu.

U svojoj je obrani Lija naveo da je s njima te večeri bio još jedan mladić i da su se vozili po Dabru do Vrlike. Kada su se vraćali, skrenuli su prema zabačenom putu te su naišli na neku tablu koju je Mrva vidio, a on nije. Produžili su i vidjeli drvene košnice pa je Mrva kazao: "Ovo su od Peše pčele, ajmo ih srušiti, prevrnuti". Tad je stisnuo gas i vozilom prevrnuo košnice. Onda su krenuli s tog mjesta pa mu je Mrva rekao da stane. Otvorio je vrata i još je 5, 6 ili 7 košnica nogom prevrnuo, ali ih nije razbio. Pokajao se zbog ovoga što je učinio.

Mrva je, pak, iskazao da su došli do nekog puta, nisu znali gdje vodi i da su došli do table i pčelinjaka. Ušli su unutra, okrenuli su se, a Lija je autom sasvim slučajno porušio većinu košnica. Nije ih oštetio, samo su se izvrnule. Tu su stali. Rekao je da je izišao iz auta i gurnuo nogom tri košnice, no da ih nije oštetio već samo "polegao".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 22:19