StoryEditor
Crna kronikaslučaj star pet godina

Dvojac oslobođen optužbi za silovanje Britanke na Palmižani: ona tvrdi da su je na silu bacili na pod i jedan po jedan penetrirali u nju, sud smatra da za to nema čvrstih dokaza

Piše Vladimir Urukalo
23. listopada 2019. - 15:41

– Puno vam hvala – prozborio je sklopivši ruke jedan od dvojice okrivljenika koje je u utorak na splitskom Županijskom sudu sutkinja Višnja Strinić nepravomoćno oslobodila optužbe za silovanje državljanke Velike Britanije (30) u lipnju 2014. u kafiću na Palmižani, na Paklinskim otocima.

Optužnica ŽDO-a teretila je tada 34-godišnjeg Hvaranina i 25-godišnjeg državljanina BiH za teško kazneno djelo protiv spolne slobode, za što je predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Naime, kako se tada pisalo, državljanka Velike Britanije i njezina prijateljica boravile su kao gošće na brodu u ACI-jevoj marini Palmižana te su te noći, oko četiri sata, s prijateljem iz Splita završile u jednom od tamošnjih kafića, čiji je vlasnik iz Hvara. S njim je bio i njegov pomoćni radnik iz BiH. Kad su Britankina prijateljica i prijatelj otišli iz kafića, spomenuti dvojac ju je, prema onome što je tvrdila oštećena, a poslije i optužnica, počeo dirkati, međutim, ona im je rekla da nije zainteresirana za seks.

Iako je bila alkoholizirana i odbijala je seks, oni su ustrajali u diranju i ljubljenu te su je bacili na pod i jedan po jedan penetrirali u nju. Silovanje je potrajalo 15-ak minuta. A kako je prijateljica slutila da bi tu nešto moglo krenuti po zlu, vratila se natrag i zatekla je u groznom stanju.

Neposredno nakon toga njih su se dvije udaljile prema brodu, ali je prijateljica silovane već oko šest sati prijavila događaj policiji.
Dvojici se već jednom sudilo i tad su bili oslobođeni optužbi za silovanje turistkinje, koja se tijekom trajanja postupka odbila pojaviti pred splitskim sudom i svjedočiti. Tada je preko veleposlanstva poručila da nije zainteresirana za progon i da ostaje pri onome što je rekla DORH-u.

U ponovljenom je suđenju, pak, kazala da je zainteresirana za kazneni progon, no sudsko je vijeće na suđenju zatvorenom za javnost prosudilo da iz svih izvedenih dokaza ne postoje čvrsti dokazi koji bi ukazivali na krivnju optuženika. Naravno, nema sumnje da će uslijediti žalba ŽDO-a prema Vrhovnom sudu.

#SILOVANJE# PALMIŽANA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:41