StoryEditor
Crna kronikaOPASAN POSAO

Drogu skrivaju u rektumu, a postoji poseban protokol unosa kokaina u kondomima: narkomafija enormno zarađuje na ‘mulama‘ koje nose glavu u torbi sa svakom pošiljkom

14. listopada 2021. - 18:46

Mladoj Brazilki koja je progutala 76 kapsula s kilogramom kokaina uhićenoj u zračnoj luci u Zagrebu nije prvi put da dolazi na ovo područje. Prema podacima dostupnim carinskim službama, prije nešto više od mjesec dana je evidentirana u zračnoj luci jedne od zemalja u okruženju.

Krijumčarenje droge u tijelu kurira, takozvanih mula, nije nepoznanica u regiji, iako se radi o iznimno opasnom načinu transporta. Tako jedna osoba prenese do  kilogram narkotika podijeljen u niz manjih pakiranja. Gutanjem ili utiskivanjem u tjelesne šupljine direktno se unose u organizam, a pucanje samo jednog paketa dovoljno je da dovede do smrti.

Pakete se na sve načine pokušava zaštititi od oštećenja i pucanja, ali kako se pokazalo u brojnim slučajevima, rizik je uvijek prisutan. Omataju se posebnom folijom ili se stave u kondom, a nose se u analnim i vaginalnim šupljinama te u želucu.

Opasnost od pucanje postoji prilikom utiskivanja u otvore ili ako se radi o gutanju, od želučane kiseline. Ako dođe do pucanja omota, sadržaj se izlijeva i apsorbira se u organizam te jako brzo osoba dođe u stanje šoka i smrti jer se radi o tzv. jakim drogama od kojih i manja količina može dovesti do ozbiljnih posljedica.

image
Kapsule kokaina
Carinska uprava

Na ovaj način najčešće se prenose kokain i heroin. Prije i tijekom puta osoba ne jede, a pije samo najmanje količine i to isključivo vodu ili hladni čaj, alkohol ni u kom slučaju. Ne piju ni kavu kako ne bi došlo do nagona za veliku nuždu prije dolaska na odredište.

Paketi se gutaju polako i s pauzama uz ustajanje i hodanje kako bi se, koliko je moguće, rasporedili u želuci ili duž probavnog trakta. Postupak unosa u organizam oduzima tako dosta vremena te je poželjno da put traje što kraće i da nema problema na ruti koji dovode do produljenja putovanja.

Svaka odgoda leta je doslovno smrtna opasnost za “mulu” jer postoji vremenski period u kojem bi se trebalo pakete ukloniti iz organizma. Čak i nakon dolaska na odredište opasnost nije prošla jer je opasno i samo izvlačenja paketa iz organizma.

- Prilikom naprezanja za izbacivanje paketa može se dogoditi da se omot ošteti i prah dođe u organizam. Tijekom postupka koristi se laksativ - kaže nam dobro upućeni inspektor koji je tijekom svog staža surađivao s policijom niza država na sličnim situacijama.

Paketi droge su u Brazilke u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman otkriveni snimkom RTG-a u koja je pokazala strana tijela u abdomenu, nakon što je test na kokain u prtljazi pokazao pozitivan nalaz na mikrotragove droge. Upravo zato što zračna luka ne mora imati potrebnu opremu, osoba se odvodi na snimanje u najbližu bolnicu ili drugu zdravstvenu ustanovu, ako postoji sumnja u šverc.

image
Kapsula kokaina
Carinska uprava

Jedna od mogućnosti je i pregled liječnika ginekologa, ako se radi o švercu u intimnom otvoru. “Mule” se redovito otkrivaju u BiH, Crnoj Gori i Srbiji gdje su imali smrtni slučaj zbog pucanja paketa.

 U 26-godišnjem mladiću, koji je 2012. godine u zračnoj luci u Beogradu pao u nesvijest i kratko vremena nakon toga i umro, nakon smrti je pronađeno 66 kapsula sa 700 grama kokaina. Zbog pucanja jedne od  kapsula smrtno je stradao prije nego li je itko uspio shvatiti što se događa, reagirati i spriječiti fatalni ishod.

Unatoč ogromnoj opasnosti osobe koje su voljne prenositi drogu na takav način se uvijek nađu. Naknada za prenos ovisi o situaciji u kojoj se osoba nalazi.

Ako je očajna, pristat će na opasni angažman i za manji novac. Nerijetko se dogodi da to rade zbog otplate duga. Brazilka uhićena u Zagrebu je navodno dobila tisuću eura, a još tisuću je trebala dobiti po isporuci.

Usporedbe radi navedimo kako kilogram heroina u nabavi dođe 25.000 eura, u protuvrijednosti 185.000 kuna, a kilogram kokaina dođe 40.000 eura, u protuvrijednosti 300.000 kuna. Zarada u prodaji se povećava dodatkom raznih smjesa i povećanjem cijene, ovisno o razini prodaje.

item - id = 1135069
related id = 0 -> 1134667
related id = 1 -> 1123265
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:52