StoryEditorOCM
Crna kronikaiznenada se javio

Dramatičan preokret na suđenju zloglasnoj splitskoj skupini: ubojica Melvan će priznati da je on tajanstveni ‘Killer’?

24. siječnja 2023. - 19:39

Živahno i puno preokreta bilo je u ponedjeljak u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda gdje je nastavljeno ponovljeno suđenje sedmeročlanoj zločinačkoj organizaciji na čelu s Deanom Majstorovićem (34), zvanim Điđi, iz Splita koje USKOK tereti za niz kaznenih djela od planiranja ubojstva T. M.-a preko paljevine ugostiteljskih objekata njemu bliske rodbine do organiziranja šverca kokaina, heroina i marihuane iz Južne Amerike i zapadne Europe u Hrvatsku.

Osim Majstorovića koji je u prvom suđenju bio osuđen na 11 godina zatvora, na optuženičkoj klupi pred tročlanim sudskim vijećem na čelu sa sucem Dinkom Mešinom, nalaze se još i Bosiljko Šakić (31), zvani Bosi, Jerko Malvasija (37), zvani Jere, Dino Stojanović (41), Luka Buzdovačić (38) zvani Sken te Ivan Šunjić (33) i Hrvoje Miljak (35) zvani Castro.

Pripreme za ubojstvo

Tereti ih se, uz ostalo, da su se pod Điđijevim vodstvom udružili od polovine 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine radi planiranja ubojstva T. M. (34) zbog duga od 270.000 eura, nastalog, kako tvrdi USKOK, “u sporu zbog prodaje droge”. Zbog toga su naizmjence izviđali stanove i kuće koje je T. M. koristio, pratili su kretanje njegovih vozila te opservirali mjesta gdje su parkirana i zbog toga nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom.

Kad su utvrdili da T. M., kad dođe iz Njemačke, u zgradi u Ulici Hrvatske mornarice koristi stan i da vozi automobil marke Lamborghini, Majstorović je iznajmio i stan u toj zgradi te je zadužio Šakića da nepoznatu osobu pod nadimkom “Killer”, koju je angažirao za ubojstvo, preveze u BiH radi skrivanja i zametanja tragova. No, do ubojstva nije došlo jer je 6. studenoga 2019. godine netko pokušao ubiti Điđija, a T. M. se od 9. studenoga te godine krio u Njemačkoj.

image
Vojko Bašić/Cropix
I kad se činilo da će sve proteći bez većih uzbuđenja, USKOK-ova tužiteljica Natalija Petković predložila je sudu da ispita Željka Melvana, koji se trenutno nalazi u Glini na odsluženju 19-godišnje pravomoćne presude za ubojstvo Vedrana Marendića zvanog Sarun.

- Ta se osoba pismeno javila ovom Uredu kazavši da ima neposredna saznanja o planiranom ubojstvu T.M.-a, a kao organizatora je imenovao Deana Majstorovića. S obzirom na te navode, predlažem da ga sud pozove kao svjedoka i ispita - kazala je Petković, a sud je, usprkos negodovanju svih okrivljenih i njihove obrane, prihvatio taj prijedlog.

Kako je u tom dijelu optužnice koja se odnosi na planiranje ubojstva T.M.-a do sad jedino bilo nepoznato tko je osoba koju je Điđi angažirao, a Šakić trebao prebaciti u BiH nakon likvidacije, nije teško zaključiti da bi upravo Melvan, s obzirom na najnovije spoznaje, mogao biti baš taj “Killer”.

Svjedok ‘rekla-kazala’

- Svjedok očito želi ostvariti neke benefite dok je u zatvoru, a iz niti jednog dijela optužnice ne proizlazi da bi on imao neposredna saznanja. To je svjedok “rekla-kazala” - usprotivio se Majstorovićev odvjetnik Marijo Vuković. Dodao je i kako traži da se ispita Melvanova supruga koja je ranije prijetila davanjem lažnog iskaza ako Điđi ne svjedoči u korist njenog muža u njegovu postupku za ubojstvo Saruna.

- Može li se pribaviti vještvo sa suđenja Melvanu di se vidi da je on psihički bolesnik i patološki lažljivac? - pitao je Majstorović, a Šunjić je prisnažio njegovim tvrdnjama kazavši da zna ko je Melvan, da mu je rođak u “drugom kolinu, iz istog smo sela”. Protivljenje je izrazio i Buzdovačić, kazavši da je od sutkinje Ivone Rupić, koja je sudila Melvanu, svojevremeno tražio da mu ne prosljeđuje pisma “tog bolesnika”.

Suđenje se nastavlja. 

Svjedok povukao iskaz

Na raspravi je iskaz dao i Dario P., bliski rođak T.M.-a kojem su, kako smatra USKOK, bacanjem molotovljevih koktela zapaljeni lokal u vlasništvu njegove supruge te palančikarnica u vlasništvu njegove sestre, a sve kao upozorenje T.M.-u.

U svojim iskazima pred policijskim istražiteljima kazao je da su jednom prilikom u njegov lokal došli Majstorović, Buzdovačić, Malvasija i još nekoliko momaka koji su upali “kao specijalci, naoružani i bahati”.

Rekao je policiji da tri mjeseca nije mogao zaspati jer se bojao za sebe i obitelj. Naveo je da su na dan kad je na Majstorovića pucano u lokal došao Điđi sa ekipom, da su se raštrkali po kafiću, da je Majstorović imao nož ispod majice
te mu je rekao da je u njega pucao “mali mršavi, mali od tvoje sestre...”

No, u sudnici je sve to negirao kazavši: “Nije istina što sam tada rekao, a bio sam ljut pa sam rekao nešto što nije istina!”

- Jeste li vi potpisali iskaz? Je li ovo vaš potpis? - pitao ga je sudac Mešin.

- Ne mogu se sjetiti... Ah, da jest, to je moj potpis - kazao je nakon što mu je predočen potpisani zapisnik s ispitivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 00:58