StoryEditorOCM
Crna kronika‘lezi, lezi‘

Drama na sudu: uhićenik napao policajca i pokušao pobjeći, brza reakcija njegovog kolege spriječila kaos

Piše Vladimir Urukalo
8. svibnja 2023. - 23:07

Prava drama odvijala se u poslijepodnevnim satima petka na hodnicima splitskog Županijskog suda kada je Luka G., 31-godišnji nekadašnji splitski džudaš, koji je bio priveden zbog prijetnji nevjenčanoj supruzi, pokušao pobjeći nakon što je fizički napao policajca koji ga je čuvao, a njegov bijeg spriječen je zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti 39-godišnjeg pravosudnog policajca Stipe V.

Dakle, Splićanina koji je već više puta dosad osuđivan na uvjetne i bezuvjetne kazne zatvora zbog zlouporabe droga i teških krađa policija je uhitila zbog toga što je tog 5. svibnja ove godine slao prijeteće poruke svojoj nevjenčanoj supruzi govoreći joj da će je osakatiti i da će joj se napiti krvi.

image

Uhićeniku ovo nije prvi put da je bio na sudu

Emica Elvedji/Cropix

Prijetnje u afektu

Priveden je na ispitivanje pred dežurnu zamjenicu ODO-a, gdje je tvrdio da je to napravio u afektu, ali da joj stvarno nikad ne bi naudio. No, s obzirom na podeblju kaznenu evidenciju, bilo je evidentno da će zbog opasnosti od ponavljanja djela završiti u istražnom zatvoru te je ispred kancelarije suca istrage čekao da mu se uruči službeni dokument o upućivanju na Bilice.

U jednom trenutku, očito kad je postao svjestan što mu se sprema, 31-godišnjak, visok skoro dva metra i težak preko stotinu kilograma, nasrnuo je na policajca koji je bio, kako smo čuli, i rastom i težinom dosta inferiorniji. Kako uhićenik nije bio ni vezan lisičinama niti na bilo koji drugi način sputan, “počupao” se na hodniku s policajcem, prevrnule su se i stolice na kojima su sjedili te je džudaš pojurio prema izlazu i stubištu koje se nalazi kod sobe predsjednika suda.

Srećom, 39-godišnji pravosudni policajac koji je sa službenim dežurnim sudskim vozačem sjedio u kancelariji u prizemlju čuo je buku te je izjurio iz sobe i krenuo penjati se stepenicama prema prvom katu. Tada na vrhu stepeništa primjećuje odbjeglog okrivljenika te se, ne želeći riskirati da ga ovaj s visine doslovno “pomete” nogom u prsa, spušta natrag u podnožje stubišta. U tom je trenutku džudaš s lakoćom preskočio drvenu ogradu stubišta i doskočio s metar, dva visine tik do aparata za kavu koji se nalazi u neposrednoj blizini izlaza iz sudske zgrade. Odmah po doskoku stao je u borbeni gard spreman za napad, a s druge strane stajali su pravosudni policajac i vozač za kojeg ovaj nije znao tko je.

Dok ih je “strijeljao” pogledom procjenjujući gdje mu je lakše udariti da pobjegne, pravosudni je policajac također stojeći u borbenom gardu i s rukama spremnima da posegne za pepper sprejem, palicom ili pištoljem, počeo vikati: “Lezi, lezi...” Nakon što je nekoliko puta povikao to upozorenje, bjegunac je, očito shvaćajući da neće tako lako ostvariti svoj cilj, jednostavno legao na trbuh i stavio ruke na leđa kako mu je to Stipe V. i naredio.

Tada niz stepenice dotrčava prije napadnuti policajac kojemu, srećom, ovaj nije nakon napada uspio uzeti službeno oružje i bjeguncu stavlja lisičine na ruke, a desetak minuta kasnije dolazi i pozvana policijska ophodnja koja ga potom i službeno uhićuje te odvodi na kriminalističku obradu. Nakon toga, uz već postojeću kaznenu prijavu za prijetnju partnerici, protiv njega je podnesena i kaznena prijava za napad na službenu osobu, za što je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Nije bio vezan

Upitali smo i splitsku policiju za to kako je moguće da u pratnji takvog okrivljenika, fizički jakog i njima već dobro “poznatog”, bude samo jedan policajac, tko je tako odlučio i je li već pokrenut postupak za utvrđivanje stegovne odgovornosti prema policajcu ili njemu nadređenoj osobi. Inače, prilikom privođenja na ispitivanja na splitski sud okrivljenici i okrivljenice koji su puno slabije fizičke konstitucije od navedenog džudaša dovode se vezani lisičinama i u pratnji najmanje dvaju, u pravilu, interventnih policajaca pa upravo zato čudi ovakva policijska nonšalantnost.

No, usprkos trudu Jerka Kurevije, policijskog službenika iz Odjela za odnose s javnošću splitske policije, ipak nismo do zaključenja teksta uspjeli dobiti odgovore na naša pitanja pa ćemo ih objaviti čim budu dostavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:55