StoryEditor
Crna kronikaRat klanova

Doznajemo detalje pucnjave u Okrugu: dok su Giljanovićeva supruga i djeca u kući spavali nepoznati muškarac ušao im je u dvorište i kalašnjikovom izrešetao Mercedes; Je li Gilji time poslana poruka?

29. siječnja 2019. - 13:49
obr00

Splitska policija nikako ne uspijeva, koliko god se trudila raznim preventivnim akcijama i racijama, zaustaviti val obračuna vatrenim oružjem, koji se posebno intenzivirao krajem prošle i početkom ove godine.

Zadnji slučaj propucavanja, no ipak automobila, a ne ljudi, zabilježen je, kao što smo objavili, oko 1 sat u noći između subote i nedjelje u Okrugu Gornjem. No, i on je samo nagovještaj da se pucačkim obračunima još ne nazire kraj.

Nastavlja se rat splitskih klanova: Giljanoviću izrešetan Mercedes

Policija je, dakle, izvijestila tek da je "u dvorištu obiteljske kuće iz vatrenog oružja oštećeno osobno vozilo Mercedes" i da se provodi očevid i kriminalističko istraživanje. No, stvari postaju dosta jasnije nakon saznanja da je automobil registriran na suprugu Ivana Giljanovića, zvanog Giljo, 37-godišnjaka koji već gotovo devet mjeseci bježi pred policijskim i pravosudnim organima, nakon što je 1. svibnja u kafiću "Clo" iz pištolja pucao u Marka Bekavca (29).

Kako smo doznali, dok su u subotu navečer u kući u Okrugu spavale Giljanovićeva supruga s dvoje maloljetne djece i baka, zasad nepoznati muškarac došao je do njihova dvorišta i, držeći u ruci automatsku pušku, najvjerojatnije kalašnjikov, u stražnji dio parkiranog Mercedesa ispucao cijeli rafal. Ukućani su čuli pucnjavu, no kad su izišli van, nisu primijetili ništa čudno, nego tek ujutro, kad su vidjeli da je s automobila otpala stražnja registracijska pločica. Odmah je pozvana policija, koja je pronašla čahure, a vozilo je odvezeno na vještačenje kako bi se iz njega izvadila puščana zrna. Istražitelji se nadaju i da će im od pomoći biti i snimke nadzornih kamera.

Optužnica protiv Giljanovića za pokušaj Bekavčeva ubojstva postala je pravomoćna, a za njim je raspisana i tjeralica te je izdan europski uhidbeni nalog. Tereti ga se da je tog svibnja, u 19.40, u kafiću u Ulici Domovinskog rata izrešetao Bekavca s nekoliko hitaca iz pištolja. Nakon verbalnog sukoba u kafiću, po optužnici ŽDO-a, jedan hitac iz Giljanovićeva pištolja pogodio je Bekavca koji je pao na tlo, a kad se uspio podignuti, Giljanović je s oko metar i pol udaljenosti ispalio prema njemu još jedan hitac, koji ga je pogodio. No, Bekavac je posrćući nastavio bježati, a Giljanović je krenuo za njim i upucao ga je s još tri metka. Bekavac je tada zadobio dvije prostrijelne rane desne natkoljenice, jednu prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice i jednu prostrijelnu ranu lijeve podlaktice.

Nakon te pucnjave u medijima su se pojavile informacije da je Giljanović pucao jer je "pukao" nakon niza prijetnji koje je Bekavac upućivao i njemu i njegovoj obitelji, što je sve bilo prijavljeno splitskoj policiji još u travnju. I njegova obrana tvrdi da se radi o kaznenom djelu usmrćenja u pokušaju iz članka 112. Kaznenog zakona, a ne pokušaju ubojstva. Smatraju da je Giljanović pucao bez svoje krivnje jer je bio izazvan Bekavčevim napadom, teškim vrijeđanjem i zlostavljanjem te je bio doveden "u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti", kako je to opisano u spomenutom kaznenom djelu.

Prema neslužbenim pričama, tog dana u kafiću Bekavac ga je navodno prvi fizički napao u društvu još dviju osoba, a kad je posegnuo za torbicom, Giljanović je pomislio da poseže za oružjem te je prvi izvukao pištolj i pucao.

Poslije su se u medijima pojavile i videosnimke na kojima se vidi Bekavac s hrpom oružja kako Giljanoviću poručuje da će vidjeti što je rat.

– Giljo, nema, nažalost, povratka. Moramo se sukobit i sukobit ćemo se i neka bolji pobijedi – poručio je Bekavac u videu.
Postoji i pismena komunikacija prema kojoj se Bekavac Giljanoviću zakleo "jedan će poginut", a napisao je i da kad "Marko kaže da će te ubiti, onda te i ubije!!! Kad psihopata kaže to, onda i napravi to".

Zanimljivo je i da je Bekavac, kao žrtva pokušaja ubojstva, prigodom ispitivanja tijekom istrage istaknuo da je suglasan s eventualnim sporazumijevanjem Državnog odvjetništva s Giljanovićem te da nije zainteresiran za kazneni progon i ne postavlja imovinskopravni zahtjev.

Samo dvadesetak dana nakon te pucnjave u kafiću, Bekavac je završio u bolnici s teškim ozljedama glave. Imao je krvarenje oko mozga i bio je životno ugrožen te priključen na respirator. Govorilo se tada po gradu da je pretučen, no policija je navodno utvrdila da se ozlijedio od slučajnog pada. Nekoliko mjeseci nakon oporavka i izlaska iz bolnice sve je bilo mirno.

A onda početkom prosinca, oko 21.40, na splitskom predjelu Visoka, Bekavac je ponovno bio meta napada dok je sjedio u automobilu s 28-godišnjom djevojkom na parkiralištu u Janjevskoj ulici. Policiji još uvijek nepoznati napadač ispalio je tada najmanje četiri hica. Jedan metak, navodno manjeg kalibra, pogodio je Bekavca u šiju, odnosno stražnji dio vrata, a djevojka nije ozlijeđena. Ostali hici završili su u karoseriji automobila. Prema onome što su njih dvoje rekli policajcima, napadač je prišao vrlo blizu automobilu te je zapucao bez ikakva upozorenja.

Dvadesetak dana poslije, na Božić, u nogu je s dva hica ranjen i Ante P. (28), koji je, doznajemo, rodbinski povezan s Giljanovićem. Prijavio je da su tada na njega pucala dvojica nepoznatih muškaraca koji su se motocikom dovezli do njegova vozila u blizini trgovačkog centra Mercator. No, s obzirom da nije zabilježen kao član krim-miljea niti je imao bilo kakvu kaznenu prijavu, policija je razmatrala i mogućnost da je roječ o samoranjavanju.

Nedavno je, pak, i Giljanovićev otac policiji prijavio nepoznatog muškarca koji je u večernjim satima došao na vrata njihove kuće u Splitu te je preko portafona uputio ozbiljne prijetnje. A sad je, evo, došlo i do noćne pucnjave ispred Giljanovićeve kuće, srećom bez žrtava, no jasno je da su ovi hici bili svojevrsna poruka odbjeglom 37-godišnjaku.

Pitanje je što dalje slijedi i može li policija zaustaviti ovaj nasilni niz. Treba li se dogoditi veća tragedija s nevinim žrtvama pa da se sustav napokon pokrene?

Spirala nasilja

1. svibnja

Giljanović ranjava Bekavca s pet metaka iz pištolja. Prije toga Bekavac poručuje u videu: "Giljo, nema, nažalost, povratka. Moramo se sukobit"

19. svibnja

Marko Bekavac je u bolnicu zaprimljen s teškim ozljedama glave, policija tvrdi da je riječ o nesretnom slučaju

4. prosinca

Bekavac je opet u bolnici, upucan je u glavu

25. prosinca

rođak Ivana Giljanovića ranjen u Solinu, nakon toga prijetnje prima i Giljanovićev otac

27. siječnja

izrešetan Giljanovićev automobil

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. listopad 2020 10:53