StoryEditorOCM
Crna kronikau istražnom zatvoru

Doznajemo tko je piroman koji je zapalio Seget! Sve je priznao: ‘Palio sam, ali ne znam što mi je bilo...‘

Piše Vladimir Urukalo
21. srpnja 2024. - 13:40

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 35-godišnjaku, kojeg je trogirska policija uhitila u subotu rano ujutro oko 6 sati u autobusu "Prometa", i to nakon što su utvrdili da je on odgovoran za izazivanje požara na području Segeta Donjeg 18. srpnja. 

Doznajemo da se radi o Ivici V. iz sela Ljubitovice u općini Seget, koji je svojedobno prije desetak godina također bio pod kaznenim postupkom zbog sličnog (ne)djela, a iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama sada je završio zbog opasnosti od ponavljanja djela. Da bi to mogao ponovno napraviti, potvrdio je i psihijatar, pa je i zbog toga prijedlog ODO-a za istražni zatvor ocijenjen opravdanim. 

Podsjetimo da je splitska policija u subotu objavila i video njegova uhićenja u autobusu te su izvjestili da je "kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 35-godišnji muškarac, hrvatski državljanin, 18. srpnja 2024. godine, oko 18.55 sati, u Seget Vranjici, u borovoj šumi - uz čiju se istočnu stranu nalaze apartmansko naselje i hotel, u kojima je bilo smješteno oko  2500 gostiju, a uz zapadnu stranu nalazi se autokamp s 1900 gostiju - u namjeri izazivanja požara, upaljačem za cigarete na dva mjesta zapalio vatru i izazvao požar koji je zahvatio 8 hektara borove šume, čime je doveo u opasnost živote ljudi i imovinu većeg opsega". 

Za kazneno djelo dovođenja u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Policija je, nakon dojave građana o mogućem podmetanju požara, uspjela utvrditi o kome se radi, posebice zahvaljujući dosta kvalitetnim snimkama videonadzora. Isto tako, njegov mobitel lociran je na mjestu i u vrijeme izbijanja vatrene stihije, a kasnijom pretragom njegove kuće pronađena je i odjeća koju je nosio dok je palio vatru.

Doznajemo da je nakon uhićenja 35-godišnjak sve priznao i kazao istražiteljima da ne zna što mu je bilo kad je to napravio. Po službenoj dužnosti određena mu je iskusna odvjetnica Ivanka Šamija, koja nam je samo kratko potvrdila da je njezin klijent u istražnom zatvoru i da ne može ništa detaljnije govoriti "zbog zakona" (tzv. Lex AP - op.a.).   

image
screenshot
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 13:34