StoryEditor
Crna kronikaslučaj hajduk 2

Došao je i taj dan: bivši kvartet Hajdukovih direktora oslobođen krivnje; Afera se po sudu vukla punih 20 godina, evo kako je sutkinja danas zaključila spor...

8. srpnja 2019. - 20:00

Došao je i taj dan, oslobađajućim presudama završilo je suđenje u tzv. aferi "Hajduk 2".

Sudilo se nekadašnjim direktorima Hajduka Željku Kovačeviću, Petru Reiću, Ivanu Maršiću i Ivanu Zeliću da su od srpnja 1997. do travnja 2000. godine zajednički i dogovorno raznim financijskim makinacijama umanjili poreznu obvezu Hajduka na štetu državnog proračuna, u iznosu nešto manjem od 45 milijuna kuna.

Optužnica je od početnih pet točaka i šest okrivljenih protekom godina spala na jednu točku i četvoricu okrivljenika.
Sutkinja Ivona Rupić u ponedjeljak je oslobodila optužbe Željka Kovačevića, Ivana Maršića i Ivana Zelića dok je optužba protiv Petra Reića odbijena jer je utaja poreza za koju se teretio otišla u zastaru.

Također, odbijena je i optužba protiv Ivana Maršića po kojoj je u travnju i svibnju 1999. godine naložio tadašnjem blagajniku Hajduka Duji Biliću da mu iz "crne blagajne" isplati 175 tisuća DEM, nakon čega je on, kako bi zadržao novac, napravio potvrdu koji su bivši nogometaši Zvonimir Deranja i Mate Bilić potpisali ustvrdivši da su novac dobili u gotovini za rješavanje privatnih problema.

Svi okrivljeni, osim Reića, pojavili su se danas na izricanju presude.

Sutkinja Rupić u svom je obrazloženju naglasila kako je, za kazneno djelo utaje poreza za koje su se teretili, jasno da iz nadzora financijske policije proizlazi da su knjižene porezne obveze, ali da su ostale neisplaćene.

Napomenula je i da je 8. lipnja 2001. godine Ministarstvo financija odobrilo odgodu izvršenja rješenja kojim je Hajduku naloženo plaćanje poreza i doprinosa "uvažavajući sam značaj poreznih obveznika u djelatnosti sporta, kao i posljedice koji bi iz njega proizišle i bile prouzročene jednokratnom naplatom duga".

– Dakle, sama financijska policija poreznom obvezniku HNK Hajduk priznaje da je riječ o neisplaćenom dugu s osnove plaćanja doprinosa i kojim je rješenjem od 6. studenoga 2000. godine čak odobrena obročna otplata tog duga, što je odobreno i odlukom Vlade RH...

Članovi uprave Hajduka ni u jednom trenutku nisu imali namjeru prikriti dug za koji su svi znali da je bio javan i transparentan cijeloj strukturi Hajduka, pa i Vladi RH i Gradu Splitu – navela je sutkinja, dodajući i da je 2000. godine financijska policija došla u nadzor poslovanja Hajduka, Dinama, Rijeke i Osijeka i da su svi poslovali na identičan način.

– Vještak Cvitan Grubišić je pojasnio da je Hajduk 1996. godine dospio u blokadu i nije mogao obavljati plaćanja preko svog žiroračuna, pa se snalazio preko više računa kako bi se klub održao i nastavio funkcionirati. Klub je u inkriminiranom razdoblju uveo pravilo da se plaćanje obavlja preko domaćih banaka i kunske blagajne u klubu te je veći dio plaćanja tako i obavljen, a manji dio preko deviznog računa.

Zbog blokade klub je trebao koristiti druge metode plaćanja koje su na rubu prekršaja. Međutim, jasno je istaknuo da Hajduk nije davao netočne ili nepotpune podatke o okolnostima o kojima ovisi utvrđivanje porezne obveze – navela je sutkinja i dodala da kod utaje poreza kao kaznenog djela mora biti namjere da se djelo počini, a počinitelj mora postupati s ciljem izbjegavanja potpunog ili djelomičnog plaćanja poreza.

– Sud je tijekom provedenog postupka zaključio da nedostaje subjektivno obilježje kaznenog djela da su optuženici postupali s ciljem da Hajduk u potpunosti ili djelomično izbjegne plaćanje poreza i da su davali netočne podatke o dohocima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, te s ciljem da nisu prijavili prihod i druge činjenice koje su od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze – zaključila je sutkinja dva desetljeća dugi spor.

Čak i da Vrhovni sud uvaži žalbu ŽDO-a, koja će sigurno uslijediti, teško je da će se postupak pravomoćno okončati do iduće godine kada i za ovo preostalo (ne)djelo nastupa zastara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 02:53