StoryEditorOCM
Crna kronikaHAVARIJA

Donosimo fotografije i detalje strašne pomorske nesreće: turiste su spašavali djelatnici Lučke kapetanije iz Milne, bili su mokri, krvavi, zapomagali su. Prvi je priskočio kapetan Brkuljić, evo što nam je rekao

8. srpnja 2021. - 13:24

Najprije je u srijedu u 23:24 sata prošlo jedno vozilo Hitne pomoći, pa drugo, treće... Četvrto! Svi idu u pravcu Lučke kapetanije, parkirali su se na gatu Svetog Nikole, odmah do Lučke kapetanije. I čekaju s upaljenim rotacijama. Za njima idu brojni znatiželjni građani. Riva je puna i svi gledaju put Kapetanije.

image
Gliser na kojemu su bili turisti i koji je udario u motorni brod. Gliser nije potonuo, na njemu su na spašavanje čekali stranci
PRIVATNI ALBUM 

- Sigurno je bila teška pomorska nesreća, ne sjećam se kad su ovako jurili. A ne sjećam se ni ovoliko kola na jednom mjestu - kaže nam muškarac srednjih godina koji se tu zatekao, a prisnažuje mu i drugi.

image
Gliser je privremeno privezan u ACI marini, nadomak dizalice. Snimio Zori Bonačić Sargo

- Čujem da je gliser pun stranaca udario negdje, ili u drugi brod ili u neku hrid, i da ima puno ranjenih...

Čekamo kraj bolničkih kola; iz malenog broda Lučke kapetanije izvlače ranjene. Nakrcan je ljudima, većinom mladima.

image
S. J. T.

Izlazi jedan mladić, krvav po glavi, za njim drugi s oguljotinama. Neki su mokri. Djelatnici hitne pomoći zamotavaju ih u termo pokrivače.

Prilazimo jednom strancu; ništa ne govori, iz glave mu curi krv, samo moli da ga ništa ne pitamo.

Liječnik i medicinski tehničar pomažu jednoj ženi da izađe iz broda, zapomaže, na vratu ima 'schantzov ovratnik'. Svi govore engelskim jezikom, dakle stranci su. Oko njih se vrti brižni kapetan Nikola Brkuljić, djelatnik Lučke kapetanije. On je među prvima sa suradnikom iz Milne skočio u pomoć ozlijeđenima.

image
S. J. T.

- Dva plovila su se sudarila na milju i pol od Splitskih vrata te je odmah po pozivu iz Milne isplovilo plovilo Lučke kapetanije i pokupilo ozlijeđene putnike s brodova - rekao nam je kratko kapetan koji je imao krvi po rukama, majici...

Uzdahnuo je, slegnuo ramenima i rekao da nam više ništa ne može reći. Potvrdio je samo da se radi o strancima.

Znate li bar kako je došlo do sudara, pitamo ga.

image
S. J. T.

- Prerano je za bilo kakve zaključke. Čim su nas zvali mi smo izišli, nadam se da će svi ovi ljudi biti zbrinuti i da će biti dobro - rekao nam je odmah poslije nesreće kapetan Brkuljić.

Sinoć smo saznali i da je jedna osoba teško ozlijeđena te da je više njih zadobilo lakše tjelesne ozljede.

image
S. J. T.

- Tu nam je sva prtljaga, tko će paziti na nju - pita jedan stranac, a ljubazni djelatnik Hitne pomoći objašnjava mu da ne mogu svi kuferi stati u kola Hitne pomoći. Jedan djelatnik Kapetanije i rješava situaciju:

- Ne brinite, idite vi u bolnicu, mi ćemo se pobrinuti za vašu prtljagu, čekat će se vas ovdje u Kapetaniji - kaže na tečnom engleskom djelatnik Lučke kapetanije. Potreseni stranac mu zahvaljuje i odlazi do prijatelja koji leži u vozilu Hitne pomoći. Potom su se sva kola pod rotacijama i sirenama uputila prema Hitnom kirurškom prijemu KBC-a Split. U bolnici su ih, saznali smo, čekale spremne ekipe, odrađena je trijaža i svi su brzo zbrinuti.

image
S. J. T.

Hitna pomoć je, kako smo i sami vidjeli, došla iznimno brzo, dok nam upućeni kažu da su na mjesto nesreće žurno stigli i djelatnici Kapetanije i policije.

‘Moramo ispitati skipere‘

Danas smo nazvali kapetana Brkuljića, samo nam je kratko rekao:

- Ne znamo još ništa o uzrocima. Ovo je bila velika sreća u nesreći. Izgleda da je gumenjak udario u motorni brod dužine 13 metara, ali sve su to zasad neslužbene informacije. Motorni brod je potonuo. Trenutno se sve istražuje... Moramo ispitat dva skipera - rekao nam je kratko Brkuljić, kojega smo upitali i jesu li morali turiste izvlačiti iz mora.

- Ne, oni su bili na gliseru koji je udario u drugi, veći motorni brod. Mokri su vjerojatno bili kako ih je more zapljusnulo. Bili su šokirani, zamislite kako je kad u potpunom mraku usred mora udarite u drugi brod.. - rekao nam je Brkuljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 21:41