stdClass Object ( [id] => 1381178 [title] => Doktora iz bolnice kokainom plaća mafija: u Splitu operira kriminalce koji bježe od policije. Imamo fotografije, imena! [alias] => doktora-iz-bolnice-u-dalmaciji-kokainom-placa-mafija-u-splitu-operira-bjegunce-od-policije-imamo-fotografije-imena-1479046 [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vožnja u prtljažniku, premlaćivanje, paljevina, propucavanje nogu, metode su upozorenja koje se koriste u obračunima osoba iz krim miljea. Zadaci su to koji dopadaju “vojnike”, pripadnike zločinačkih organizacija s donjih razina hijerarhije.

Ipak, u podzemlju Splita i okolice pokazalo se ne jednom kako pojedinci s vrha mafijaške piramide vole povremeno sami “riješiti problem”, kako oni to, uvijeno u celofan, kažu. Je li to zbog paranoje od izdaje, želje za adrenalinom ili potrebe da kao alfa mužjaci u čoporu dokažu snagu, nisu nam povjerili.

No, u tim situacijama, i za vojnike i šefove, osim uhićenja, postoji još rizika, od ranjavanja i ozljeđivanja do smrtne pogibelji. Kod potonjeg nema lijeka, ali kada se radi o teškim ozljedama situacija je složenija. U slučaju da s ranama koje ih povezuju s kaznenim djelom dođu na bolnički Hitni prijem, liječnik koji ih zaprimi, tj. medicinska ustanova imaju zakonsku obvezu obavijestiti policiju.

Stoga jako dobro odvažu te su im oficijelne zdravstvene ustanove rješenje isključivo kada su u opasnosti za život. Za sve druge rane imaju rješenje sažeto u poznatoj uzrečici: “Zovi čovika!”. Na svojoj platnoj listi drže liječnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s područja Dalmacije.

Na raspolaganju im je u svako doba noći i dana i dolazi na dogovoreno mjesto u najkraćem mogućem roku. U ilegalnim uvjetima obavlja zahvate za koje nije potrebna opća, već su mogući pod lokalnom anestezijom. Donosi potrebne lijekove i dolazi u kućne posjete tijekom razdoblja oporavka, ako pacijent mora ležati.

---

image

Kirurg iz naše priče preferira plaćanje u kokainu, nego u eurima

Zvonko Pavić/Cropix
---

Plaćaju ga izdašno u kokainu koji kirurg prima rađe od novca i šmrče sada već toliko učestalo da su krenule priče kako bez navedenog stimulansa nije u stanju operirati. Ali, kako se radi o stručnjaku, priznatom u svojoj grani specijalizacije, priče o ovisnosti o kokainu možda su zlobni tračevi.

Kako iz kruga ljubomornih kolega, koji teško mogu probaviti podatak da je kirurg, unatoč nediscipliniranom načinu života, i dalje u vrhu po rezultatima. Tako i iz kruga reketara i dilera koji su ga platili ilegalnom “robom” pa im je žao zaliha.

Skup sport

Svoje pacijente iz kriminalnih krugova naš kirurg prima i na radnom mjestu u bolnici te im dogovara preglede i pretrage preko reda u drugim ustanovama jer zbog svoje stručnosti ima utjecaja među kolegama, čak i onim zavidnim. Iste usluge im pruža i za članove obitelji, supruge, ljubavnice, zaručnice i djevojke jer njegovo zalaganje treba bit proporcionalno količini “bijeloga” koju je potrošio.

A ušmrkavanje kokaina je “skup sport”, čak i za liječnička primanja. Među medicinskim osobljem s kojim radi je omiljen te rado zanemaruju njegov način života.

- Je**no je stručan, ako ode iz naše bolnice, bit će to totalna šteta. A nije da ga nisu tražili, samo on u okruženju državne bolnice može sebi namjestiti radni tempo i živjeti kako hoće - kaže naša sugovornica.

---

image

Medicinski pribor

AFP
---

Ona je odavno otišla iz te bolnice kod privatnika, ali je kolegice iz bivšeg radnog okruženja i dalje drže u tijeku sa zbivanjima.

- Njemu je najdraže kad je dežuran jer onda može izbjeći kontrolu supruge. Ostavi svoj mobitel s isključenim zvukom medicinskoj sestri, jer uvijek ima milijun poziva, i jedan broj na papiriću na koji ga smije nazvat samo u pitanjima života i smrti. Onda nestane i pojavi se u zoru pa prije odlaska kući obavezno odspava u liječničkoj sobi - povjerila nam je.

Iz drugih krugova, onih kriminalnih, saznajemo gdje provede noći. “U programu” u privatnim stanovima, što u prijevodu na rječnik običnih ljudi znači kokainski party na kojem su količine droge, a vjerojatno i drugih užitaka po izboru, neograničene.

Njegovi klijenti s područja Splita mu također omogućuju takav provod, koji je zapravo dio honorara. Zbog sve češćih opisanih provoda pomalo je krenulo nagađanje kako je kirurg već debelo zaglibio te da je vikendaško konzumiranje kokaina davna prošlost.

Što god da je istina, bio ovisan ili ne, činjenica je kako je liječnik iz naše priče svoju stručnost pokazao na terenu. Onom ilegalnom, ali dobro plaćenom.

Jedan od primjera je slučaj, tj. pacijent Krešo Svalina (44), zvani Ajkula, poznati diler iz Kaštel Staroga, koji je sam sebe zapalio potpaljujući stan muškarca za kojeg je tvrdio da mu je ukrao veću količinu droge i novca. Krajem kolovoza 2019. godine je Krešo Svalina došao u stan na adresi u Kaštel Lukšiću, provalio i ušao.

---

image

Krešo Svalina, osim što je diler, pasionirano se bavi ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula

Facebook
---

Zatim je uporabom otvorenog plamena izazvao požar u spavaćoj sobi koji se proširio na ostale prostorije i uništio cijeli stan. Kako je Svalina paleći vatru baratao zapaljivom tekućinom, plamen ga je zahvatio po nogama i desnoj ruci. Zadobio je teške opekline po velikoj površini kože, opasne za život.

Unatoč težini ozljeda i boli koju je trpio, Krešo Svalina nije otišao u KBC Split iz straha da ga ne povežu s paležom u stanu. Stoga je nazvao kirurga kojem je kazao što se dogodilo i poslao fotografije opeklina.

Tajna lokacija

Sam pogled na njih i laiku ukazuju na ozbiljnost stanja, a liječnik je sigurno u trenu bio svjestan cijelog spektra opasnosti, primarnih i sekundarnih. Opskrbio se potrebnim lijekovima i medicinskom opremom i došao u stan na tajnoj lokaciji gdje se Krešo Svalina smjestio.

Po svim mjerilima struke obavio je hitnu fazu liječenja opeklina, kirurški obradio rane i stavio specijalizirane obloge. Dao je Svalini potrebne lijekove, među kojima antibiotike i analgetike te ga previjao, stavljao potrebne kreme na bazi srebra i obloge s vazelinom.

---

image

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nužne su za teške opekline

Privatni album
------
image

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu kućne njege na tajnoj lokaciji

Privatni album
---

Nakon prva tri dana od zadobivanja opeklina, nastavio ga je osobno liječiti tijekom akutne faze zbrinjavanja. Nadzirao je zacjeljivanje rana i moguće komplikacije, kontinuirano previjao i prilagođavao terapiju. Uspio je spriječiti infekciju, unatoč nesterilnim uvjetima i velikoj površini opečene kože.

Radilo se o najmanje 20 posto opečene površine kože i ne postoji bolnica koja bi Krešu Svalinu pustila na kućno liječenje, upravo zbog niza opasnosti koje vrebaju iza tako zahtjevnih i velikih rana, pa tako i one za život. Naš kirurg toliko dobro se brinuo za Krešu Svalinu da je ovaj stao na noge i počeo izlaziti nakon nekoliko mjeseci.

Čim se pojavio u javnosti uhićen je, ali je u svom iskazu na Državnom odvjetništvu kazao da rane po nogama i ruci nisu od podmetanja požara već od pada s motora. Unatoč tome je optužen za navedeno kazneno djelo te je u optužnom aktu navedeno i da se samoozlijedio prilikom podmetanja požara, a to mu je tek jedan od ukupno šest kaznenih postupaka koji se vode protiv njega.

Uz dvije pravomoćne presude koje ima otprije od kojih je jedna za dilanje, USKOK ga trenutno drži u istražnom zatvoru kao šefa zločinačke udruge koja se bavila međunarodnim švercom kokaina, amfetamina i marihuane.

Uz to ga u drugom predmetu terete za utaju 51 milijuna kuna poreza sa suučesnicima iz Zagreba, Splita i Kaštela. S obzirom na navedena dva slučaja, imao je dovoljno kokaina, a i novca za plaćanje honorara požrtvovnom liječniku koji ga je spasio teške infekcije, a vjerojatno i invaliditeta.

---

image

Dobar dio svojih zaliga dileri troše na ‘svog‘ doktora

MUP
---

Osim podmetanja požara u kojem je počinitelj ozlijeđen, znamo za najmanje još jedan slučaj u kojem nisu prijavljene rane od kaznenog djela. Prije otprilike godine dana kraj Poljuda je u nogu iz vatrenog oružja prostrijeljena muška osoba. Njega povezuju s jednim kriminalnim klanom iz Splita, čiji vođa je trenutno izvan Hrvatske, a ranio ga je vođa drugog klana, također s ovog područja, koji voli osobno rješavati svoje razmirice.

Oba klana imaju čvrste veze u Europi i regiji gdje nabavljaju narkotike i prodaju na našem području. Žrtva nije nikada došla u splitsku bolnicu, iako rana nije bila lakog karaktera. Vjerojatno je želio izbjeći nepotrebna pitanja od  policije.

Liječnički pečat

Slične situacije su se već događale u Splitu jer smo ovdje imali i žrtvu propucavanja koja su progutala metak nakon što joj je izvađen iz rane kako bi otežao posao istražiteljima. U svakom slučaju, metak iz naše priče o kirurgu je izvađen, ranjenik nije iskrvario i nije ostao bez noge, a za to je bilo potrebno više opreme nego one u kućnoj ljekarni.

- Pazite, svaki liječnik koji radi u bolnici ima pečat bez kojeg se ne može dobiti određeni lijek. Zatim, ima veze s predstavnicima farmaceutskih tvrtki i s ljekarnicima. To vam je sistem "ruka ruku mije" i njima zato nije problem nabaviti lijekove svih vrsta.

Što se tiče kirurških instrumenata i ostale opreme potrebne za zahvate i kasnije oporavak, to uzme na radnom mjestu. Konkretno za opekline su potrebne kreme na bazi srebra, gaze impregnirane vazelinom...

Sterilizator također nije problem, a da mu baš zatreba manja sala za poneki zahvat, ima dovoljno privatnih klinika koje će izaći u susret poznatom liječniku - kaže nam jedan od dobro upućenih sugovornika.

U svakom slučaju, još se nije dogodilo da je pacijent našeg kirurga imao komplikacije od obrade u ilegalnim uvjetima. S obzirom na to u kojim uvjetima je radio, kakve rane je sanirao unatoč otegotnim okolnostima i utjecaju kokaina u krvi, jednostavno je šteta što naš kirurg ne smije sa svojim iskustvima izići u nekoj stručnoj publikaciji.

---

image

Krešo Svalina prije pet godina u noćnom izlasku

facebook
------
image

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nužne su za teške opekline

Privatni album
------
image

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu kućne njege na tajnoj lokaciji

Privatni album
------
image

Kirurška oprema

AFP
------
image

Krešo Svalina, osim što je diler, pasionirano se bavi ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula

Facebook
------
image

Kirurg iz naše priče preferira plaćanje u kokainu, nego u eurima

Zvonko Pavić/Cropix
------
image

Medicinski pribor

AFP
------
image

Dobar dio svojih zaliga dileri troše na ‘svog‘ doktora

MUP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ 2 0 9434 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-15 20:15:38 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-16 13:44:52 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2024-04-16 11:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Doktora iz bolnice kokainom plaća mafija: u Splitu operira kriminalce koji bježe od policije. Imamo fotografije, imena! page_title=Doktora iz bolnice kokainom plaća mafija: u Splitu operira kriminalce koji bježe od policije. Imamo fotografije, imena! [metakey] => kirurg, mafija, Split, Dalmacija, kokain [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969341.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969340.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969322.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969205.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969314.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969315.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26304797.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969206.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/26969321.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/15\/24975809.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija SD; AFP, Privatni album","Ilustracija SD; AFP, Privatni album","AFP","Facebook","Privatni album","Privatni album","Zvonko Pavi\u0107\/Cropix","facebook","AFP","MUP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pripadnici splitskog podzemlja na svojoj platnoj listi dr\u017ee lije\u010dnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s podru\u010dja Dalmacije<\/p>","","

Medicinski pribor<\/p>","

Kre\u0161o Svalina, osim \u0161to je diler,\u00a0pasionirano se bavi\u00a0ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula<\/p>","

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nu\u017ene su za te\u0161ke opekline<\/p>","

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu ku\u0107ne njege na tajnoj lokaciji<\/p>","

Kirurg iz na\u0161e pri\u010de preferira\u00a0pla\u0107anje u kokainu, nego u eurima<\/p>","

Kre\u0161o Svalina prije pet godina u no\u0107nom izlasku<\/p>","

Kirur\u0161ka oprema<\/p>","

Dobar dio svojih zaliga dileri tro\u0161e na \u2018svog\u2018\u00a0doktora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x683","hd_26969341_1920.jpg":"1920x1080","k_26969341_1280.jpg":"1280x1280","k_26969341_1024.jpg":"1024x1024","k_26969341_640.jpg":"640x640","k_26969341_480.jpg":"480x480","k_26969341_340.jpg":"340x340","k_26969341_220.jpg":"220x220","o_26969341_1280.jpg":"1280x853","o_26969341_1024.jpg":"1024x683","o_26969341_640.jpg":"640x426","o_26969341_480.jpg":"480x320","o_26969341_340.jpg":"340x226","o_26969341_220.jpg":"220x146","h_26969341_1280.jpg":"1280x854","h_26969341_1024.jpg":"1024x683","h_26969341_640.jpg":"640x427","h_26969341_480.jpg":"480x320","h_26969341_340.jpg":"340x227","h_26969341_220.jpg":"220x147","pp_26969341_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969341_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969341_640.jpg":"640x814","pp_26969341_480.jpg":"480x611","pp_26969341_340.jpg":"340x432","pp_26969341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26969340_1920.jpg":"1920x1080","k_26969340_1280.jpg":"1280x1280","k_26969340_1024.jpg":"1024x1024","k_26969340_640.jpg":"640x640","k_26969340_480.jpg":"480x480","k_26969340_340.jpg":"340x340","k_26969340_220.jpg":"220x220","o_26969340_1280.jpg":"1280x853","o_26969340_1024.jpg":"1024x683","o_26969340_640.jpg":"640x426","o_26969340_480.jpg":"480x320","o_26969340_340.jpg":"340x226","o_26969340_220.jpg":"220x146","h_26969340_1280.jpg":"1280x854","h_26969340_1024.jpg":"1024x683","h_26969340_640.jpg":"640x427","h_26969340_480.jpg":"480x320","h_26969340_340.jpg":"340x227","h_26969340_220.jpg":"220x147","pp_26969340_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969340_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969340_640.jpg":"640x814","pp_26969340_480.jpg":"480x611","pp_26969340_340.jpg":"340x432","pp_26969340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x652","hd_26969322_1920.jpg":"1920x1080","k_26969322_1280.jpg":"1280x1280","k_26969322_1024.jpg":"1024x1024","k_26969322_640.jpg":"640x640","k_26969322_480.jpg":"480x480","k_26969322_340.jpg":"340x340","k_26969322_220.jpg":"220x220","o_26969322_1280.jpg":"1280x815","o_26969322_1024.jpg":"1024x652","o_26969322_640.jpg":"640x407","o_26969322_480.jpg":"480x305","o_26969322_340.jpg":"340x216","o_26969322_220.jpg":"220x140","h_26969322_1280.jpg":"1280x854","h_26969322_1024.jpg":"1024x683","h_26969322_640.jpg":"640x427","h_26969322_480.jpg":"480x320","h_26969322_340.jpg":"340x227","h_26969322_220.jpg":"220x147","pp_26969322_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969322_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969322_640.jpg":"640x814","pp_26969322_480.jpg":"480x611","pp_26969322_340.jpg":"340x432","pp_26969322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1406x2048","hd_26969205_1920.jpg":"1920x1080","k_26969205_1280.jpg":"1280x1280","k_26969205_1024.jpg":"1024x1024","k_26969205_640.jpg":"640x640","k_26969205_480.jpg":"480x480","k_26969205_340.jpg":"340x340","k_26969205_220.jpg":"220x220","o_26969205_1280.jpg":"1280x1864","o_26969205_1024.jpg":"1024x1491","o_26969205_640.jpg":"640x932","o_26969205_480.jpg":"480x699","o_26969205_340.jpg":"340x495","o_26969205_220.jpg":"220x320","h_26969205_1280.jpg":"1280x854","h_26969205_1024.jpg":"1024x683","h_26969205_640.jpg":"640x427","h_26969205_480.jpg":"480x320","h_26969205_340.jpg":"340x227","h_26969205_220.jpg":"220x147","pp_26969205_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969205_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969205_640.jpg":"640x814","pp_26969205_480.jpg":"480x611","pp_26969205_340.jpg":"340x432","pp_26969205_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26969314_1920.jpg":"1920x1080","k_26969314_1280.jpg":"1280x1280","k_26969314_1024.jpg":"1024x1024","k_26969314_640.jpg":"640x640","k_26969314_480.jpg":"480x480","k_26969314_340.jpg":"340x340","k_26969314_220.jpg":"220x220","o_26969314_1280.jpg":"1280x1706","o_26969314_1024.jpg":"1024x1365","o_26969314_640.jpg":"640x853","o_26969314_480.jpg":"480x640","o_26969314_340.jpg":"340x453","o_26969314_220.jpg":"220x293","h_26969314_1280.jpg":"1280x854","h_26969314_1024.jpg":"1024x683","h_26969314_640.jpg":"640x427","h_26969314_480.jpg":"480x320","h_26969314_340.jpg":"340x227","h_26969314_220.jpg":"220x147","pp_26969314_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969314_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969314_640.jpg":"640x814","pp_26969314_480.jpg":"480x611","pp_26969314_340.jpg":"340x432","pp_26969314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1600","hd_26969315_1920.jpg":"1920x1080","k_26969315_1280.jpg":"1280x1280","k_26969315_1024.jpg":"1024x1024","k_26969315_640.jpg":"640x640","k_26969315_480.jpg":"480x480","k_26969315_340.jpg":"340x340","k_26969315_220.jpg":"220x220","o_26969315_1280.jpg":"1280x2275","o_26969315_1024.jpg":"1024x1820","o_26969315_640.jpg":"640x1137","o_26969315_480.jpg":"480x853","o_26969315_340.jpg":"340x604","o_26969315_220.jpg":"220x391","h_26969315_1280.jpg":"1280x854","h_26969315_1024.jpg":"1024x683","h_26969315_640.jpg":"640x427","h_26969315_480.jpg":"480x320","h_26969315_340.jpg":"340x227","h_26969315_220.jpg":"220x147","pp_26969315_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969315_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969315_640.jpg":"640x814","pp_26969315_480.jpg":"480x611","pp_26969315_340.jpg":"340x432","pp_26969315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26304797_1920.jpg":"1920x1080","k_26304797_1280.jpg":"1280x1280","k_26304797_1024.jpg":"1024x1024","k_26304797_640.jpg":"640x640","k_26304797_480.jpg":"480x480","k_26304797_340.jpg":"340x340","k_26304797_220.jpg":"220x220","o_26304797_1280.jpg":"1280x853","o_26304797_1024.jpg":"1024x682","o_26304797_640.jpg":"640x426","o_26304797_480.jpg":"480x320","o_26304797_340.jpg":"340x226","o_26304797_220.jpg":"220x146","h_26304797_1280.jpg":"1280x854","h_26304797_1024.jpg":"1024x683","h_26304797_640.jpg":"640x427","h_26304797_480.jpg":"480x320","h_26304797_340.jpg":"340x227","h_26304797_220.jpg":"220x147","pp_26304797_1280.jpg":"1280x1628","pp_26304797_1024.jpg":"1024x1303","pp_26304797_640.jpg":"640x814","pp_26304797_480.jpg":"480x611","pp_26304797_340.jpg":"340x432","pp_26304797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"789x1078","hd_26969206_1920.jpg":"1920x1080","k_26969206_1280.jpg":"1280x1280","k_26969206_1024.jpg":"1024x1024","k_26969206_640.jpg":"640x640","k_26969206_480.jpg":"480x480","k_26969206_340.jpg":"340x340","k_26969206_220.jpg":"220x220","o_26969206_1280.jpg":"1280x1748","o_26969206_1024.jpg":"1024x1399","o_26969206_640.jpg":"640x874","o_26969206_480.jpg":"480x655","o_26969206_340.jpg":"340x464","o_26969206_220.jpg":"220x300","h_26969206_1280.jpg":"1280x854","h_26969206_1024.jpg":"1024x683","h_26969206_640.jpg":"640x427","h_26969206_480.jpg":"480x320","h_26969206_340.jpg":"340x227","h_26969206_220.jpg":"220x147","pp_26969206_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969206_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969206_640.jpg":"640x814","pp_26969206_480.jpg":"480x611","pp_26969206_340.jpg":"340x432","pp_26969206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26969321_1920.jpg":"1920x1080","k_26969321_1280.jpg":"1280x1280","k_26969321_1024.jpg":"1024x1024","k_26969321_640.jpg":"640x640","k_26969321_480.jpg":"480x480","k_26969321_340.jpg":"340x340","k_26969321_220.jpg":"220x220","o_26969321_1280.jpg":"1280x853","o_26969321_1024.jpg":"1024x683","o_26969321_640.jpg":"640x426","o_26969321_480.jpg":"480x320","o_26969321_340.jpg":"340x226","o_26969321_220.jpg":"220x146","h_26969321_1280.jpg":"1280x854","h_26969321_1024.jpg":"1024x683","h_26969321_640.jpg":"640x427","h_26969321_480.jpg":"480x320","h_26969321_340.jpg":"340x227","h_26969321_220.jpg":"220x147","pp_26969321_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969321_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969321_640.jpg":"640x814","pp_26969321_480.jpg":"480x611","pp_26969321_340.jpg":"340x432","pp_26969321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"750x588","hd_24975809_1920.jpg":"1920x1080","k_24975809_1280.jpg":"1280x1280","k_24975809_1024.jpg":"1024x1024","k_24975809_640.jpg":"640x640","k_24975809_480.jpg":"480x480","k_24975809_340.jpg":"340x340","k_24975809_220.jpg":"220x220","o_24975809_1280.jpg":"1280x1003","o_24975809_1024.jpg":"1024x802","o_24975809_640.jpg":"640x501","o_24975809_480.jpg":"480x376","o_24975809_340.jpg":"340x266","o_24975809_220.jpg":"220x172","h_24975809_1280.jpg":"1280x854","h_24975809_1024.jpg":"1024x683","h_24975809_640.jpg":"640x427","h_24975809_480.jpg":"480x320","h_24975809_340.jpg":"340x227","h_24975809_220.jpg":"220x147","pp_24975809_1280.jpg":"1280x1628","pp_24975809_1024.jpg":"1024x1303","pp_24975809_640.jpg":"640x814","pp_24975809_480.jpg":"480x611","pp_24975809_340.jpg":"340x432","pp_24975809_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4930784 Threads: 4 Questions: 175858667 Slow queries: 75759 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5131086 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/doktora-iz-bolnice-u-dalmaciji-kokainom-placa-mafija-u-splitu-operira-bjegunce-od-policije-imamo-fotografije-imena-1479046-1381178 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/doktora-iz-bolnice-u-dalmaciji-kokainom-placa-mafija-u-splitu-operira-bjegunce-od-policije-imamo-fotografije-imena-1479046-1381178?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 424711 [name] => kirurg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kirurg [link] => /tag/kirurg ) [1] => stdClass Object ( [id] => 488904 [name] => mafija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mafija [link] => /tag/mafija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 328324 [name] => dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 371969 [name] => kokain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokain [link] => /tag/kokain ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Doktora iz bolnice kokainom plaća mafija: u Splitu operira kriminalce koji bježe od policije. Imamo fotografije, imena! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969341.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija SD; AFP, Privatni album [mainImageDesc] =>

Pripadnici splitskog podzemlja na svojoj platnoj listi drže liječnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s područja Dalmacije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969341.jpg [title] =>

Pripadnici splitskog podzemlja na svojoj platnoj listi drže liječnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s područja Dalmacije

Ilustracija SD; AFP, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969340.jpg [title] => Ilustracija SD; AFP, Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969322.jpg [title] =>

Medicinski pribor

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969205.jpg [title] =>

Krešo Svalina, osim što je diler, pasionirano se bavi ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula

Facebook ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969314.jpg [title] =>

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nužne su za teške opekline

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969315.jpg [title] =>

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu kućne njege na tajnoj lokaciji

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26304797.jpg [title] =>

Kirurg iz naše priče preferira plaćanje u kokainu, nego u eurima

Zvonko Pavić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969206.jpg [title] =>

Krešo Svalina prije pet godina u noćnom izlasku

facebook ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/26969321.jpg [title] =>

Kirurška oprema

AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/15/24975809.jpg [title] =>

Dobar dio svojih zaliga dileri troše na ‘svog‘ doktora

MUP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vožnja u prtljažniku, premlaćivanje, paljevina, propucavanje nogu, metode su upozorenja koje se koriste u obračunima osoba iz krim miljea. Zadaci su to koji dopadaju “vojnike”, pripadnike zločinačkih organizacija s donjih razina hijerarhije.

Ipak, u podzemlju Splita i okolice pokazalo se ne jednom kako pojedinci s vrha mafijaške piramide vole povremeno sami “riješiti problem”, kako oni to, uvijeno u celofan, kažu. Je li to zbog paranoje od izdaje, želje za adrenalinom ili potrebe da kao alfa mužjaci u čoporu dokažu snagu, nisu nam povjerili.

No, u tim situacijama, i za vojnike i šefove, osim uhićenja, postoji još rizika, od ranjavanja i ozljeđivanja do smrtne pogibelji. Kod potonjeg nema lijeka, ali kada se radi o teškim ozljedama situacija je složenija. U slučaju da s ranama koje ih povezuju s kaznenim djelom dođu na bolnički Hitni prijem, liječnik koji ih zaprimi, tj. medicinska ustanova imaju zakonsku obvezu obavijestiti policiju.

Stoga jako dobro odvažu te su im oficijelne zdravstvene ustanove rješenje isključivo kada su u opasnosti za život. Za sve druge rane imaju rješenje sažeto u poznatoj uzrečici: “Zovi čovika!”. Na svojoj platnoj listi drže liječnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s područja Dalmacije.

Na raspolaganju im je u svako doba noći i dana i dolazi na dogovoreno mjesto u najkraćem mogućem roku. U ilegalnim uvjetima obavlja zahvate za koje nije potrebna opća, već su mogući pod lokalnom anestezijom. Donosi potrebne lijekove i dolazi u kućne posjete tijekom razdoblja oporavka, ako pacijent mora ležati.

---

image

Kirurg iz naše priče preferira plaćanje u kokainu, nego u eurima

Zvonko Pavić/Cropix
---

Plaćaju ga izdašno u kokainu koji kirurg prima rađe od novca i šmrče sada već toliko učestalo da su krenule priče kako bez navedenog stimulansa nije u stanju operirati. Ali, kako se radi o stručnjaku, priznatom u svojoj grani specijalizacije, priče o ovisnosti o kokainu možda su zlobni tračevi.

Kako iz kruga ljubomornih kolega, koji teško mogu probaviti podatak da je kirurg, unatoč nediscipliniranom načinu života, i dalje u vrhu po rezultatima. Tako i iz kruga reketara i dilera koji su ga platili ilegalnom “robom” pa im je žao zaliha.

Skup sport

Svoje pacijente iz kriminalnih krugova naš kirurg prima i na radnom mjestu u bolnici te im dogovara preglede i pretrage preko reda u drugim ustanovama jer zbog svoje stručnosti ima utjecaja među kolegama, čak i onim zavidnim. Iste usluge im pruža i za članove obitelji, supruge, ljubavnice, zaručnice i djevojke jer njegovo zalaganje treba bit proporcionalno količini “bijeloga” koju je potrošio.

A ušmrkavanje kokaina je “skup sport”, čak i za liječnička primanja. Među medicinskim osobljem s kojim radi je omiljen te rado zanemaruju njegov način života.

- Je**no je stručan, ako ode iz naše bolnice, bit će to totalna šteta. A nije da ga nisu tražili, samo on u okruženju državne bolnice može sebi namjestiti radni tempo i živjeti kako hoće - kaže naša sugovornica.

---

image

Medicinski pribor

AFP
---

Ona je odavno otišla iz te bolnice kod privatnika, ali je kolegice iz bivšeg radnog okruženja i dalje drže u tijeku sa zbivanjima.

- Njemu je najdraže kad je dežuran jer onda može izbjeći kontrolu supruge. Ostavi svoj mobitel s isključenim zvukom medicinskoj sestri, jer uvijek ima milijun poziva, i jedan broj na papiriću na koji ga smije nazvat samo u pitanjima života i smrti. Onda nestane i pojavi se u zoru pa prije odlaska kući obavezno odspava u liječničkoj sobi - povjerila nam je.

Iz drugih krugova, onih kriminalnih, saznajemo gdje provede noći. “U programu” u privatnim stanovima, što u prijevodu na rječnik običnih ljudi znači kokainski party na kojem su količine droge, a vjerojatno i drugih užitaka po izboru, neograničene.

Njegovi klijenti s područja Splita mu također omogućuju takav provod, koji je zapravo dio honorara. Zbog sve češćih opisanih provoda pomalo je krenulo nagađanje kako je kirurg već debelo zaglibio te da je vikendaško konzumiranje kokaina davna prošlost.

Što god da je istina, bio ovisan ili ne, činjenica je kako je liječnik iz naše priče svoju stručnost pokazao na terenu. Onom ilegalnom, ali dobro plaćenom.

Jedan od primjera je slučaj, tj. pacijent Krešo Svalina (44), zvani Ajkula, poznati diler iz Kaštel Staroga, koji je sam sebe zapalio potpaljujući stan muškarca za kojeg je tvrdio da mu je ukrao veću količinu droge i novca. Krajem kolovoza 2019. godine je Krešo Svalina došao u stan na adresi u Kaštel Lukšiću, provalio i ušao.

---

image

Krešo Svalina, osim što je diler, pasionirano se bavi ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula

Facebook
---

Zatim je uporabom otvorenog plamena izazvao požar u spavaćoj sobi koji se proširio na ostale prostorije i uništio cijeli stan. Kako je Svalina paleći vatru baratao zapaljivom tekućinom, plamen ga je zahvatio po nogama i desnoj ruci. Zadobio je teške opekline po velikoj površini kože, opasne za život.

Unatoč težini ozljeda i boli koju je trpio, Krešo Svalina nije otišao u KBC Split iz straha da ga ne povežu s paležom u stanu. Stoga je nazvao kirurga kojem je kazao što se dogodilo i poslao fotografije opeklina.

Tajna lokacija

Sam pogled na njih i laiku ukazuju na ozbiljnost stanja, a liječnik je sigurno u trenu bio svjestan cijelog spektra opasnosti, primarnih i sekundarnih. Opskrbio se potrebnim lijekovima i medicinskom opremom i došao u stan na tajnoj lokaciji gdje se Krešo Svalina smjestio.

Po svim mjerilima struke obavio je hitnu fazu liječenja opeklina, kirurški obradio rane i stavio specijalizirane obloge. Dao je Svalini potrebne lijekove, među kojima antibiotike i analgetike te ga previjao, stavljao potrebne kreme na bazi srebra i obloge s vazelinom.

---

image

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nužne su za teške opekline

Privatni album
------
image

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu kućne njege na tajnoj lokaciji

Privatni album
---

Nakon prva tri dana od zadobivanja opeklina, nastavio ga je osobno liječiti tijekom akutne faze zbrinjavanja. Nadzirao je zacjeljivanje rana i moguće komplikacije, kontinuirano previjao i prilagođavao terapiju. Uspio je spriječiti infekciju, unatoč nesterilnim uvjetima i velikoj površini opečene kože.

Radilo se o najmanje 20 posto opečene površine kože i ne postoji bolnica koja bi Krešu Svalinu pustila na kućno liječenje, upravo zbog niza opasnosti koje vrebaju iza tako zahtjevnih i velikih rana, pa tako i one za život. Naš kirurg toliko dobro se brinuo za Krešu Svalinu da je ovaj stao na noge i počeo izlaziti nakon nekoliko mjeseci.

Čim se pojavio u javnosti uhićen je, ali je u svom iskazu na Državnom odvjetništvu kazao da rane po nogama i ruci nisu od podmetanja požara već od pada s motora. Unatoč tome je optužen za navedeno kazneno djelo te je u optužnom aktu navedeno i da se samoozlijedio prilikom podmetanja požara, a to mu je tek jedan od ukupno šest kaznenih postupaka koji se vode protiv njega.

Uz dvije pravomoćne presude koje ima otprije od kojih je jedna za dilanje, USKOK ga trenutno drži u istražnom zatvoru kao šefa zločinačke udruge koja se bavila međunarodnim švercom kokaina, amfetamina i marihuane.

Uz to ga u drugom predmetu terete za utaju 51 milijuna kuna poreza sa suučesnicima iz Zagreba, Splita i Kaštela. S obzirom na navedena dva slučaja, imao je dovoljno kokaina, a i novca za plaćanje honorara požrtvovnom liječniku koji ga je spasio teške infekcije, a vjerojatno i invaliditeta.

---

image

Dobar dio svojih zaliga dileri troše na ‘svog‘ doktora

MUP
---

Osim podmetanja požara u kojem je počinitelj ozlijeđen, znamo za najmanje još jedan slučaj u kojem nisu prijavljene rane od kaznenog djela. Prije otprilike godine dana kraj Poljuda je u nogu iz vatrenog oružja prostrijeljena muška osoba. Njega povezuju s jednim kriminalnim klanom iz Splita, čiji vođa je trenutno izvan Hrvatske, a ranio ga je vođa drugog klana, također s ovog područja, koji voli osobno rješavati svoje razmirice.

Oba klana imaju čvrste veze u Europi i regiji gdje nabavljaju narkotike i prodaju na našem području. Žrtva nije nikada došla u splitsku bolnicu, iako rana nije bila lakog karaktera. Vjerojatno je želio izbjeći nepotrebna pitanja od  policije.

Liječnički pečat

Slične situacije su se već događale u Splitu jer smo ovdje imali i žrtvu propucavanja koja su progutala metak nakon što joj je izvađen iz rane kako bi otežao posao istražiteljima. U svakom slučaju, metak iz naše priče o kirurgu je izvađen, ranjenik nije iskrvario i nije ostao bez noge, a za to je bilo potrebno više opreme nego one u kućnoj ljekarni.

- Pazite, svaki liječnik koji radi u bolnici ima pečat bez kojeg se ne može dobiti određeni lijek. Zatim, ima veze s predstavnicima farmaceutskih tvrtki i s ljekarnicima. To vam je sistem "ruka ruku mije" i njima zato nije problem nabaviti lijekove svih vrsta.

Što se tiče kirurških instrumenata i ostale opreme potrebne za zahvate i kasnije oporavak, to uzme na radnom mjestu. Konkretno za opekline su potrebne kreme na bazi srebra, gaze impregnirane vazelinom...

Sterilizator također nije problem, a da mu baš zatreba manja sala za poneki zahvat, ima dovoljno privatnih klinika koje će izaći u susret poznatom liječniku - kaže nam jedan od dobro upućenih sugovornika.

U svakom slučaju, još se nije dogodilo da je pacijent našeg kirurga imao komplikacije od obrade u ilegalnim uvjetima. S obzirom na to u kojim uvjetima je radio, kakve rane je sanirao unatoč otegotnim okolnostima i utjecaju kokaina u krvi, jednostavno je šteta što naš kirurg ne smije sa svojim iskustvima izići u nekoj stručnoj publikaciji.

---

image

Krešo Svalina prije pet godina u noćnom izlasku

facebook
------
image

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nužne su za teške opekline

Privatni album
------
image

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu kućne njege na tajnoj lokaciji

Privatni album
------
image

Kirurška oprema

AFP
------
image

Krešo Svalina, osim što je diler, pasionirano se bavi ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula

Facebook
------
image

Kirurg iz naše priče preferira plaćanje u kokainu, nego u eurima

Zvonko Pavić/Cropix
------
image

Medicinski pribor

AFP
------
image

Dobar dio svojih zaliga dileri troše na ‘svog‘ doktora

MUP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija SD; AFP, Privatni album Ilustracija SD; AFP, Privatni album AFP Facebook Privatni album Privatni album Zvonko Pavić/Cropix facebook AFP MUP
Ilustracija SD; AFP, Privatni album

Pripadnici splitskog podzemlja na svojoj platnoj listi drže liječnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s područja Dalmacije

AFP

Medicinski pribor

Facebook

Krešo Svalina, osim što je diler, pasionirano se bavi ribolovom, ali ne znamo je li mu zbog toga nadimak Ajkula

Privatni album

Posebne gaze impregnirane bijelim vazelinom nužne su za teške opekline

Privatni album

Opekline koje je kirurg sanirao u sklopu kućne njege na tajnoj lokaciji

Zvonko Pavić/Cropix

Kirurg iz naše priče preferira plaćanje u kokainu, nego u eurima

facebook

Krešo Svalina prije pet godina u noćnom izlasku

AFP

Kirurška oprema

MUP

Dobar dio svojih zaliga dileri troše na ‘svog‘ doktora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/doktora-iz-bolnice-u-dalmaciji-kokainom-placa-mafija-u-splitu-operira-bjegunce-od-policije-imamo-fotografije-imena-1479046-1381178 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=950df0fb3e122ff30cc966afafd96ed8d108b38e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Doktora+iz+bolnice+kokainom+pla%C4%87a+mafija%3A+u+Splitu+operira+kriminalce+koji+bje%C5%BEe+od+policije.+Imamo+fotografije%2C+imena%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdoktora-iz-bolnice-u-dalmaciji-kokainom-placa-mafija-u-splitu-operira-bjegunce-od-policije-imamo-fotografije-imena-1479046-1381178 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdoktora-iz-bolnice-u-dalmaciji-kokainom-placa-mafija-u-splitu-operira-bjegunce-od-policije-imamo-fotografije-imena-1479046-1381178 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaUZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ

Doktora iz bolnice kokainom plaća mafija: u Splitu operira kriminalce koji bježe od policije. Imamo fotografije, imena!

16. travnja 2024. - 13:44
Pripadnici splitskog podzemlja na svojoj platnoj listi drže liječnika, kirurga, zaposlenika jedne bolnice s područja DalmacijeIlustracija SD; AFP, Privatni album

Vožnja u prtljažniku, premlaćivanje, paljevina, propucavanje nogu, metode su upozorenja koje se koriste u obračunima osoba iz krim miljea. Zadaci su to koji dopadaju “vojnike”, pripadnike zločinačkih organizacija s donjih razina hijerarhije.

Ipak, u podzemlju Splita i okolice pokazalo se ne jednom kako pojedinci s vrha mafijaške piramide vole povremeno sami “riješiti problem”, kako oni to, uvijeno u celofan, kažu. Je li to zbog paranoje od izdaje, želje za adrenalinom ili potrebe da kao alfa mužjaci u čoporu dokažu snagu, nisu nam povjerili.

No, u tim situacijama, i za vojnike i šefove, osim uhićenja, postoji još rizika, od ranjavanja i ozljeđivanja do smrtne pogibelji. Kod potonjeg nema lijeka, ali kada se radi o teškim ozljedama situacija je složenija. U slučaju da ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:07