StoryEditor
Crna kronikaMILIJUNSKI RASHOD

Dokazi u optužnici za utaju 4,7 milijuna kuna poreza protiv Nevenke Bečić i tvrtke Kerum: jahta ‘Joke‘ u tri godine uprihodila manje od troška goriva

25. ožujka 2021. - 17:17
Jahta 'Joke'Feđa Klarić/Cropix

Temeljni dokazi na kojima se zasniva optužnica protiv Nevenke Bečić, kao direktorice trgovačkog društva "Kerum" d.o.o., vlasništvo njezina brata Željka Keruma, su nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka za ekonomsko-financijske poslove te dnevna evidencija uplovljavanja i isplovljavanja jahte "Joke" tijekom tri godine. Tako je navedeno u optužnici za utaju 4,7 milijuna kuna poreza protiv Nevenke Bečić i tvrtke kao pravne osobe.

Optužnicu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, a potvrđena je ovog tjedna. Porezna uprava podnijela je prijavu 2010. godine zbog korištenja jahte, koja je bila registrirana na tvrtku, u privatne svrhe od početka travnja 2004. do kraja 2006. godine bez plaćanja najma.

Upravo prema nalazu vještaka, nema ekonomske opravdanosti nabave i korištenja plovila kada se usporede prihodi društva od najma plovila "Joke" koji za sporne tri godine iznose 560.732 kune s rashodom. U istom razdoblju evidentirani rashodi plovila iznose 6.384.683 kune, u što spada trošak amortizacije, motornog goriva, usluge tekućeg održavanja i premije osiguranja.

Tužiteljstvo je stoga navelo kako je prihod od najma jahte gotovo neznatan u odnosu na rashode povezane s ovom imovinom. Ističu tako da je prihod od najma jahte tijekom tri godine manji i od samog troška goriva koji je za navedeno razdoblje iznosio 671.233 kune.

Promptne intervencije

Kada se uzme u obzir i da je nabavna vrijednost jahte više od 19 milijuna kuna, državno odvjetništvo smatra kako je opravdano zaključiti da tu nije riječ ni o nabavi plovila u svrhu ostvarivanja registrirane čarter djelatnosti. Odlukama direktorice Nevenke Bečić s početka 2005. i 2006. godine naloženo je da se jahta "Joke" može koristiti samo u poslovne svrhe u cilju stjecanja dobiti društva, a sve sukladno djelatnostima poslovanja društva i ostvarivanju što većeg profita.

Rukovodne strukture društva dobile su nalog da jahtu koriste za promptne intervencije na otocima, gdje se nalaze prodavaonice društva, radi brzine otklanjanja nedostataka i rješavanja problema, a sve u cilju ostvarivanja što veće realizacije u prodavaonicama. Međutim, problematično je za Poreznu upravu, ali i tužiteljstvo, da kada se podaci s navedenih obrazaca o vremenu plovidbe jahte "Joke" u poslovne svrhe usporede s podacima ACI marine Split, o dnevnoj evidenciji uplovljavanja i isplovljavanja jahte "Joke", vidljiva je nepodudarnost.

image
Jahta 'Joke'
Feđa Klarić/Cropix

Usporedbom podataka dolazi se do činjenice da jahta u dane prikazane na pregledima korištenja nije bila u navedenim lukama plovidbe već na vezu u ACI marini Split. Osim toga, tvrtka "Kerum" nije priložila dokaze o plaćenim obveznim lučkim pristojbama i naknadama za dane kada bi jahta prema pregledima korištenja bila u drugim lukama: Hvar, Stari Grad, Vela Luka, Pag.

Sve to, prema DORH-u, upućuje na zaključak da pregledi korištenja plovila nisu vjerodostojna dokumentacija. Dokaz o uplovljavanju i isplovljavanju jahte za tri sporne godine je od ACI marine i Lučke kapetanije u Splitu pribavila Porezna uprava prije podnošenja prijave.

Putni nalozi

U svojoj obrani Nevenka Bečić je negirala počinjenje kaznenog djela.

– Svi porezi, uključujući PDV i porez na dobit su sukladno zakonu obračunati i evidentirani u poslovnoj dokumentaciji društva te plaćeni, a porezno tijelo je netočno utvrdilo dodatne porezne obveze. Za računovodstvene poslove, koji obuhvaćaju i evidentiranje poreznih obveza društva, bila je zadužena zaposlenica, diplomirani ekonomist, koja je potpuno samostalno obavljala ove poslove.

Putnih naloga za osobe navedene na pregledima korištenja jahte u dane plovidbe nema jer se za menadžere i stručne osobe društva nisu izdavali putni nalozi – izjavila je tada osumnjičena, a sada optužena.

image
Nevenka Bečić
Vladimir Dugandžić/Cropix

Predstavnik tvrtke "Kerum" d.o.o. Miro Šarić, odvjetnik iz Splita, u ime pravne osobe negirao je počinjenje kaznenog djela.

– Jahta je nabavljena 2004. godine i registrirana kao teretni brod, za koji se nije morala voditi crew lista. Mogla se koristiti višenamjenski, za vlastite potrebe društva, za čarter ili kao teretni brod no u svakom slučaju je korištena u poduzetničke svrhe. Društvo "Kerum" d.o.o. na gotovo svim dalmatinskim, a i nekim drugim otocima ima prodajne objekte te se jahta koristila za hitne intervencije na tim lokacijama.

Primjerice kod inventure, kvarova u informatici, kada redovni trajekti ne bi vozili, kako bi se mogla organizirati djelatnost u tim prodajnim mjestima koja su donosila značajne prihode u okviru poslovanja društva – kazao je Miro Šarić.

Tijekom glavne rasprave na Općinskom sudu u Splitu ponovno će se iznijeti svi dokazi, po potrebi i novi, kao i ispitivanje optu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 19:47