StoryEditor
Crna kronikaSLOMLJENI PALAC

Djelatnici parkirališta na Firulama Splićanin Mercedesom pregazio stopalo: tužiteljstvo traži da prizna nedjelo i plati visoku novčanu kaznu

Piše Katarina Marić Banje
6. svibnja 2021. - 16:21

Protiv 34-godišnjeg Splićanina podignuta je optužnica jer je Mercedesom pregazio stopalo djelatnici parkirališta na Firulama i nanio joj tešku ozljedu. Tereti se za izazivanje prometne nesreće, a Općinsko državno odvjetništvo iz Splita traži da vozač plati 58.000 kuna kazne ako ne želi priznati krivnju.

Optužnica navodi kako je polovicom veljače prošle godine oko 12.40 sati  na parkiralištu Puta Firula upravljajući osobnim automobilom Mercedes vozio unatrag, a da se prethodno sa sigurnošću nije uvjerio da tu radnju može uspješno obaviti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Iako je mogao vidjeti da se kreću pješaci, nastavio je vožnju unatrag, lakomisleno smatrajući da će to uspješno obaviti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, stoji u optužnici. Lijevim kotačem je nagazio na lijevu nogu radnice naplate koja se nalazila uz vozila s istočne strane parkirališta obavljajući svoje poslovne radnje.

Djelatnica parkinga zadobila je prijelom članka nožnog palca, koja ozljeda je teške naravi, navodi optužni akt. Splićanin se tereti da je iz nehaja kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za tijelo ljudi.

Dokazi za optuženje sadržani su u kaznenoj prijavi Postaje prometne policije Split, obrane Splićanina i kazivanja žrtve. Nadalje, navodi se u optužnici, iz vještačenja tjelesnih ozljeda razvidno je da je žrtva prijelom manjeg članka palca lijevog stopala što predstavlja tešku tjelesnu ozljedu nastalu mehanizmom pregaženja/prignječenja, prelaskom pneumatika kotača osobnog automobila preko stopala.  

Dorh stoga traži od Općinskog suda Split da izda kazneni nalog kojim se 34-godišnjak proglašava krivim i osuđuje na novčanu kaznu u iznosu od 30 prosječnih njegovih dnevnih dohodaka, odnosno 35.000 kuna. Tužiteljstvo traži i da sud odredi da Splićanin podmiri troškove kaznenog postupka u iznosu od 3000 kuna.

Od toga 2000 kn otpada za sudsko-medicinsko vještačenje tjelesnih ozljeda te 1000 kn na ime paušala. Ako optuženi ne prizna nedjelo i želi sudski postupak onda dorh predlaže da se nakon provedenog suđenja kazni s 50 njegovih prosječnih dnevnih dohodaka, što iznosi 58.300 kuna.

item - id = 1096729
related id = 0 -> 1075455
related id = 1 -> 1142463
related id = 2 -> 1141076
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 13:44