StoryEditor
Crna kronikaosuđene su

Djecu ostavile nezaposlenim muževima i iz Slavonije došle na more ‘raditi‘: tri provalnice iz kuće u Dugom Ratu odnijele nakit s dragim kamenjem

Piše Katarina Marić Banje
26. siječnja 2020. - 14:32
Josko Ponoš/Hanza media

Po godinu i pol dana zatvora dobile su tri provalnice s osječkog područja koje su u Dugom Ratu prošlo ljeto razvalile grilje na obiteljskoj kući iz koje su ukrale zlatninu vrijednu 30.000 kuna. Sve tri provalnice su u 30-tim godinama, a inače na području s kojeg su došle nemaju stalni posao te žive od dječjih doplataka jer dvije imaju po petoro djece, a treća i jedno više. Supruzi su im nezaposleni te čuvaju djecu dok su one na moru.

U Dugom Ratu su krenule u operaciju sredinom srpnja oko 16,30 sati nakon što su se uvjerili da u kući nema nikoga. Martina H. (32) je odvalila i razdvojila grilje nakon čega je otvorila prozor kroz koji u kuću ulazi Rada H.(33) i otvara balkonska vrata za svoje suučesnice. Za njom u kuću ulaze Martina i Petra M.(38) te se sve tri penju na kat u spavaće sobe.

Tamo su prevrtale stvari po ormarima i ladicama sve dok nisu u noćnom ormariću bračnog para čija je kuća našle kutiju sa zlatnim nakitom. U crvenoj škrinjici trojka je odnijela: četiri lanca, medaljon s fotografijom supružnika, jedan prsten s 22 dijamanta, jedan prsten s 10 briljanata, jedan prsten s rubinom, još šest prstena bez dragog kamenja, desetak privjesaka, jednu narukvicu i još par komada raznog nakita. Vrijednost nakita je procijenjena na 30.000 kuna.

Nakon uhićenja su već u Policijskoj postaji Omiš sve priznale, a tijekom suđenja su se i pokajale:

- Sve sam napravila kako piše i kajem se. Obećajem da neću nikad više, ali napravila sam to zbog teške životne situacije, imam petoro djece od pet do 13 godina za koje primam 2.500 kuna mjesečno. Suprug mi nije zaposlen, ali se brine za djecu - rekla je Martina R.

- Moj suprug je inače nezaposlen, ponekad radi na tržnici, ali sada je slomio nogu te ne može. Imam šestoro djece od pet do 19 godina pa se stariji brinu za mlađe. Dobivam za njih 2.190 kuna doplatka mjesečno, ali to nije dosta za život. Obećajem da sigurno više nikada neću provaljivati - izjavila je Petra M.

- Žao mi je što sam napravila, obećajem da neću nikad više. Imam petoro djece od pet do 14 godina i moram se brinuti za obitelj. Dobivam 2.000 kuna dječjeg doplatka. Sada ih čuva izvanbračni suprug koji je zaposlen - kazala je Rada H.

Sve tri su kazale i kako su nezaposlene, ali povremeno prodaju odjeću na tržnici na području na kojem žive čime zarade mjesečno od 500 do 3.000 kuna. Osuđene su na po godinu i pol dana zatvora svaka, ali im je izrečena djelomično uvjetna kazna.

Naime, pola godine će ići na odsluženje u zatvor, a preostalu godinu ne moraju ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo. Nakon uhićenja im je zbog bogatih izvadaka iz kaznene evidencije na šest stranica bio određen  istražni zatvor koji je ukinut nakon objave presude na Općinskom sudu u Splitu.

#PROVALNICE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:24