StoryEditor
Crna kronikaPRIZNANJEM DO MILOSTI

Dileri rade za opće dobro u staračkim domovima, DVD-ovima i knjižnicama: evo kako takve slučajeve pojašnjava iskusni splitski sudac koji ima nultu stopu tolerancije za drogu

Piše Katarina Marić Banje
25. travnja 2019. - 23:55

Ured za probaciju me redovito obavještava gdje su moji okrivljenici odslužili kaznu rada za opće dobro. To vam budu starački domovi, Dobrovoljna vatrogasna društva i knjižnice. Mjesto gdje će se osuđena osoba poslati ne ovisi o kaznenom djelu koje je počinila, tako da i osuđenici za preprodaju droge mogu odraditi sankciju na navedena tri mjesta  - saznajemo od suca Općinskog suda u Splitu s više od deset godina rada na kaznenim predmetima.

Splićanin koji je na Veliki četvrtak uhićen s 4,6 kg heroina i 1,8 kg marihuane dilao je drogu - radeći za opće dobro!

Nakon uhićenja A.H. (29) iz Splita s više od 5 kilograma heroina i kokaina te 1,8 kg marihuane, nekoliko mjeseci nakon što je pravomoćno osuđen zbog dilanja MDMA na rad za opće dobro, upitali smo pravnog stručnjaka imaju li smisla sankcije blaže od zatvora za dilere droge.

- Za sebe mogu kazati da kao sudac imam nultu stopu tolerancije za drogu, ali činjenica je da sankcija ovisi od slučaja do slučaja. Primjerice, ima slučajeva gdje je optuženik uhićen s 15 grama heroina i sam je konzument koji prodaje da bi imao za sebe, sve je priznao, a nije otprije osuđivan. Što ćeš s njim? Ide se na to da okrivljenik bar nešto odradi jer kod uvjetne kazne je na neki način kao da nije kažnjen. Naime, nije na odsluženju već je na slobodi, a u isto vrijeme ne doprinosi ništa za odraditi dug društvu. Rad za opće dobro nije uvjetna kazna, ali nije ni zatvor. Odredim tada rad za opće dobro te nakon pravomoćnosti odluke u Uredu za probaciju obave razgovor s optuženikom na temelju kojeg procijene gdje je najsvrsishodnije da odsluži kaznu - pojašnjava nam sudac.

Slučaj 29-godišnjeg A.H.-a koji je, nakon uhićenja prije dvije godine s MDMA-om na Hvaru, uhićen još dva puta s drogom, iste godine s kokainom te prošli tjedan s  4,6 kilograma heroina, 1,8 kg marihuane,650 grama kokaina, 133 tablete ecstasyja i 54 grama amfetamina te dva pištolja, pokazuje kako sankcija društveno korisnog rada ponekad najmanje bude za opće dobro. Međutim, takve odluke nisu se donosile samo na splitskom sudu i nisu uvijek bile za male količine. 

Osim općepoznatog slučaja sina umirovljenog generala Mladena Kruljca koji je zbog čuvanja 3,98 kilograma marihuane i 27 grama kokaina na zagrebačkom sudu dobio 730 sati rada za opće dobro i novčanu kaznu od 200.000 kuna, ima još zanimljivih odluka.

Trojica iz Baške Vode su za krijumčarenje pola kilograma heroina na Općinskom sudu u Splitu osuđeni na po godinu dana zatvora svaki, što im je zamijenjeno radom za opće dobro. Presudu je potvrdio Županijski sud u Zagrebu. Lanac šverca je išao tako što je jedan od njih odlazio u Sloveniju, uzimao heroin kod drugog optuženoga te ga nosio sa sobom autobusom u Bašku Vodu kod njegovog brata. Sve su priznali pa su dobili blagu kaznu, iako je tužiteljstvo tražilo zatvor.

Ne moraju uvijek optuženici za dilanje dobiti iste kazne. To nam pokazuje slučaj iz Splita gdje je optuženik uhićen s 230 grama marihuane dobio dvije godine i osam mjeseci zatvora dok je njegova sudionica koja je imala 217 grama iste droge dobila 60 dana rada za opće dobro. Uhićeni su oboje u stanu u Papandopulovoj ulici, a osim marihuane, nađena je manja količina amfetamina te više mobitela.

Općinski sud u Pazinu je na rad za opće dobro osudio dilere s dosjeom koji su prodavali: marihuanu, halucinogene gljive, ecstasy i tablete Subutexa (lijek koji se koristi kod liječenja ovisnosti o heroinu, op.a.). Pazinjanin i Puljanin su dobili po godinu dana zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro u uobičajenom omjeru: dva sata rada za jedan dan zatvora. Obojica su trgovala drogama tijekom dvije godine, a već su za isto nedjelo osuđivani.

Na Općinskom sudu u Bjelovaru na rad za opće dobro osuđeni su Zagrepčani i Bjelovarčanin koji su dilali heroinom i marihuanom. Bjelovarčanin je prodavao obje vrste droge Zagrepčaninu na grame, a ovaj je dalje preprodavao. Heroin mu je naplaćivao 25 eura po gramu, a marihuanu 25 kuna po gramu.  Prodilali su njih dvojica tako oko 600 grama “trave” i 80-ak grama heroina. Dobili su po godinu dana zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro.

Tu je i slučaj gdje je Županijski sud, onaj u Koprivnici, donio presudu rada za opće dobro za zlouporabu opojne droge stavljanjem u promet. Zbog trgovanja marihuanom na šest mjeseci zatvora osuđen je 24-godišnjak te mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 60 dana. Oduzeto mu je 2500 kuna zarađenih dilanjem.

Rad za opće dobro u slučajevima prodavača droge lakše je bilo dosuditi za dilerska nedjela počinjena do kraja 2017. godine tako da je 29-godišnji A.H. iz Splita “uhvatio zadnji vlak”.Tadašnjom izmjenom zakona za preprodaju droge, članak  190. st. 2 Kaznenog zakona, propisuje kaznu zatvora  od jedne do 12 godina zatvora. Kako je rad za opće dobro moguć samo kod kazni manjih od godine dana zatvora, u slučajevima dilanja osoba uhićenih nakon 2017. godine moguće je izreći ga kao sankciju jedino uz sudsko ublažavanje. Tek tada se može ići ispod minimuma kazne, ali za to trebaju biti posebne olakotne okolnosti.

Pogodnost rada za opće dobro i dalje će u većini slučajeva moći koristiti uzgajivači marihuane s manjim brojem biljaka. Propisana kazna zatvora za proizvodnju tj. uzgajanje je od šest mjeseci do pet godina te se dalje može nesmetano ići na kaznu radom za opće dobro. Ako optuženik kaže kako je uzgajao marihuanu za svoje potrebe, primjerice za zdravstvene tegobe, te količina ukazuje da je nije prodavao, tada će se sigurno i dalje ići na općekorisni rad.

#ZAPLJENA#DROGA#HEROIN#DILERI#MARIHUANA#KOKAIN#RAD ZA OPĆE DOBRO

Izdvojeno

03. srpanj 2020 06:51