StoryEditorOCM
Crna kronikaOKRUTNA SMRT

Detalji teškog ubojstva u Splitu: majku je u naletu bijesa zapalio jer mu je uzela - posljednju cigaretu!? Nakon toga uzima tablete i odlazi spavati...

5. listopada 2021. - 22:58
grada na adresi Mažuranićevo šetaliste 79 gdje se dogodila nesreća u kojoj je sin zapalio majkuHANZA MEDIA

Šezdesetogodišnja D.V. iz Splita, čije je spaljeno tijelo pronađeno u stanu na prvom katu u ulici Mažuranićevo šetalište, najvjerojatnije je brutalno ubijena zbog cigarete! Splitska je policija nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv njezina 39-godišnjeg sina B.S. (nosi prezime pokojnog oca, a majka svoje djevojačko – op.a.) kojeg sumnjiči za teško ubojstvo.

– Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom provedenim zbog sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 111. st. 1. i st. 3. na štetu 60-godišnjakinje. Utvrđena je sumnja da je tijekom noći 3. listopada 2021. godine u prostorijama stana u ulici Mažuranićevo šetalište u Splitu na okrutan način usmrtio 60-godišnjakinju – stoji u službenom policijskom izvješću.

Zapaljena upaljačem

U cijeloj ovoj brutalnoj priči još uvijek nema službenog opisa što se zaista događalo u stanu, no, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, majka i sin subotu navečer provodili su u stanu gledajući televiziju. Oboje su pušači, a u jednom je trenutku majci ponestalo cigareta te je pitala sina da joj dade. On je vjerojatno odbio, a ona je onda uzela cigaretu iz njegove kutije, pretpostavlja se da mu je bila posljednja, i otišla je u WC zapaliti. Njega je taj njezin postupak toliko razljutio da je ušao za njom u zahod. Žena je u tom trenutku navodno stajala u kadi okrenuta leđima vratima, a kad je čula da sin ulazi, okrenula se prema njemu. Sin tada, u naletu bijesa, upaljačem pali njezinu kosu i odjeću te žena od šoka pada u kadu.

On je ostavlja, pušta vodu u kadi i odlazi. Uzima i pije svoje tablete te odlazi spavati. Nije nam poznato je li je nečim udario i onesvijestio prije nego ju je zapalio, no čudno je da žena koja je živa gorjela nije ni vikala ni zapomagala jer, ako je vjerovati susjedima, nitko ništa nije čuo. Neki su, pak, samo osjetili miris zapaljene tkanine, no nisu znali odakle dolazi. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti gušenje u kadi punoj vode, odnosno da se žena utopila. Neki susjedi policiji su kazali da su vidjeli 39-godišnjaka u nedjelju ujutro, oko 7 sati, kako izlazi iz zgrade i ide do obližnjeg lokala "užicati" koju cigaretu. Nakon toga se vratio u stan i nazvao policiju i Hitnu pomoć.

Čini se kako je cijela obitelj, sada nažalost pokojna majka i njezina dva sina od 38 i 39 godina, bila disfunkcionalna i da su imali puno međusobnih problema uzrokovanih bolestima i ovisnošću o alkoholu. Naime, kako smo doznali, dječaci su jako rano ostali bez oca i živjeli su s majkom koja je, izgleda, također imala nekih duševnih poteškoća. Obojica su se odala piću, a stariji je brat i teško psihički obolio pa se majka nije mogla s time sama nositi. Toga se starijeg brata znalo često vidjeti po okolnim ulicama u kvartu kako "žica" novac i cigarete.

Otprije poznat policiji

Mlađi je brat već nekoliko puta dosad bio osuđivan, i kazneno i prekršajno, zbog nasilja u obitelji, i to baš na štetu godinu dana starijeg brata, koji je sad osumnjičen za okrutno ubojstvo. U studenome 2018. godine mlađi je brat bio uhićen zbog toga jer je, nakon verbalne prepirke, B.S.-a udario metalnom bocom u glavu. Pravdao se tvrdeći da je njegov brat psihički bolestan, da je napao majku i da ju je on tada samo branio. Danas osumnjičeni ubojica tada je čak uvjeravao sud da ne zatvore njegova brata, da se oni vole i imaju bratske odnose te da se takvo što više neće nikad ponavljati.

Dvije godine ranije, 2016., stariji je brat bio uvjetno osuđen za nanošenje teške tjelesne ozljede svojemu mlađem bratu, i to na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, te uz sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti. Tada, u studenome 2018. godine, nije završio u istražnom zatvoru, no jest u prosincu prošle godine, i to zbog toga jer je nožem prijetio da će ubiti svoju bivšu izvanbračnu partnericu. Kako je prije toga bio već više puta osuđivan za djela s elementima nasilja, sudu nije preostalo ništa drugo nego da ga zatvore.

Splitski ŽDO otvorio je istragu protiv 39-godišnjaka, kojem za ovo djelo, ako ova kvalifikacija ostane, prijeti kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina. Tijekom postupka svakako će se vještačiti njegova ubrojivost, a ako se utvrdi da je u trenutku djela bio neubrojiv zbog psihičke bolesti, tada će se prema njemu postupati po Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

U tom slučaju, ako se u sudskom postupku utvrdi njegova krivnja, on neće završiti u zatvoru, nego će mu se odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Prema gore navedenom zakonu, "prisilni smještaj neubrojive osobe u psihijatrijskoj ustanovi može trajati najdulje do isteka najviše propisane kazne za protupravno djelo koje je neubrojiva osoba počinila, računajući od početka psihijatrijskog liječenja".

Splitski Centar za socijalnu skrb

Tročlana obitelj nalazila se, prema informacijama iz splitskog Centra za socijalnu skrb, u njihovu tretmanu od 2017. godine, kada su ih susjedi iz zgrade prvi put zvali na intervenciju. Tada majka i sinovi nisu htjeli u stan pustiti djelatnike Centra pa je problem riješen tako što im je određena isplata mjesečne, ali i jednokratne socijalne pomoći, te je o svemu izviješten njihov obiteljski liječnik.

Iako su svi troje očito imali određenih zdravstvenih problema, nikome od njih, doznajemo, nije oduzeta poslovna sposobnost niti je postupak za to bio pokrenut jer Centar za takvo što nije imao liječničku dokumentaciju koja bi upućivala na to da je to potrebno.

Također, stariji brat, koji je sad osumnjičen za teško ubojstvo, nikad dosad, po podacima Centra, nije pokazivao agresivno ponašanje, nego je to činio samo mlađi brat. Tijekom 2020. godine nekoliko su puta djelatnici Centra izlazili na teren kod te obitelji, no oni nisu bili voljni surađivati i najvažnije im je bilo da dobiju materijalnu pomoć. Jednom prilikom, kada im je bila isključena struja, od Centra su dobili uvećanu jednokratnu pomoć da podmire dug. Svaki put pri intervenciji djelatnika Centra obavljeni su razgovori s članovima obitelji i upozoreni su na moguće posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 06:08