StoryEditor
Crna kronika'sramotan način'

Detalji sa suđenja braniteljima koji su se sukobili s policijom na Trgu sv. Marka: 'Pozvani smo da probijemo koridor i da dođemo do crkve'

Piše JL
16. svibnja 2018. - 11:47

Tijekom neprijavljenog prosvjeda branitelja na Trgu sv. Marka u Zagrebu od 28. i 29. svibnja 2015., a koji se na Gornji grad nakratko “preselio” iz Savske gdje su u šatoru, boreći se za svoja prava, branitelji proveli više od 550 dana, zabilježeno je nekoliko kršenja zakona.

Sukob s policijom koja je tih dana neumorno osiguravala prostor gdje su večer prije branitelji prenoćili, točnije u samoj crkvi, stajao je četvoricu prosvjednika kaznenih prijava zbog prisile prema službenoj osobi, piše Jutarnji list.

Za razliku od Denisa Zelenike (45) koji je prihvatio kazneni nalog od šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, ostala trojica suboraca Ivica Glavota (56), Ilija Vučemilović Šimunović (49) i Stipo Renić (52) završili su na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Nitko od njih trojice ne smatra se krivim, no tužiteljstvo je uvjereno, na temelju televizijskih i policijskih snimki te fotografija nekoliko fotoagencija, među kojima i agencije Cropix, da je četvorka odgovorna za napad na policiju.

Okolnosti intervencije na koju su poslani prisjetila su se dvojica policajaca Ivan M. i Luka K. koji su u jednom trenutku od svog nadređenog dobili zapovijed da privedu Miljenka Kolobarića, tada neimenovanog prosvjednika, koji je probio policijski koridor.

 

Dok su, držeći ga pod rukama, privodili prema službenom vozilu ispred zgrade Sabora, Ivica Glavota je “svojom desnom rukom nasilno gurao policajca Ivana M., nakon čega je s obje ruke obuhvatio Kolobarića s ciljem da ga “iščupa” iz policijskih ruku. U isto vrijeme, prema optužnici, Zelenika je sleđa prišao policajcu Luki K. kojeg je uhvatio za tijelo te ga s još jednom nepoznatom osobom odgurao i “pribio” na zid zgrade Sabora sve dok se Kolobarić nije uspio “izmigoljiti” i pobjeći.
 
U tom “oslobađanju” svoj obol su dali i Glavota te Vučemilović-Šimunović i Renić koji su policajca Ivana M. povlačili za tijelo i zaštitnu opremu, a jedan od neidentificiranih branitelja zadao mu je više udaraca u glavu, dok ga je drugi uhvatio za vizir kacige i povlačio unatrag. Tijekom privođenja, inače, odzvanjali su povici. I dok je većina vikala policajcima: “Pustite ga!”, netko od prosvjednika je poviknuo: “Ne nasrćite na policajce!”

Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke HVIDRA-e i Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG-a, u Zagreb je došao kao podrška suborcima, piše Jutarnji list.

- Pozvani smo da probamo probiti policijski koridor i da dođemo do crkve Sv. Marka. Došavši do jedne uličice, naišli smo na kordon policije. Oko mene su bili prosvjednici koji su vlastitim tijelima pokušali probiti ogradu. Nisu uspijevali, ali ja sam se probio. Ograda se srušila, a ispod nje je pao jedan prosvjednik.

Pomogao sam mu ustati te nastavio dalje no dva policajca su me ćopila za nadlaktice. Vikao sam “Upomoć” pa su ljudi iz mase pritekli mi u pomoć. Osobno nisam vidio tko mi pomaže. Pobjegao sam u crkvu gdje sam Glogoškom i Deuru rekao da je sramota da se na takav način rješavaju problemi - rekao je Kolobarić, tvrdeći da nije vidio sam napad na policajce. Bio je u svom svijetu, dodaje, jer mu je cilj bilo pobjeći.

 

- Policajci me ne bi uhvatili da nisam pomogao prosvjedniku koji je pao. Meni je sve poslije bilo smiješno. Pola grada me zezalo kako to da su samo mene policajci uhvatili - ustvrdio je još Kolobarić.

Na njegove oprečne tvrdnje “da je prvo rekao da je išao na Markov trg da probije kordon policije, nakon čega je sve što se tamo događalo nazvao sramotnim” upozorio je sudac, na što je Kolobarić dodao da mu je “pao tlak kad je vidio stanje u crkvi u kojoj su se sklonili invalidi u nehumanim uvjetima, bez lijekova...”

Tihomir Treščec ustvrdio je, pak, da je tog dana “policija bila previše nabrijana i da su imali osjećaj kao da će ih sve izmlatiti”.

- Naša namjera nije bila ozlijediti policajce - uvjeravao je Treščec, a nakon što je u sudnici pogledao snimku policijskog postupanja, dodatno je objasnio: “Bio sam tamo da spriječim da netko ne bi udario policajce. I Renić je branio policajce koliko se sjećam.”

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 11:16