StoryEditor
Crna kronikaUbijen suprug

Desetogodišnja saga o ubojstvu na Hvaru se nastavlja, počinje treće suđenje ‘fatalnoj ujni‘ Slađani. Odnos s nećakom cijelo vrijeme negira: Bog je svjedok da govorim istinu!

Piše Vladimir Urukalo
14. rujna 2021. - 20:53

Više od dvije godine nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu i više od deset godina nakon tragedije, na splitskom Županijskom sudu u srijedu iznova kreće suđenje Slađani Novoselnik (35) koju se tereti da je poticala tada maloljetnog nećaka s kojim je imala ljubavnu vezu, danas 27-godišnjeg Matiju Franca, na ubojstvo svoga supruga Domagoja Novoselnika u mjestu Vrisnik na otoku Hvaru u ljeto 2011. godine.

U prvom postupku u rujnu 2012. godine, sudsko vijeće na čelu sa sucem Vladimirom Živaljićem osudilo je Slađanu na 22 godine zatvora zbog poticanja, a njezina nećaka na 10 godina zatvora. Vrhovni sud tada je u svojoj odluci, uz ostalo, naveo kako se mora uzeti u obzir i da sam optuženi mladić negira ikakvu ulogu svoje ujne "u stvaranju i održavanju volje za usmrćenje Novoselnika". Tada su dali jasnu uputu da se dobro ocijeni spada li nečinjenje, tj. nesuprotstavljanje odluci počinitelja pod poticanje kao oblik sudioništva u ubojstvu.

image
Slađana Novoselnik
Nikola Vilić/Cropix

Nakon ukinuća te prve presude, u drugom suđenju u rujnu 2017. godine sudsko vijeće suca Damira Romca Slađanu je oslobodilo, a mladić je tada osuđen na osam godina zatvora. No, u lipnju 2019. godine Vrhovni sud ponovno ukida presudu, ovaj put zbog proceduralnih razloga, odnosno bitne povrede postupka jer na suđenju nisu pročitani iskazi svjedoka koji su uredno dobili pozive, a nisu se odazvali.

Tada Vrhovni sud također ukida i istražni zatvor za nećaka koji se u istražnom zatvoru nalazio od srpnja 2011. do travnja 2013. godine kada je izišao na slobodu, da bi onda krajem siječnja 2018. godine opet završio u zatvoru rješenjem Vrhovnog suda, jer mu je bila izrečena sankcija viša od pet godina zatvora.

Predmet je u rad 2019. godine dobila sutkinja Višnja Strinić koja je do sada pokušala šest puta započeti raspravu, no sve su bile odgođene kako zbog toga što nećak nije imao novca za put do Splita, pa zbog promjene odvjetnika i pripreme obrane, kao i zbog pandemije korone, te potresa na Baniji zbog kojeg okrivljeni nećak i neki svjedoci iz Petrinje nisu dobivali pozive.

No sad su svi okrivljenici i svjedoci uredno primili pozive, pa se očekuje da će suđenje napokon početi.

Podsjetimo, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, Domagoj Novoselnik ubijen je upravo zbog veze između njegove supruge Slađane i nećaka koji je kod ujaka došao živjeti i raditi jer je ovaj imao privatnu tvrtku na Hvaru. Veza između mladića i ujne počela je, po ŽDO-u, kada je on imao petnaest godina, a ujna Slađana ga je potaknula na zločin, odnosno ubojstvo.

image
Na slici: Matija Franc (presnimka fotografije) - arhiv
Mate Piškor/Cropix

Nekoliko mjeseci nakon oslobađajuće presude Novoselnik je novinarima kategorički negirala da je ikada imala seksualni odnos s nećakom te ga je nazvala monstrumom.

– Nikada nismo bili u vezi, kako je on poslije tvrdio, nikada nisam spavala s njime. Radila sam s Domagojem i mnogo se mučila, a živjeli smo u kući gdje je 24 sata bila moja svekrva, koja bi valjda primijetila da se nešto takvo događalo. Bog mi je svjedok da govorim istinu! – kazala je u jednom od intervjua.

Tvrdila je kako je te večeri išla ranije spavati, a Domagoj i njegov nećak ostali su slušati glazbu, čak sumnja da joj je mladić nešto stavio u kavu, kako bi zaspala da bi on ostvario svoj naum. Kada se probudila, vidjela je krvavog supruga na podu i mladića s nožem u ruci pokraj njega.

image
Boris Kovačev/Cropix

– Prvo, Domagoj me nije tukao. Kao i svi brakovi, imali smo svoje razmirice, ali nasilja nije bilo. Bio je dobar muž, volio me i ja sam voljela njega. A s nećakom nikada nisam imala ništa! Rekla sam im u istrazi, kada su mi objasnili da mi stavljaju na teret poticanje na ubojstvo supruga zbog ljubavne veze s nećakom, ma možete vi napisati što god želite. Napišite da sam spavala s pola Splitsko-dalmatinske županije, da sam najveća ku... Ali, Bog je svjedok da govorim istinu. On je samo prvi put rekao istinu u istrazi, kada je tvrdio da ga je on ubio i da ja sigurno ne znam niti zašto. Tako nekako se izrazio. Kasnije je na nagovor svoje obitelji i odvjetnika počeo mijenjati iskaze – kazala je Novoselnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 09:54