StoryEditor
Crna kronikaOdluka Suda

Zavadlav proglašen krivim, osuđen je na 40 godina, pogledajte video izricanja presude. Otac Ante je dozivao sina, ali Filip je bio šokiran i nije se obazirao

Piše Marija Vuković, Vladimir Urukalo, PSD
23. veljače 2021. - 14:07
Jakov Prkić/Cropix

13:15 - Zavadlav je za svako od ubojstava koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, a to je objedinjeno u kaznu zatvora od 40 godina. Na presudu se može podnijeti žalba. Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Zavadlav je nepravomoćno osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja, a na teret mu je stavljeno i kazneno djelo općeopasne radnje.

Strinić je kazala da je Zavadlav bio svjestan svojih postupaka te da je htio načiniti štetne posljedice. 

- Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti - istaknula je Strinić.

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike, prenosi Dnevnik.hr.

Sud obranu Zavadlava, da je bio na moru u trenucima pucanja te da se ne smatra krivim, drži infantilnom i neozbiljnom pa je kao takvu i odbio. Pregledom snimke videonadzora vidljivo je, kako je navedeno u obrazloženju presude, da je upravo on bio počinitelj ubojstava.

Podsjetimo, Zavadlava se tereti da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovom te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Zavadlav je prošloga petka iznosio svoju obranu u kojoj je rekao kako on nije osoba koja je počinila ovaj stravičan zločin.

Tužiteljstvo je tijekom postupka ustrajalo da se radi o tri teška ubojstva iz bezobzirne osvete za što se može dobiti dugotrajna kazna zatvora i maksimum od 50 godina.

Tijekom čitanja presude, Zavadlavov otac je dozivao Filipa, ali mladić je očito bio pod šokom pa se nije obazorao na očevo dozivanje. Rodbina žrtava, koliko smo uspjeli vidjeti, nije bila u sudnici.

image
Na fotografiji: Ante Zavadlav i Branko Šerić
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

13:12 - Filip Zavadlav proglašen je krivim. Osuđen je na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo u Splitu. U tijeku je čitanje obrazloženja presude. Presudu je donijelo Vijeće na čijem je čelu sutkinja Višnja Strinić.

12:25 - Pred zgradom Županijskog suda u Splitu trenutno se skupljaju samo novinari i fotoreporteri. Stigao je i Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava, unatoč tome što je prošloga puta rekao da ne zna hoće li doći na izricanje presude.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Na fotografiji: odvjetnik Filipa Zavadlava, Branko Šerić
Tom Dubravec/ Cropix

---------------------------------------------------------

Dramatična priča o Filipu Zavadlavu danas treba dobiti svoj sudski epilog. 

Optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovim te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima ikvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Zavadlav, optuženik za trostruko ubojstvo, prošloga petka je iznosio svoju obranu u kojoj je rekao kako on nije osoba koja je počinila ovaj stravičan zločin. Tužitelj koji radi na njegovom slučaju traži maksimalnu kaznu zatvora od 50 godina, a konačno izricanje presude u ovom slučaju koji je pod budnim okom javnosti bit će danas iza 13 sati.

Danas nepravomoćna presuda Zavadlavu: te krvave subote ubio je trojicu mladića. Tužiteljstvo smatra da je sve isplanirao, obrana tvrdi da je bio neuračunljiv

Filip Zavadlav iznio obranu: ‘Ja ne vidim sebe na mjestu događaja. Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir...‘

Milena Torlak prvi put progovorila za medije: Pravda za Filipa?! Kalašnjikov je nosio kao violinu, pomno je sve smislio. Sin me dozivao dok je umirao

Zašto braća Zavadlav nisu dobila priliku? Doznali smo za preporuku sudskih vještakinja koje su još 2012. godine tražile da ih se odvoji od roditelja

Otac ubijenog Marina Ožića Paića nakon Zavadlavove obrane: ‘Dok on jede, trenira i zafrkava se, moj sin i ova dvojica momaka se raspadaju u grobnici‘

Filipu Zavadlavu u ćeliju stiže 800 pisama mjesečno: ‘Uz njega sam jer su ga kao dijete vješali na tiramol zato što majci nije htio nositi drogu‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 15:49