StoryEditor
Crna kronikaTRAPULA S INTERNETA

Čuvajte se ove navlakuše: 'Prevarili su me za 480 eura, a htjeli su mi izvući 11 tisuća kuna'

Piše PSD.
20. travnja 2015. - 15:06

Kad sam dobio ponudu da se upišem u European Business Number, dakle u europsku bazu podataka poslovnih subjekata, nisam imao razloga sumnjati da bi se iza toga mogla kriti neka muljaža, jer je sve upakirano kao prigoda da netko u Europi sazna za tvoju firmu i brzo se uvjeri u to da si ozbiljan poduzetnik i mogući partner. Čak im i memorandum vizualno i tipom slova izgleda kao dokumenti Europske komisije, a cijela ideja o adresaru zvuči logično i u korist nas koji poslujemo s inozemstvom...

Tako počinje priča splitskog poduzetnika (podaci poznati redakciji) koji je lakomisleno nasjeo na ponudu za upisivanje u evidenciju europskih tvrtki, u čemu je vidio priliku za približavanje inozemnom tržištu budući da se i sam bavi uvozom. I zato sada želi upozoriti ostale na zamku.

Nema besplatno

I zaista, ponuda European Business Numbera sa sjedištem u Hamburgu naizgled nije jedna od onih trapula koje i poduzetnici i tzv. obični građani povremeno znaju ugledati na mailu, uz molbu da uplate određenu svotu na taj i taj račun, obično u dolarima, e kako bi došli do nasljedstva svoga tobožnjeg rođaka iz Nigerije.

Ovo je, da tako kažemo, puno suptilnija igra. I stajat će vas najmanje 480 eura, puta tri godine, jer upravo toliko iznosi i traje obveza na koju pristajete ispunjavanjem formulara. Samo što to piše sitnim slovima, onako usput, na drugoj stranici formulara, pa mnogima promakne, pogotovo nakon što na prvoj stranici ponude pročitaju da je upis – besplatan! No, nepažnja bi vas u ovom slučaju mogla stajati minimalno 1440 eura, ili nekih 10.900 kuna. Kažemo minimalno, jer se pojavljuju i dopisi u kojima se spominje godišnja obveza od 677 eura, što, dakle, u tri godine doseže ukupno 15,4 tisuće kuna.

Ponuda upisa nije akcija bilo kojeg tijela EU-a, nego ideja trgovačkog društva DAD (Deutscher Adressdienst) GmbH. Iz Hrvatske gospodarske komore već su upozoravali članove na slične manipulacije, ali očito je da su ih mnogi previdjeli, dok kreatori čitave akcije i dalje tragaju za naivnim poduzetnicima željnim “iskoraka na međunarodno tržište”.

Dobro razmislite

HGU upozorava poduzetnike da nemaju baš nikakve obveze upisivati se u bilo kakve strane i domaće adresare, te pozivaju da dobro razmisle kome daju svoje podatke, pa i kad im se nudi besplatna promocija. Porezna uprava je također upozorila poduzetnike da nisu dužni davati podatke o svojim tvrtkama bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi, budući da se “registracijski podaci obveznika poreza na dodanu vrijednost koji uključuju status valjanosti PDV identifikacijskih brojeva za promet roba i usluga unutar EU-a, naziv poreznog obveznika i adresu poslovnog sjedišta ionako nalaze u bazi podataka Porezne uprave, a dostupni su i na web-servisu Europske komisije”.

Dakle, ako netko iz Njemačke ili Italije želi provjeriti s kim posluje, to može jednostavno učiniti i preko interneta, bez posredovanja. Dakako, osim ako nemate barem 1440 eura viška.


hrvoje prnjak


Pomoć na njemačkom sudu

“Jedini način da otkažete ovu obvezu jest da uputite pismo tri mjeseca prije isteka ugovora na lokalni sud u Njemačkoj, koji je zadužen za ovakve predmete. Znači, tek za dvije godine i devet mjeseci od trenutka potpisa ugovora možete pokušati razvrgnuti ugovorni odnos s EBN-om, ali samo ako to zatražite u Njemačkoj, u općini gdje se nalazi spomenuti lokalni sud”, kazao nam je splitski poduzetnik, naglašavajući kako se HKG preoprezno izjašnjava o, kako kaže, dobro osmišljenoj prijevari-navlakuši za poduzetnike. “Upravo sam čuo i za primjer iz Koprivnice, dakle, dobro pokrivaju čitavu Hrvatsku”, kazao nam je. Prevareni poduzetnici spominju i mogućnost kolektivne tužbe zbog lažnog predstavljanja.


Izdvojeno

07. kolovoz 2020 12:52