StoryEditor
Crna kronikaKOŠTALI IH KVADRATI VIŠKA

Cure novi detalji oko afere s vilom na Bačvicama: policija je sve snimala mjesec dana, a primopredaja mita održana je u zagrebačkom restoranu; USKOK predložio istražni zatvor za osumnjičene

Piše Katarina Marić Banje
18. travnja 2019. - 00:11

Nakon ispitivanje trojice osumnjičenih za podmićivanje u pokušaju legalizacije spornih kvadrata Vile Harmony na splitskim Bačvicama, splitski USKOK je predložio istražni zatvor za: Josipa Bienenfelda (57), načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Borislava Bašića (68), prokuristu splitske tvrtke Špinut i Željka Koricu (66), bivšeg inspektora u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnika direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu. Četvrti osumnjičeni Zoran Sikirica (57), član uprave splitske tvrtke i bivši direktor HYPO banke se trenutno nalazi u Izraelu i po povratku u Hrvatsku će biti ispitan u regionalnom uredu USKOK-a u Splitu.

Ročište za odlučivanje o predloženoj mjeri zakazano je u srijedu u 19 sati pred dežurnom sutkinjom istrage Županijskog suda u Splitu. Kako saznajemo, postoji osnovana sumnja da se primopredaja novca odvila polovicom travnja u jednom zagrebačkom restoranu gdje je Borislav Bašić dogovorio sastanak s dvojicom suradnika, a prema uputama Zorana Sikirice. 

Tko je splitski poduzetnik osumnjičen za davanje mita? Nagađalo se da je i Thompsonu prodao stan, a proziva ga Splićanin koji tvrdi da je bio žrtva reketa...

Prema PNUSKOK-u, sve je krenulo kada je Željko Korica polovicom ožujka kontaktirao Josipa Bienenfelda te su se obojica sa Zoranom Sikiricom i Borislavom Bašićem prvi put našli u Zagrebu i dogovorili izdavanje pozitivnog mišljenja uz novčanu nagradu.

Krajem ožujka je tvrtka Špinut dostavila upit u Ministarstvo graditeljstva te se nakon toga, stoji  prijavi, Zoran Sikirica kontinuirano raspitivao o odgovoru ministarstva. I nakon što je otputovao u Izrael, svakodnevno je ustrajavao da se Borislav Bašić interesira što je s mišljenjem za hotel, navodi prijava. Dan prije realizacije dogovora tj. izdavanja mišljenja, tvrdi PNUSKOK, polovicom travnja, dogovorili su drugi sastanak u restoranu u Zagrebu radi primopredaje novca. Iznos je Borislav Bašić preuzeo u Splitu prema naputcima člana obitelji Zorana Sikirice i predao ga zagrebačkom dvojcu, navodi se u prijavi. 

Mutan posao oko legalizacije vile na Bačvicama: trojka uhićena u velikoj akciji USKOK-a dovedena pritvorskom nadzorniku u Split, četvrti osumnjičeni za davanje mita i dalje je izvan Hrvatske

Za Vilu Harmony je 2016. godine dobivena građevinska dozvola prema glavnom projektu prema građevinskom zemljištu površine 894 metra četvorna. Kako je Općinski sud u Splitu svojom presudom, nakon izdavanja građevinske dozvole, a prije izgradnje hotela, smanjio površinu zemljišta za 55 metra četvorna nije bilo moguće dobiti uporabnu dozvolu nakon dovršetka objekta. Trebalo je legalizirati sporni dio što je moguće jedino uz pozitivno mišljenje ministarstva s kojim se odlazi u Grad Split i tako dobiva uporabna dozvola.

Tajne mjere nadzora i izvidi trajali su mjesec dana, koordinirano u Splitu i Zagrebu gdje su službenici policijskog USKOK-a prikupljali dokazni materijal. U konačnici su podnijeli kaznenu prijavu prema kojoj je Josip Bienenfeld od 18. ožujka do 15. travnja ove godine  primio mito u iznosu od 660 eura, u protuvrijednosti oko 5000 kuna, kao odgovorna osoba unutar ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Mito je služilo, stoji u priopćenju MUP-a, kako bi ministarstvo izdalo mišljenje na temelju kojeg bi se, bez rušenja etaža hotela, isti održao u prostoru i izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. Josip Bienenfeld je prvo sačinio tekst podneska te dao upute na koga i kako nasloviti, a potom povodom tog istog podneska, u ime nadležnog ministarstva, izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, a u korist trgovačkog društva. Obećanu nagradu od 660 Eura predao je Borislav Bašići u skladu s dogovorom sa Zoranom Sikiricom, navodi prijava. Posrednik je bio Željko Korica kao bivši zaposlenik ministarstva.

Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split proveli su kriminalističko istraživanje u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. U sklopu navedenog kriminalističkog istraživanja pretraženi su domovi, poslovni prostori i osobna vozila te je oduzeto više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama.

#USKOK#DAVANJE MITA#ZORAN SIKIRICA#VILA HARMONY#ŽELJKO KORICA#BORISLAV BAšIć

Izdvojeno