StoryEditorOCM
Crna kronikaPRAVOMOĆNA PRESUDA

Član Rajićeve zločinačke skupine iz Splita nagodio se s USKOK-om: priznao atentat na Čabraju, dobio višestruko nižu kaznu i izašao iz zatvora

4. srpnja 2020. - 21:02

Nakon godinu i četiri mjeseca provedena u istražnom zatvoru, Petar Vuknić (39), član zločinačke organizacije Željka Rajića iz Splita, nagodio se s USKOK-om. Priznao je postojanje udruge pod Rajićevim vodstvom i sve što im se kao članovima zajedno stavlja na teret, zatim pokušaj teškog ubojstva Joze Čabraje (29) i nanošenje teških tjelesnih ozljeda Robertu Žuveli (22).

Njegova dobra volja honorirana je kaznom od tri i pol godine zatvora te izlaskom na slobodu iz istražnog zatvora. Presuda je pravomoćna jer su se i Vuknić i USKOK odrekli prava žalbe, što ne čudi jer je navedenom presudom optuženi dobio više puta nižu sankciju negoli je propisani minimum za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, a Natalija Petković, zamjenica ravnatelja USKOK-a koja je tužiteljica u ovom postupku, osuđujuću presudu za najpoznatiju "zločinačku" iz Splita.

Presude na temelju sporazuma stranaka kojima je Petar Vuknić proglašen krivim donijelo je Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Dinka Mešina. Prva presuda odnosi se na članstvo u "zločinačkoj", nabavu oružja, napadanje konkurencije i pucanje u Jozu Čabraju.

Njome je osuđen na tri godine zatvora. Za članstvo u zločinačkoj organizaciji zapriječeno je najmanje 10 godina zatvora, a za pokušaj teškog ubojstva najmanje 10 godina dugotrajnog zatvora. Vukniću, koji je otprije neosuđivan, u nagodbi se išlo ispod propisanog minimuma te na sudsko ublažavanje koje inače i ne može ići ispod tri godine.

U drugoj presudi je kažnjen s pola godine zatvora za nanošenje teških ozljeda u sastavu udruge Robertu Žuveli, također članu "zločinačke" kojeg su batinama disciplinirali. Za to kazneno djelo je minimalna kazna jedna godina zatvora te se i tu išlo ispod propisanog minimuma.

Očekuje se da će Vuknić tražiti objedinjenje kazni te u tom slučaju možda dobije i još koji mjesec zatvora manje. Slučajevi su razdvojeni na dvije presude jer je u prvome i sam Žuvela optužen kao član zločinačke udruge, dok je u drugome žrtva.

Eliminacija konkurencije

U svakom slučaju je na dobitku jer je maksimalno trajanje istražnog zatvora tri i pol godine. Oni članovi udruge koji su u istražnom zatvoru, kao što je i on bio, mogli bi provesti u njemu upravo toliko dok se postupak pravomoćno okonča, uz još dodatne godine odsluženja kazni u slučaju osuđujućih presuda.

U sporazumu s USKOK-om Vuknić je priznao bogatu inkriminaciju koju im je tužiteljica regionalnog ureda USKOK-a u Splitu u siječnju ove godine stavila na teret. Optužili su: Željka Rajića (35), Antu Vučka (30), Petra Vuknića (39), Roberta Žuvelu (22), Duju Pivčevića (24), Tonća Mikelića (21), Liridona Berishu (33), Lenija Bana (29), Hrvoja Kovčaliju (42), Anitu Erceg (23), Ivana Poljičanina (26), Roka Rodina (21) i Nikicu Jakšića (47) za više kaznenih djela, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvi dio optužnice koji je Vuknić priznao je općenitiji: Željka Rajića se tereti da je u razdoblju od srpnja 2018. do ožujka 2019. godine, na području Splita i Kaštela, povezao u zajedničko djelovanje Vučka, Vuknića, Žuvelu, Pivčevića i Poljičanina, dok je sam Vučak, po optužnici, dalje povezao Mikelića, Bana, Erceg te Pivčević i Berishu.

Organizacija je ustrojena kako bi preuzela teritorij i pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širemu splitskom području i s njima povezane osobe u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba, a radi pribavljanja znatne imovinske koristi.

image
Uhićenje zločinacka organizacije Željka Rajića
MUP

U tu su svrhu okrivljenici nabavljali razne vrste oružja i streljiva kojima su pucali u pripadnike drugih kriminalnih grupacija s nakanom da ih usmrte i tako se domognu novca te su uništavali njihovu imovinu. Također su im oružjem i streljivom, uz uporabu tjelesne snage, prijetili govoreći im da će njih i njima bliske osobe teško tjelesno ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu.

Ujedno su i nasumično birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama te su zahtijevali od njih da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško tjelesno ozlijediti, stoji u optužnici. Radi prikrivanja pripremanja izvršenja planiranih kaznenih djela, održavali su neposredne sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama.

Rajić, Vučak i Pivčević su tako, u okviru zločinačkog udruženja, razradili plan da usmrte Jozu Čabraju i Antu Petrovića, koji su bili bliski Ivanu Giljanoviću  zvanom Giljo, osuđenom iznuđivaču s kojim su bili sukobljeni. Kako bi realizirali plan, USKOK tvrdi da su nabavljali vatrena oružja i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu, s kojim su se predmetima služili u pokušajima usmrćenja Čabraje i Petrovića, ali i u oštećenju automobila Giljanovićeve supruge u kojeg je pucano dok je bio parkiran ispred obiteljske kuće.

Detaljan plan ubojstva

Zatim je Petar Vuknić priznao i drugu točku optužnice, koja konkretno tereti njega i još četvoricu. Priznao je da je s Vučkom, Žuvelom, Pivčevićem i Mikulićem od veljače do ožujka prošle godine razradio plan za usmrćenje Joze Čabraje. Nakon što su izviđali njegovo kretanje, pozvali su ga na točno određeno mjesto, pokraj ambulante u Kaštel Sućurcu, kako bi ga ubili.

Čabraja je preživio hice koje je u njega ispalio Ante Vučak, navodi optužnica, i završio u bolnici s ranom od metka u lijevoj lopatici. Petorica koja su ga planirala ubiti, među njima i Vuknić, optuženi su za ubojstvo iz koristoljublja, što je kvalifikacija tzv. teškog ubojstva.

Vuknić je priznao i nedjelo za koje ga je USKOK optužio dva mjeseca nakon prve optužnice. Željko Rajić, Ante Vučak i Petar Vuknić teretili su se da su u studenome 2018. godine pretukli Roberta Žuvelu kako ne bi svjedočio protiv njih u postupku koji se vodio pred Prekršajnim sudom u Splitu.

Sačekali su ga kod jednog restorana te ga je Vučak ugurao u automobil koji je vozio Petar Vuknić. Odveli su ga na nepoznatu lokaciju i udarali šakama i nogama u glavu. Žuveli je slomljena jagodična kost, koštani dio lijeve očne šupljine i sinusa lijeve gornje čeljusti.

Priznanjem Petra Vuknića njegov slučaj je izdvojen od ostatka spisa te će se Rajićevoj ekipi suditi bez njega na optuženičkoj klupi. Vjerojatno je kako će na suđenje biti pozvan kao svjedok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 05:36