StoryEditor
Crna kronikanezapamćena tragedija

Cijela Imotska krajina tuguje za dječakom iz Slivna: zašto je vozač 'caddyja' usmrtio 12-godišnjaka i ozlijedio njegovu sestru?

Piše Vladimir Urukalo, Braco Ćosić
23. kolovoza 2017. - 22:17

Niti dan nakon stravične prometne nesreće u mjestu Slivno kod Imotskog, u kojoj je život u naletu automobila izgubio 12-godišnji dječak, a njegova je osmogodišnja sestra ozlijeđena, nije bilo poznato zbog čega je vozač VW "caddya" makarskih registarskih oznaka izgubio kontrolu i "pomeo" djecu koja su se vozila na biciklima.

Nakon dojave o nesreći, u utorak u 20.20 na mjesto tragedije izišla je zamjenica Općinske državne odvjetnice iz Splita te je rukovodila policijskim očevidom. Prema dostupnim informacijama, očevidom je utvrđeno da je 36-godišnji vozač iz "neutvrđenih" razloga prešao na suprotni kolnički trak i udario u 12-godišnjaka na biciklu, iza kojeg je vozila njegova sestra.

Kretali su se uz sam rub ceste u istom smjeru kao i vozilo. Nakon direktnog udara dječak i njegov bicikl odbačeni su na djevojčicu koja je ozlijeđena, no nije u životnoj opasnosti te se nalazi na liječenju u splitskoj bolnici.

Malo prometa

Vozač nije bio alkoholiziran, no naloženo je toksikološko vještačenje na droge i alkohol te prometno-tehničko vještvo koje bi trebalo dati odgovore na pitanja kojom je brzinom vozio, je li mu možda pozlilo tijekom vožnje ili je, pak, upotrebljavao mobitel ili je u pitanju neki treći razlog zbog kojeg je izgubio kontrolu.

Kako su nam pojasnili mještani, radi se o dijelu ceste koji je pravac, dakle nema nikakvog zavoja ili krivine i preglednost je odlična.

- Na tom dijelu ceste nema puno prometa, pa se neki vozači malo zanesu i voze po sredini ceste, a malo čak i nagaze gas. Tko zna je li tako i sad bilo? Jadna dica, jadna obitelj... - kazao nam je jedan mještanin.

Na dijelu ceste na kojem se tragedija dogodila nema, doznajemo, istaknutog znaka ograničenja brzine no, kako se radi o naseljenom mjestu, najveća dopuštena brzina je 50 kilometara na sat.

Očekuje se da će policija nakon dovršetka obrade, kad se budu utvrdili svi detalji i okolnosti, protiv vozača podnijeti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Slivno, lijepo selo na krajnjoj istočnoj točki Imotske krajine od utorka navečer zavijeno je u crno. Čak, prema tvrdnjama mještana, nitko i ne izlazi iz svojih kuća, ljudi su se povukli u sebe, a tek poneki automobil viđen je u srijedu na glavnoj prometnici Slivno - Mijaca - Vrgorac, te od Slivna prema Imotskom.

- Da, tuga je zavladala našim selom. Ne pamti Slivno takvu tragediju, nakon što je u naletu automobila poginuo dvanaestogodišnji dječak iz našeg zaseoka Zeljko a njegova mlađa sestra zadobila teške ozljede - veli nam vidno utučen Ante Lozina, čovjek koji zna svaku sitnicu u svome mjestu.

Na pitanje da nam pobliže nešto više kaže o uistinu velikoj tragediji Ante, ne skrivajući suze, veli:

- Ni ja ne pamtim ovakvu tragediju, da se mladi život ugasi ispred kućnog praga... Tragedija se dogodila kod poznate kuće Barić nedaleko od skretanja za zaseok Zeljko, odakle su nastradala djeca. Znam samo da nas u četvrtak čeka jedan izuzetno težak dan, jedan od najtežih za sve Slivanjce, jer se moramo oprostiti od našeg malog sumještana - veli nam Lozina.

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 04:53