StoryEditorOCM
Crna kronikaNAGODBA S USKOK-om

Četvorica članova splitske zločinačke organizacije pristala na 24 godine zatvora; vođa skupine, Željko Rajić, za koji dan napušta zatvor jer ima optužbu samo za iznudu

2. rujna 2021. - 21:31

Četvorica od ukupno četrnaest optuženih u slučaju zločinačke organizacije na čelu sa Željkom Rajićem, koju se tereti za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari, nagodilo se s USKOK-om.

Kako neslužbeno doznajemo, sporazum kojim priznaju krivnju po optužnici potpisali su Duje Pivčević, Robert Žuvela, Leni Ban i Ivan Poljičanin. Pivčević, kojeg optužnica tereti za ukupno sedam djela, usuglasio se s kaznom od jedanaest godina zatvora, Žuvela je pristao na sedam godina, Ban na četiri godine te Poljičanin na dvije godine zatvora.

Presude tek moraju postati pravomoćne, a sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dinka Mešina svima je, pa i onima koji su se nagodili bez obzira na visinu kazne, produljilo istražni zatvor. Većina onih iz skupine koji su u istražnom zatvoru tamo se nalaze od početka ožujka 2019. godine, dakle dvije i pol godine.

Najteže djelo za koje se Pivčevića teretilo je ono da je dogovorio likvidaciju Joze Čabraje s Antom Vučkom, Petrom Vuknićem, Žuvelom i Mikelićem te je platio Vučku 40 tisuća eura da ga ubije. Tadašnja Mikelićeva djevojka, koja je poslije postala USKOK-ova zaštićena svjedokinja kodnog imena "Noa", u ožujku 2019. godine pozvala je preko Instagrama Čabraju na "randevu", na parkiralište ispred ambulante u Kaštel Sućurcu. Umjesto djevojke, do automobila u kojem je bio Čabraja dojurili su na motociklu Žuvela i Vučak te je ovaj potonji kroz prozor vozila ispalio više hitaca iz pištolja. Ipak, Čabraja je preživio s lakšim ozljedama.

Nakon toga bježe, kiselinom polijevaju motocikl i odjeću koju su imali kako bi uništili tragove te s Mikelićem bježe u Makarsku. Nekoliko dana poslije po njih dolaze Pivčević i Vuknić te kreću prema Zagrebu. No, u Baškoj Vodi zaustavlja ih specijalna policija i uhićuje.

image
Uhićenje članova zločinačke organizacije Željka Rajića

Zanimljivo je i da je Mikelić izrazio želju da se nagodi, no to se nije dogodilo, barem zasad, jer Čabraja kao žrtva nije htio dati suglasnost za nagodbu kazavši da još mora razmisliti o tome. Priča oko suglasnosti žrtve, odnosno u ovom slučaju Čabraje, aktualizirala se nakon što je Vrhovni sud srušio nagodbu koju je s USKOK-om postigao Petar Vuknić, i to na tri godine zatvora, a koji se kasnije predomislio tvrdeći da nije znao što potpisuje, da ga je odvjetnik doveo u zabludu i da se sporazum nije mogao potpisati jer nije bilo suglasnosti žrtve.

Jedno od djela koje je priznao Pivčević, ali i Žuvela, odnosi se i na točku optužnice po kojoj su, zajedno s Vučkom, Berishom i Hrvojem Kovčalijom zlostavljali Mira Ž., kojega su oteli i pretukli, pa su ga onda krvavog polijevali naizmjence vrućom i hladnom vodom, govoreći da im mora platiti 30 tisuća eura na ime nepostojećeg duga prema Kovčaliji.

Ban, Pivčević i Poljičanin priznali su i prijetnje i iznudu na štetu A. R. iz Trogira, koji im je dao 5000 eura nepostojećeg duga jer su ga silom oteli i prijetili mu da će ubiti i njega i njegovu obitelj, te zapaliti njihovu imovinu ako ne plati. Naposljetku je žrtva pobjegla iz Hrvatske, a njegova je obitelj iznuđivačima dala 5000 eura.

Ostali optuženi, i to Željko Rajić kao vođa skupine, Ante Vučak (31), Petar Vuknić (40), Tonći Mikelić (22), Liridon Berisha (34), Hrvoje Kovčalija (43), Anita Erceg (24), Roko Rodin (21) i Nikica Jakšić (48), svoju će nevinost dokazivati u sudskom postupku nakon što bude potvrđena optužnica USKOK-a.

Rajić za koji dan izlazi iz zatvora jer mu istječe maksimalnih dvije i pol godine istražnog zatvora s obzirom na to da on kao šef zločinačke organizacije ima optužbu za samo jedno konkretno kazneno djelo – za iznudu od oca Ivana Giljanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:55