StoryEditor
Crna kronikaSMRT U NEUMU

'Čekali su da se maknem, pa su mi onda ubili muža'

Piše PSD.
17. siječnja 2014. - 10:08
Mjesec i pol dana od još nerazjašnjene smrti Dubrovčanina Tomislava Jurkovića (40) koji je u motelu “More” u Neumu 2. prosinca 2013. pogođen iz pištolja zastava M-57 (poznati “tetejac”) u trbuh, u javnost su procurili neki nepoznati detalji.

Prva verzija plasirana u javnost glasila je da je došlo do samoopaljenja pištolja dok ga je Jurković držao u ruci. Prema toj verziji pištolj je bio njegov. No već tada se moglo čuti opravdano pitanje kako je moglo doći do samoopaljenja u trbuh jer “tko okreće cijev pištolja prema sebi dok ga provjerava”!

Htjeli su nas razdvojiti

Supruga pokojnog Tomislava Daniela Jurković tvrdi kako Tomislav nije ni imao pištolj i da to mnogo toga objašnjava.

- Moj je Tomo samo mene imao i non-stop sam bila s njim, pa i kad je otišao u Neum. Da imam dva života, samo bih njega i takav život izabrala, toliko me volio. S ponosom kažem: bio mi je muž, imali smo savršen odnos.Tvrdim da je moj suprug ubijen, a za ubojstvo se čekao moj odlazak iz Neuma u Zagreb, da se to učini bez svjedoka. Istina je da je Tomo zbog narkotika dobio tri godine i tri mjeseca zatvora. Za prostituciju je bio optužen, ali ga je prvostupanjski sud oslobodio, a Vrhovni sud spis vratio na ponovno suđenje do kojega nije nikada došlo. U BiH smo otišli jer je uz dvojno državljanstvo imao mogućnost smanjenja kazne. Tako je kazna smanjena za 12 mjeseci, a 16. prosinca 2013. trebao je ići u zatvor u Mostar na izdržavanje kazne - govori nam Daniela.

Uvjerena je da će istraga koju još vodi tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije Adis Nuspahić u Mostaru otkriti tko je ubio njezina supruga. Policija je prvobitno izjavila da je “u nazočnosti očevidaca Jurković u sobi za bilijar motela izvadio pištolj, u jednom trenutku rekao kako mu je zahrđao te tada dolazi do ispaljenja”. Prevezen je u bolnicu ali zbog ozljeda umire oko 12.45. No, odmah počinju brojne spekulacije o ubojstvu, premda policija tvrdi da je to nesretni slučaj.

Traženo devet vještačenja

U izjavi za naš list tužitelj Nuspahić je rekao tek da je zatražio devet vještačenja, od kojih za tri još nije dobio rezultate te čeka da policija utvrdi način kako je došlo do smrti:

- Nadam se brzom prijamu tog izvješća. Mogu potvrditi da je i pištolj bio predmet vještva i da je u kobnom trenutku po sadašnjim saznanjima uz pokojnika bila samo jedna a ne više osoba - izjavio je tužitelj koji zbog istrage nije naveo ime te osobe.

- Mogu još reći da je bilo velike ljubomore i zavisti prema Tomislavu jer je bio sposoban. Mome Tomislavu nikakav pištolj nije mogao zahrđati jer ga uopće nije imao! Davno se riješio onog kojeg je kraće vrijeme imao, a oružje iz kojeg je ubijen nije njegovo nego čovjeka koji ga je ubio. Uvjerena sam da će se otkriti tko je ubio moga supruga - zaključuje Daniela.

AHMET KALAJDŽIĆ


’Tetejac’ za 150 eura

Pištolj “tetejac“ se danas na crnom tržištu može naći već za 150-200 eura, a kod kriminalaca s ovih prostora vrlo je cijenjeno oružje.

BH policija potvrdila je kako se Jurković, nakon što je napustio Hrvatsku gdje ga je čekao poziv na odsluženje pravomoćno izrečene zatvorske kazne od tri i pol godine zatvora, skrivao u Neumu. Daniela Jurković opovrgava glasine da je u BiH dobivao prijetnje ili ponude da „izabere hoće li na odsluženje kazne u Lepoglavu ili Zenicu“.


item - id = 223330
related id = 0 -> 233067
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 14:31