StoryEditor
Crna kronika32 MILIJUNA KUNA

Carinik puštao kontejnere s kokainom: živio je skromno, u stanu s majkom i bratom, nitko nije mogao ni pomisliti da je član mafije koja je ‘digla‘ milijune

Piše Stanislav Soldo
9. veljače 2021. - 20:21
Uhićeni carinik MUP

Policijska akcija razbijanja krijumčarenja i ilegalne preprodaje kokaina već desetak dana potresa dolinu Neretve. Uz troje osumnjičenika iz Metkovića M.J. (59), S.J. (55), R.G. (44) i četvrtog talijanskog državljanina A.M. (50), kojima se stavlja na teret počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, u ponedjeljak navečer uhićen je i carinski službenik Carinarnice u Pločama, Z.E. (50), s prebivalištem u Metkoviću.

Sumnja se da je on zapravo svojim utjecajem spriječio da se prilikom iskrcaja pregleda kontejner dopremljen sredinom ožujka prošle godine u luku Ploče u kojemu se nalazio kokain.

Uhićeni carinik otprije je poznavao troje osumnjičenika iz Metkovića s kojima se našao u mreži ilegalne preprodaje kokaina.

On je, čini se, bio zadužen za "logističku" potporu narkoudruženju jer je po prirodi svog posla imao pristup carinskom skladištu u luci Ploče te je mogao propustiti kontejner bez ikakva, a kamoli detaljnog pregleda.

Praksa je da se u slučaju bilo kakve sumnje na sadržaj kontejnera, odnosno ako se posumnja da količina i vrsta robe ne odgovaraju popratnoj deklaraciji, kontejner otvori i pregleda. Carina ima i psa koji može nanjušiti drogu, ali njega očito nije bilo kada se primao i otpremao sporni kontejner.

Uhvaćeni u razgovoru

Upućeniji u način pregleda i carinjenja kontejnera u lukama kažu da carinski službenik postupa slično kao da je na cestovnom graničnom prijelazu.

Neki automobil može propustiti bez kontrole, a drugi pregledati. Kontejner je u ovom slučaju propušten bez kontrole te je završio u Metkoviću, gdje je R.G. (44), koji je postupajući po nalozima prvoosumnjičenog M.J. i drugoosumnjičene S.J., dalje dilao kokain, među ostalim i četvrtoosumnjičenom Talijanu A.M., koji je krajem lipnja prošle godine uhićen s 25 kilograma kokaina procijenjene vrijednosti oko 17 milijuna kuna u Baćini kod Ploča.

Njemu je već počelo suđenje pred sudom u Metkoviću za kazneno dijelo "neovlaštene proizvodnje i promet drogama", gdje je doveden u lisičinama na rukama i nogama.

Upravo se njegovim uhićenjem počelo razmotavati klupko kokainskog biznisa u Metkoviću. No, i dalje je ostalo nerazjašnjeno zašto su osumnjičeni nastavili s "poslom“ kada su znali da je Talijan "pao".

Naime, prvoosumnjičeni M.J. nastavio je "raditi", a policijski istražitelji zabilježili su da se nedugo nakon uhićenja Talijana sastao s carinikom Z.E. koji je tako postao operativno zanimljiv. Policija će poslije zabilježiti više njihovih kontakata, što osobnih, što telefonskih, a u jednom razgovoru su M.J. i Z.E. navodno spominjali zakopanih čak 40 kilograma kokaina vrijednog 1,4 milijuna kuna.

Nakon uhićenja carinika istražitelji su nedvojbeno došli do zaključka da se sada radi o zločinačkom udruženju od ukupno pet osoba za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina, od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili.

Vodio skroman život

Hoće li i protiv Z.E. biti podnesena kaznena prijava za ista kaznena djela te hoće li ostati u pritvoru ili će izaći kao pokajnik i braniti se sa slobode poput trećeosumnjičenog R.G., znat će se vrlo brzo.

Neslužbeno doznajemo da je nakon privođenja u PU dubrovačko-neretvansku prepraćen u sjedište USKOK-a u Splitu, gdje će se nastaviti daljnja kriminalistička obrada.

Bračni par M.J. i S.J. stalno su "plesali" na rubu zakona baveći se različitim ilegalnim aktivnostima, među ostalim, švercali su cigarete preko granice, u čemu je M.J. uhvaćen u dva navrata, ali takva uhićenja nisu rezultirala kaznenim progonom. Osim njega, tada je bila osumnjičena i njegova supruga S.J. te još desetak ljudi iz Metkovića i susjedne Hercegovine.

Nezakonito stečenim novcem živjeli su u raskoši trošeći ga na skupocjena vozila, adaptacije stanova u Zagrebu te podmirenje dugova prema jednoj banci i skidanje hipoteke s vile u Metkoviću od čak 250 tisuća eura, što se ne može reći za carinika Z.E. koji je, u usporedbi s bračnim parom, živio relativno skromno.

Jedino je vozio automobil volvo što ga je izdizalo iznad prosjeka. Živio u zajedničkom stanu s bratom i starom majkom, koji su dobili od MORH-a, jer mu je stariji brat poginuo u Domovinskom ratu kao hrvatski branitelj. Najmanje dvadesetak godina radio je u carini, a zanimljivo je da je Z.E. kao iskusni carinik prije devet godina u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji govorio o tome kako razlikovati krivotvorenu robu od originala.

Navodno je imao nekih sitnih prijestupa u poslu, ali i kaznenu prijavu za ilegalni prijevoz migranata preko granice, no to nikada nije procesuirano. Jedan krak ove akcije išao je prema BiH, točnije naselju Doljani, u općini Čapljina, neposredno s druge strane granice, gdje osumnjičeni carinik Z.E. ima obiteljsku kuću. Tamo je akciju vodila SIP-a uz asistenciju lokalne policije. Saslušavano je nekoliko građana prijateljski i rodbinski povezanih s osumnjičenicima, no u Doljanima za sada nitko nije uhićen.

Na ulici im je ‘roba‘ vrijedila 100 milijuna kuna

Kako se već pisalo, organizator zločinačkog udruživanja bio je M.J. (59), koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u luku Ploče, odakle je dalje organizirao njegovu daljnju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77%, čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegnula i više od 100 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine 59-godišnjak je zajedno sa svojom suprugom S.J. (55), R.G. (44) i već spomenutim talijanskim državljaninom A.M. (50) razradio nabavu i distribuciju kokaina u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain se kontejnerima dopremao u luku Ploče, 44-godišnjak R.G. uzeo bi ga na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog i drugoosumnjičene predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću.

Prijava

Protiv osumnjičenog 50-godišnjaka Z.E. zaposlenika carinske uprave Ploče Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“ u svezi kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“, te je osumnjičenik predan pritvorskom nadzorniku-priopćila je PU Dubrovačko-neretvanska.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je u dužem vremenskom periodu, zlorabeći svoj položaj u Luci Ploče, bez pregleda propuštao kontejnere u kojima se nalazio kokain.

Nastavkom kriminalističkog istraživanja zločinačkog udruženja od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kg kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna, o čemu smo već pisali na području Metkovića uhićena je i osumnjičeni carinik kao peti pripadnik narko organizacije.

Prvo okrivljeni M.J. tijekom 2020. godine, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, u zajedničko djelovanje osim sa R.G. (44) te S.J. (55) i talijanski državljaninim A. M. (50) povezao se i sa petooptuženim carinikom Z.E. radi kontinuirane nabave najmanje 146 kilograma kokaina i njegovog krijumčarenja preko Luke Ploče te daljnje prodaje na području Hrvatske i Italije.

U okviru podjele zaduženja, M.J. je sa za sada nepoznatim osobama dogovarao nabavu kokaina u cilju daljnje prodaje, dok je okrivljenog carinskog službenika zadužio da osigura siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta.

Nakon iskrcavanja s teretnih brodova Z.E. je obavještavao prvookrivljenog M.J. o kretanju kontejnera u kojima se nalazio kokain. Potom je prvookrivljeni M.J. skupa sa drugookrivljenim R.G. (44) prebacivao kokain iz kontejnera u njegovo vozilo, koji je drogu zatim odvozio do kuće u Metkoviću gdje ju je skrivao. Također je drugookrivljeni R.G. po uputi M.J. u najmanje šest navrata kokain predavao kupcima. Osim toga je R.G. kokain predavao i četvrto okrivljenom državljaninu italije A.M. (50) koji je drogu u posebno prerađenom prostoru vozila prevozio do za sada nepoznatih krajnjih kupaca u Italiji.

Pritom je trećeokrivljena S.J. putem mobilnog uređaja upute M.J. prenosila R.G. u cilju pravovremene i točne primopredaje dogovorene količine kokaina talijanskom državljaninu i drugim kupcima. Nepripadnu imovinsku korist od najmanje 32.639.280,00 kuna je M.J. je podijelio među članovima udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 18:14