StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJA ZA UBOJSTVO

Čabraja je iskaz o brutalnom ubojstvu mijenjao 3 puta, rekao je da su mu nudili novac. Evo tko je bio ubijeni Kaštelanin

Piše Petar Čikeš
30. rujna 2024. - 12:57

Jutrošnja uhićenja koja je po nalogu Uskoka sprovela PU splitsko-dalmatinska najnoviji su događaj vezan za suđenje za ubojstvo Marija Boljata zvanog Pajkić. Policijskom akcijom obuhvaćeno je ukupno pet osoba, od čega se jedna, Jozo Čabraja, već od ranije nalazi u zatvoru, tri su jutros uhićene, a četvrta je još u bijegu. Akcija se provodi pod osnovanom sumnjom u počinjenje kaznenog djela protiv pravosuđa. Odnosno, uhićenja su navezana uz sumnju za počinjenje kaznenog djela utjecaja na svjedoke.

Podsjećamo, ključni svjedok Jozo Čabraja tijekom suđenja je čak tri puta mijenjao iskaz, a u jednom od njih je čak naveo da mu je nuđeno nešto manje od sto tisuća eura kako bi skinuo krivicu sa Tomislava Šoljića, optuženog za ubojstvo Boljata. Uskok će nakon privođenja u roku od 48 sati odlučiti hoće li predložiti određivanje istražnog zatvora za trojicu jutros uhićenih.

image

Mario Boljat

Vladimir Dugandžić/Cropix

Prošle godine Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu kojom je Tomislav Šoljić iz Kaštela bio osuđen na ukupno 19 godina zatvora zbog ubojstva Marija Boljata i pokušaja ubojstva Joze Čabraje. U istoj odluci Vrhovni sud je ukinuo i presudu Jakovu Šimiću, koji je bio osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Boljata te braći Mati i Josipu Šukeru, kao i Toniju Vitaljiću zvanom Kubura koji su nepravomoćno bili oslobođeni za ubojstvo u pokušaju pokojnog Boljata dok su za sudjelovanje u tučnjavi dobili svaki po dvije godine zatvora.

image

Jakov Šimić, Mate Šuker i Josip Šuker na suđenju za ubojstvo Marija Boljata

Josko Supic/Cropix
image

Tomislav Šoljić

Novi postupak suđenja za ubojstvo Marija Boljata vodi sudac Zoran Ivanišević. Posljednja rasprava održana je 2. rujna na kojoj su se izvodili stari dokazi. Budući da novi dokazi nisu priloženi, postupak bi trebao biti u "finišu". Glasnogovornik splitskog Županijskog suda Dinko Mešin potvrdio nam je da je tijekom ove godine održano nekoliko rasprava u suđenju za ubojstvo Marija Boljata te da je postupak "pri kraju".

image

Jozo Čabraja

Tom Dubravec/Cropix

Podsjećamo, tog kobnog dana 14. listopada 2020. godine je ubijen Mario Boljat, 36-godišnjak iz Kaštel Kambelovca dok je u splitsku bolnicu s ranama od vatrenog oružja prevezen Jozo Čabraja. To nije bio jedini atentat na pokojnog Boljata. Deset godina ranije bio je ranjen s pet metaka kraj groblja u Kaštel Štafiliću za što je osuđen Boris Pajić iz Trogira. 

image

Očevid u Kaštel Kambelovcu 2020. godine

Zvonimir Barisin/Cropix
image

Očevid u Kaštel Kambelovcu 2020. godine

Zvonimir Barisin/Cropix
image

Očevid u Kaštel Kambelovcu 2020. godine

Zvonimir Barisin/Cropix

Boljat je u Kaštelima bio poznat i po sportskoj karijeri, iako je na trbuhu imao velike ožiljke od posljedica ranjavanja. Nekoliko godina bio je profesionalni boksač. I to prilično uspješan, s obzirom na to da je imao fizički hendikep u vidu teške ozljede noge koju je zadobio u prometnoj nesreći kad mu je bilo 18 godina. Zbog toga je šepao. Želja mu je bila nastupiti za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama. 

Želja mu se nije ostvarila jer su ga okrutno ubili. U nalazu obdukcije navedene su 24 ozljede koje je Mario Boljat imao na tijelu, a koje uključuju rane od metka u srcu, plućima i nozi, zatim ozljede lubanje i mozga od udaraca pištoljem. Osim vatrenog oružja, kao sredstvo počinjenja te noći su se u Ulici don Klementa Tadina koristili i tupo-tvrdi predmet. Pojedini podljevi na lopatici, leđima, stražnjici i stražnjoj strani natkoljenice izgledaju "kao tračnice", radi se o uzdužnim paralelnim modricama udaljenim oko par centimetara jedna od druge, navodilo se u optužnici.. 

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju kojeg je s majkom pokojnog Boljata tada napravila Katarina Marić Banje, Marija Boljat je govorila o svom pokojnom sinu.

Rekla je da su joj se nakon ubojstva javili brojni ljudi kojima je njen sin pomagao humanitarnim akcijama i osobnim donacijama. Volio je trenirati i sudjelovati u borbama koje su se održavale za prikupljanje pomoći. U te dane prije smrti pripremao se za još jedan takav događaj, ali ga nije doživio. 

Majka ubijenog Marija Boljata: ‘Moga su sina u Kaštelima navukli u klopku, ustrijelili i iživljavali se na njemu, a sudi im se za - tučnjavu! Tjeralice za krivcima se skrivaju‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 13:00