StoryEditor
Crna kronikauzrok nepoznat

Buktinja u CIOS-u pod nadzorom; Vatrogasci: Za požar smo doznali prekasno

Piše PSD.
15. travnja 2014. - 10:19
JUTROS

Vatrogasci su i dalje na terenu i gase požar koji još uvijek gori u skladištu tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru, kazali su za Jutarnji iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Naime, požar koji je buknuo jučer oko 13.30 sati još uvijek je aktivan, no lokaliziran je i ne može se širiti, a brojni vatrogasci izmjenjuju se na mjestu nesreće.

Jučer je na terenu bilo 120 profesionalnih vatrogasaca i 50-ak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, 40-ak vatrogasnih vozila, te MORH-ov helikopter, no nisu uspjeli svladati buktinju.

- Za požar smo doznali kasno i zbog toga smo jako nezadovoljni. Točno sat vremena je prošlo prije nego što su nas pozvali na intervenciju! Radnici unutar kruga tvrtke su prvotno sami pokušavali gasiti vatru, a kad su vidjeli da je borba nemoguća, odlučili su se tek onda okrenuti broj vatrogasaca - izjavio je jučer ogorčen i vidno izmučen nakon petosatne borbe sa vatrom Mladen Malčić, zapovjednik JVP Grada Zagreba.

JL

JUČER

Požar u CIOS-u pod kontrolom, ali se još gasi

Vatrogasci su pod kontrolu stavili požar koji je poslijepodne zahvatio otvoreno skladište tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru, ali još nije do kraja ugašen, doznaje se u javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

U gašenju je sudjelovalo šezdesetak vatrogasaca, oko 20 vatrogasnih vozila i helikopter, no zbog velikih količina ulja i guma vatra još nije potpuno ugašena.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su da ozlijeđenih nema, no uzrok požara i materijalna šteta bit će poznati tek nakon očevida.

Iz tvrtke C.I.O.S popodne su priopćili kako su u pomoć vatrogascima u stigle tri cisterne iz gradske podružnice Vodovod i odvodnja, a najavljen je i dolazak šest cisterni iz podružnice Čistoća. Također, očekuje se i dolazak helikoptera kako bi se požar ugasio iz zraka.

Upozoravaju i kako je netočna informacija, koja se pojavila u nekim medijima, da se na požarištu čuju eksplozije. "Nema nikakvih eksplozija niti detonacija na požarištu C. I.O.S.-a", navode u priopćenju.

Iz C.I.O.S.-a upozoravaju građane koji žive oko Jankomira da, osjete li miris dima, ostanu u zatvorenom prostoru, zatvore prozore i vrata te se klone blizine požarišta, budući da su tamo najveće koncentracije plinova.

Gore dijelovi automobila, ne i opasne komponente

U požaru gore uglavnom limeni i plastični dijelovi automobila, ali ne i opasne komponente koje su izvađene iz vozila, priopćili su predvečer iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

"U požaru u C.I.O.S.–u gore većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila, a opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila", poručili su iz Ureda.

Izvijestili su kako je Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" proveo uzorkovanje zraka, te će se u sklopu službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obaviti detaljnije analize.

Mjere predostrožnosti za građane ostale su iste: ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, zatvoriti prozore i vrata, zaključuje Ured u priopćenju.


RANIJE
U požaru u C.I.O.S.-u nema ozlijeđenih


U požaru koji je danas poslijepodne zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a (Centra za reciklažu), članice C.I.O.S. grupe, na zagrebačkom Jankomiru, nema ozlijeđenih osoba, požar još uvijek nije lokaliziran, no ne prijeti opasnost od širenja, izvijestili su danas C.I.O.S. i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Još nije poznat uzrok požara koji je zahvatio otpadne materijale u reciklažnom centru C.I.O.S. grupe. Sve dežurne službe izašle su na intervenciju, a gašenje je u tijeku, navodi C.I.O.S. i dodaje kako će javnost i dalje izvještavati o svim relevantnim događanjima i poduzetim mjerama.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama kaže da, po prvim informacijama, gore sprešani automobili u kojima ima i plastike i gume, što je uzrok jakog zadimljavanja.

Kao mjeru predostrožnosti građanima koji osjete dim preporuča se zatvaranje prozora i vrata, ostanak u unutarnjem prostoru, kao i da se ne kreću u blizini požarišta jer su tamo koncentracije plinova najveće.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama zatražio je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) angažiranje Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske za pomoć pri gašenju požara iz zraka.

Ured je danas nešto prije 14 sati dobio dojavu o požaru u postrojenju C.I.O.S. u Jankomiru (Josipa Lončara 15). Na terenu su dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Policijska uprava zagrebačka i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba.

Profesionalni vatrogasci su izašli s deset vozila, osam interventnih i dva zapovjedna vozila iz vatrogasnih postaja Jankomir, Centar i Novi Zagreb. Uz profesionalne vatrogasce na terenu su i članovi osam dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ukupno je na terenu oko 60 vatrogasaca, navodi Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

C.I.O.S. grupa sakuplja i reciklira željezni i čelični otpad i ostale otpadne materijale.

Zapadnim dijelom Zagreba šire se štetni dimni plinovi

Zbog požara u skladištu tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru, ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada se šire dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Obavještavaju se građani prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima, koji se šire s požarišta, te da zatvore prozore i vrata i ostanu u kućama i stanovima.

Ako netko nakon izloženosti dimu osjeti bilo kakve probleme i simptome, potrebno je odmah javiti se svom liječniku ili pozvati hitnu medicinsku pomoć.

PRVA VIJEST

U skladištu CIOS-a na zagrebačkom Jankomiru došlo je do požara i u tijeku je njegovo gašenje.

Zagrebački vatrogasci dojavu o požaru zaprimili su u 13,36 sati te je na mjesto požara upućeno deset vozila.

Požar je pod kontrolom, potvrđeno je Hini.

CIOS grupa, u vlasništvu Petra Pripuza, sakuplja i reciklira željezni i čelični otpad i ostale otpadne materijale.

(H)
FOTO: Davor Pongračić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 19:19