StoryEditor
Crna kronikaukleti slučaj

Brutalno smaknuće na parkiralištu hotela 'Jadran': niti jedan dokaz nije dovoljno jak da se bivši kapetan JNA i snajperist HV-a osudi za ubojstvo dvojice mladića

7. studenog 2019. - 22:37

Bivši kapetan JNA i snajperist HV-a, Savo Pejović (56) po treći put će sjest na optuženičku klupu i odgovarat na optužbe za ubojstvo Nenada Rakijara (19) i Nediljka Kozlice (23) na parkiralištu hotela Jadran u Segetu Donjem u travnju 2005. godine.

Odluka je to Vrhovnog suda koji je ukinuo i drugu osuđujuću presudu iz 2015. godine kada je na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 20 godina zatvora.

Prvi put je osuđen 2013. godine na istu kaznu nakon iscrpljujućeg postupka koji je trajao šest godina. Slučaj je to na kojem će se namučiti i treće sudsko vijeće zbog niza faktora koji su doveli do situacije da se 14 godina nakon zločina sudi istom čovjeku bez pravomoćne odluke je li kriv ili ne.

Ukinuta presuda od 20 godina zatvora za dvostruko ubojstvo u Segetu Donjem: bivšem kapetanu JNA i snajperistu Hrvatske vojske opet će se suditi za brutalnu likvidaciju na parkiralištu hotela

Mladići su ubijeni u noći s 21. na 22. travnja od 23 do 1 sat na parkiralištu hotela gdje je Nediljko Kozlica bio zaštitar, a Nenad Rakijar mu je došao praviti društvo.

Nediljko Kozlica je pogođen s osam, Nenad Rakijar s tri metka, a na mjestu brutalnog smaknuća je nađeno 14 čahura ispaljenih iz  Crvene Zastave M70 "škorpion", kalibar 7,65 mm, dok je drugi pištolja bio CZ M57 TT, 7,62 mm popularni "tetejac". Oružja ubojstva nisu nikada nađena, a pretpostavljalo se da se "škorpionu" zaglavio metak u cijevi nakon pucanja te je ubojica onda upotrijebio drugi pištolj.

Taj dio optužbe je imao uporište u jedinom materijalnom dokazu protiv Save Pejovića, metku nađenom prilikom pretrage njegovog stana u zaključanom kovčegu na ormaru. Uhićen je sedam mjeseci nakon ubojstva te je u njegovom stanu nađen metak koji je imao na sebi tragove cijevi identične onima na čahurama s mjesta ubojstva.

Policija je smatrala kako je Savo Pejović po povratku kući izvadio zaglavljeni metak iz "škorpiona" i spremio ga među ostalo streljivo koje je imao kod kuće.

Sporna je međutim bilo pretraga njegovog stana za koju je obrana tvrdila kako je provedena nelegalno i da je metak podmetnut nakon što je uzet s parkirališta hotela. Vrhovni sud je čak tri puta tijekom dvije godine odlučivao o legalnosti navedenog dokaza te je u konačnici ustvrdio kako je sve provedeno po zakonu.

Drugi dokaz koji je potkrijepio odluku o krivnji je bila Pejovićeva nedosljednost u obrani. Prvo je kazao kako su meci bili zaključani u kovčegu  te ih nije nitko mogao dirati osim njega. Suočen s dokazom da se među njima našao metak s tragovima karakterističnim za cijev jednog od pištolja kojima je počinjeno ubojstvo, kazao je kako je godinu prije kupovao još streljiva i stavljao u kovčeg na ormaru. Naveo je mogućnost da je između ostalih kupio i metak sa spornim tragovima cijevi.

Nadalje je optužba imala zahrđali pištolj CZ, zakopan kraj kuće u Deanovcu, kojim je Savo jednom pucao prema supruzi i koji je dokaz da voli tzv. tetejce. Međutim, u Segetu Donjem nije pucano iz tog iskopanog pištolja. Također je 1995. godine u Segetu pucao s terase kuće i tada mu je oduzet pištolj "škorpion". Pejović je u istrazi ustvrdio kako nakon tih događaja nije više imao pištolje, no svjedoci su kazali kako je nakon 2000. godine kupio i "tetejac" i "škorpion".

Naznaka motiva pojavila se u iskazu jednog od članova Pejovićeve obitelji koji je kazao u policiji da se Savo s Kozlicom sukobljavao jer je mladiću smetalo da Savo šeta psa preko parkirališta hotela, koje je ovaj čuvao. Na sudu se taj član obitelji pozvao na pravo da ne daje iskaz. Bilo je nekoliko svjedoka koji su govorili o Pejovićevoj agresivnosti te njegovim izjavama o smaknuću na parkiralištu hotela.

Sve te dokaze Vrhovni sud još nije ni procjenjivao jer je obje presude ukinuo zbog proceduralnih razloga. Oba puta je presude oborio odvjetnik Dragan Mijoč koji zastupa optuženoga od početka postupka. Jačina dokaza procjenjivat će se ponovno na trećoj raspravi te presude koja bude objavljena nakon nje. Savo Pejović se nakon puštanja iz pritvora iz Segeta preselio u Deanovac kraj Ivanić Grada odakle je dolazio na suđenje u Split.

 

 

Izdvojeno

20. srpanj 2020 23:46