StoryEditor
Crna kronikaOdluka vrhovnog suda

Britanski ubojica sa Zrća ostaje u pritvoru: 'Da ga pustimo pobjegao bi iz Hrvatske, i nakon zločina je promijenio fizički izgled i dao se u bijeg'

16. travnja 2019. - 12:52

Britanac Kane Douglas (26), optužen za ubojstvo Uga Wilsona (26) i pokušaj ubojstva ispred noćnog kluba na Zrću, i dalje ostaje u zatvoru u Zadru u kojem se nalazi od 29. lipnja prošle godine kada je uhićen prilikom bijega u splitskoj zračnoj luci.

Douglas je preko svojeg odvjetnika iz Zadra Borisa Radmana tražio ukidanje pritvora, no Vrhovni sud mu je ovih dana odbio žalbu i potvrdio rješenje Županijskog suda u Zadru koji mu je pritvor odredio do pravomoćnosti presude, s tim da sud svaka dva mjeseca do njezina izricanja mora ispitivati postoje li zakonski uvjeti za produljenje pritvora.

Smatrajući da su time počinjene bitne povrede odredbi Kaznenog postupka, te je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanja, Radman je tražio da se to rješenje preinači na način da se protiv Douglasa ukine istražni zatvor i da se odmah pusti na slobodu uz eventualno određivanje mjera opreza.

Vrhovni sud je, međutim, procijenio da je zadarski sud s pravom isključio mogućnost zamjene istražnog zatvora blažim mjerama. Utvrđeno je, naime, da postoji velika mogućnost da će Douglas pobjeći iz Hrvatske jer je i nakon počinjenih djela na Zrću pobjegao s mjesta događaja na motociklu, te je brijanjem glave djelomično promijenio fizički izgled, nakon čega je zatečen na međunarodnom aerodromu.

- Kada se pored navedenog uzme u obzir da je okrivljenik državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, u Hrvatsku je došao u vrijeme turističke sezone i ni na koji način nije povezan s njezinim teritorijem, opravdana je bojazan da će on puštanjem na slobodu pobjeći i time osujetiti vođenje ovog postupka - navodi se u rješenju. Također je utvrđeno da će Britanac boravkom na slobodi nastaviti s činjenjem kaznenih djela, iako pravilno žalitelj navodi da nije osuđen 14, već četiri puta.

- Taj podatak nedvojbeno upućuje na zaključak o neusklađenosti njegova ponašanja sa zakonskim i društvenim normama, navodi se.

Zadarsko tužiteljsvo Britanca tereti da je 27. lipnja 2018. oko 5.30 sati, ispred noćnog kluba na plaži Zrće, "nakon kratkotrajnog provociranja i svađe" sa žrtvom i dvojicom njegovih prijatelja, 27-godišnjem Britancu zabio oštri predmet u lijevu stranu prsišta pa je "uslijed presječene vene i aorte iskrvario i preminuo".

U trenutku kad je jedan od prijatelja priskočio u pomoć oštećeniku, Douglas je, tvrdi tužiteljstvo, "i njemu oštrim predmetom zadao više ubodnih rana u torakalni dio leđa i desnog bedra, zbog čega je došlo do otvorene rane prsnog koša (teška i za život opasna ozljeda), a život mu je spašen žurnom liječničkom intervencijom".

Tereti ga se da je potom oštrim predmetom zamahnuo prema drugom prijatelju, ali ga nije pogodio u vitalni dio tijela, nego u lijevu natkoljenicu i potkoljenicu, zbog čega je zadobio otvorenu ranu bedra i ubodnu ranu lijeve potkoljenice. Uhićen je prilikom pokušaja bijega u splitskoj zračnoj luci.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:05