StoryEditor
Crna kronika'sve zbog pohlepe i droge'

Bratstvo, kajanje, praštanje i ljubav: dramatične scene na suđenju Giljanoviću za pokušaj ubojstva Bekavca; Došlo do iznenadnog obrata, bacili se jedan drugome u zagrljaj

16. srpnja 2019. - 16:07

Bratstvo, kajanje, praštanje, ljubav - sve je to zavladalo u utorak velikom sudnicom Županijskog suda u Splitu tijekom postupka u kojem se Ivanu Giljanoviću (37) zvanom Giljo sudi za pokušaj ubojstva Marka Bekavca (29) početkom svibnja 2018. godine u kafiću "Clo" u Ulici Domovinskog rata.

Nakon pročitane optužnice za koju je Giljanović kazao da je ne priznaje, na scenu je stupio svjedok žrtva Bekavac koji je u višesatnom svjedočenju kazao da je on kriv za sve. Na kraju su se izgrlili i izljubili.

- Ja sam tada bio ovisnik o heroinu i Giljo mi je pomogao da se skinem s droge, primio me u svoju obitelj. Živeći s njim i njegovom obitelji shvatio sam kako je lijepo živjeti na jednom višem nivou, kako je lijepo imati novac, vidio sam da je život uz novac ljepši i ja sam tako poželio živjeti.

Nakon 11 mjeseci bijega predao se Ivan Giljanović, optužen za pokušaj ubojstva Marka Bekavca: Učinio sam ovo jer je sad napokon mir...

Tko je Ivan Giljanović, splitski kamatar koji je propucao Bekavca pa mirno išetao iz kafića?

Počeo sam iznuđivati novac od Giljanovića kad sam odselio od njih, pa sam mu slao bezbroj poruka i njemu i njegovoj supruzi iako mi je on našao smještaj i čak mi je i dao nešto novca.

Nisam oskudijevao ni u čemu, ali me pohlepa i zavist natjerala da želim sve više i više novca pa sam bio jako uporan u porukama - kazao je Bekavac dodajući da nije bio bezopasan i da je svakodnevno nosio pištolj.

Kazao je da je Giljanović znao kako razmišlja i da pretpostavlja da ga je bilo strah od njegove opsjednutosti novcem.

- Možda u porukama nisam direktno tražio novac, ali sam htio dati do znanja Gilji da mi treba i da mi mora dati novac.

Taj dan sam se prije čuo s Giljanovićem i došao sam u kafić s prijateljem Nikolom Ursićem, a tamo su bili Giljanović i Nikola Ćuk. Giljo me išao pozdraviti, zagrliti me, a ja sam ga odgurnuo i prijeteći rekao da sjedne, da ćemo razgovarati.

Krvavi obračun pred splitskim kafićem: Bekavac je dvaput Giljanovića potapšao po obrazu, a on ga je onda pogodio sa - četiri metka!; 'Pronaći će ga jedino ako se sam preda policiji...'

Novi oružani sukob u Splitu: u pucnjavi u kafiću ranjen 27-godišnjak! Pogledajte fotografije s mjesta zločina

Pepeljarom sam udario o stol i kazao mu da je ovo moj grad. Giljo ništa nije rekao, a ja sam i dalje galamio i nije bilo govora o nikakvom dugu.

Ja sam kriv za sve ovo, a da me htio ubiti ne bi mi pucao u noge već u trbuh, prsa ili neki drugi vitalni dio tijela. On je reagirao instinktivno boreći se za svoj život i svoje obitelji obzirom na moje ranije ponašanje.

Više hitaca je ispalio jer ja nakon prvog koji me pogodio nisam pao na tlo. Da jesam, ne bi do ovoga dalje ni došlo. Pogođen sam dok sam bio licem u lice okrenut s Giljanovićem.

Prije sam pred ŽDO-om kazao da ne znam tkoje pucao u mene, a danas navodim da stojim pri ovom iskazu. Nisam želio direktno kazati da je Giljo kriv jer sam mislio i dalje mislim da sam ja kriv za sve ovo jer sam bio pohlepan - govorio je Bekavac.

Sutkinja Višnja Strinić pažljivo ga je i strpljivo slušala znajući da je nepredvidiv, a on je opet ponovio da nije zainteresiran za kazneni progon niti želi ikakvu naknadu štete te da ne želi sudjelovati u postupku kao žrtva.

- Prijetnje Gilljanoviću slao sam preko društvenih mreža, objavljivao sam slike i video u kojem držim dva pištolja. Uputio sam mu poruku da sam nabavio pištolj za njega i to neposredno prije samog događaja.

Ja sam tebe Giljo poštovao, zvao sam te ćale, prihvatio sam nadimka "Markus Maximus" kojeg si mi dao. Prijetio sam ti više mjeseci, iznuđivao novac pa tako i 18 tisuća eura. Tog dana poslao sam ti poruku: "Pi... jedna, dođu u Clo bar ili ću te naći" - govorio je Bekavac.

Na to je Giljanović kazao:

- Žao mi je što sam doveden u situaciju da sam ovako reagirao, ispričavam ti se Marko, ali želim naglasiti da je moj i život moje obitelji uništen, razdvojen sam od svoje djece 14 mjeseci. No, kao kršćanin i prijatelj ti opraštam i želim ti pružiti ruku pomirenja - kazao je Giljanović, a tad su žrtva i napadač pružili ruke jedan drugome, zagrlili se i tad je Bekavac rekao: "Prijatelju, nisi imao izbora".

- Usprkos tome što je znao da sam na lošem glasu, primio me u svoju obitelj i sad mu se zahvaljujem na isprici i želim da što prije vidi svoju djecu i suprugu. Moram se i ja njemu ispričati, želim njemu i obitelji sve najbolje u životu, a ja inače nisam osoba koja podilazi i govori ono što ne misli.

Mislim da su svi hici ispaljeni u kafiću i to pamtim, a ne ono što se dogodilo van lokala. Kad mi predočavate da je na šanku lokala Clo nakon pucnjave nađena krunica, pretpostavljam da je moja jer ja uvijek nosim krunicu - zaključio je Bekavac ostavši pri tome da je istina sve što je na raspravi kazao.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 00:08