StoryEditor
Crna kronikana suđenju boži vukušiću svjedočio jedan od lidera hrvatske emigracije u njemačkoj

Branko Bradvica: Vukušića je UDBA poslala među nas

Piše PSD.
4. veljače 2011. - 20:59
Bože Vukušić je došao u Njemačku u vrijeme dok sam ja tamo boravio i bio jedan od “lidera emigracije”. Jedan prijatelj mi je rekao da je iz Splita stigao jedan mladi novinar te me želi upoznati. Kazao je da je dobar i pristojan momak i ja nisam imao ništa protiv upoznavanja. U gostionici “Kod Kreše” u Karlsruheu, gdje smo se mi emigranti sastajali, Bože mi je rekao da želi ići sa mnom u Köln gdje je tada živio njegov rođak.

Tada, mi emigranti smo bili kao obitelj, a budući da sam znao da je tražio politički azil u Njemačkoj, smatrao sam da on “pripada” nama. Želio je pristupiti toj našoj “obitelji”, a tek sam poslije saznao da ga je zapravo poslao Jugoslavenski konzulat iz Stuttgarta kako bi se sastao s nama. On je surađivao s Udbom kako bi mu se “oprostile” krađe po Hrvatskoj, a da sam tad znao da radi za Udbu nikad ga ne bi primili u svoje krugove - ispričao je jučer Branko Bradvica (66) u nastavku suđenja Boži Vukušiću za otmicu Petra Gudelja i Blagoja Zelića 1991. godine.

Posvjedočio je i kako je, kad se Vukušić vratio u Hrvatsku, došao kod njega u jedan zagrebački hotel te mu je ustupio sobu jer je Vukušić bio “bez novca i nije imao gdje spavati”.

- Rekao sam mu da me izvještava ako me netko bude zvao i on mi je jednom došao reći da me zvao Zdravko Šego iz Chicaga koji dolazi u Zagreb i donosi “željezo”, odnosno oružje. Preko veza u policiji sredio sam da to ne ide preko carine i Vukušić je išao sa mnom na aerodrom. Nakon što smo kufere s oružjem utovarili u moj auto, trebali smo se javiti Vici Vukojeviću “na blagoslov”.

Vukušić je otišao kod njega u ured jer je rekao da mora nešto s njim pričati, a ja sam ostao kod auta - kazao je Bradvica i potvrdio svoj prijašnji iskaz u kojem je kazao da je “otmica Petra Gudelja bila organizirana kako on ne bi bio procesuiran kao organizator ubojstva Brune Bušića”.

- Gudelj je organizirao Bušićevo ubojstvo i on, po nečijoj volji, do danas nije za to suđen. Kratko nakon otmice saznao sam da je on negdje sakriven te da ga treba naći i dovesti pred sud. Viđao sam ljude koji su čuvali Gudelja i oni su mi rekli da je Vukušić ispitivao Gudelja, a da je njegova supruga sve zapisivala. Meni su to pričali jer sam ja bio “rame za plakanje”, valjda su tako htjeli olakšati dušu. Meni je puno važniji bio Gudelj, a o Zelićevoj otmici ništa ne znam i kad je on otet meni je to sve postalo gadljivo - rekao je Bradvica, a na pitanje optužbe zašto misli da je Vukušić htio da ispadne da je Bušića ubio Vinko Sindičić te da se zato dogovarao s Gudeljem, svjedok je kazao da je “sve što je dosad napisano i snimljeno o ubojstvu Bruna Bušića čista izmišljotina i laž”.

‘Sumnjiva prošlost’

- Pa, Sindičić je tad bio u zatvoru u Škotskoj i trebalo ga je osloboditi odgovornosti za pet drugih ubojstava po Europi. Tražilo se njegovo izručenje u Hrvatsku i da mu se sudi za ubojstvo koje nije počinio - pojasnio je Bradvica.

Kazao je i da su Vice Vukojević, nekadašnji ustavni sudac i Bože Vukušić pokrali preko 200 dosjea Udbe o emigrantima iz arhiva MUP-a. - To je napravljeno da bi se sakrila njihova “sumnjiva” emigrantska prošlost. Među tim ukradenim dosjeima bio je i moj - kazao je.

Na Vukušićevo pitanje je li ikad razgovarao s Mladenom Bajićem, glavnim državnim odvjetnikom, o njegovom slučaju, Bradvica je kazao da je s Bajićem razgovarao oko kaznene prijave koju je podnio protiv Vukušića jer ovaj protiv njega po novinama vodi “hajku i tvrdi da sam ja ubio švedskog premijera Olofa Palmea”. Nakon njega svjedočio je Ivan Božiković, u vrijeme otmica v.d. ravnatelja centra SZUP-a Split, koji je rekao da je od Jerka Vukasa, tada šefa SZUP-a, dobio informaciju da se ti slučajevi riješe u najkraćem roku jer je to od “državnog interesa”.

- Operativac Zlatko Boban rekao mi je da su ga u zaseoku Urličići zaustavile naoružane uniformirane osobe, a čini mi se i da je rekao da se Vukušić tad predstavio iskaznicom SZUP-a. Kasnije je na fotografijama prepoznao Vukušića. Operativci su utvrdili da je obje otmice organizirao Vukušić i mi smo sastavili izvješće, nisam imao razloga da to ne vjerujem jer mi smo ljude prvo provjeravali, a onda im vjerovali.

- S policijom se tada dogovarala oružana akcija oslobađanja talaca koja je poslije obustavljena, što mi je javio Vukas. Ne znam ništa o otmici Gudelja, naš je predmet bio Zelić - rekao je Božiković.

Mišo Deverić, tada načelnik 6. Odjela SZUP-a za fizičku i kontraobavještajnu zaštitu osoba i institucija, kazao je da je razgovarao s Vukasom i rekao mu da Zelića treba osloboditi.

- Akcija oslobađanja Zelića pokrenuta od strane Josipa Manolića, a Gudelj je tada mislio da je oslobođen. Ja sam se s Vukasom početkom 1992. godine našao u jednom restoranu u Zagrebu i tu su bili Vice Vukojević i Vukušić. Bože je imao Zelićev rukopis i iz njega je referirao. Ne znam odakle mu to, ako je u izvješću koje sam dobio stajalo da je on organizator otmice, onda je valjda zato i imao rukopise - rekao je Deverić.

Piše vladimir urukalo

Skupljao novac za ‘privođenje’

Na pitanje obrane zna li gdje je oteti Gudelj bio zatočen, Bradvica je kazao kako je znao da se nalazi u kući Ksenije Urličić (nekadašnje glave urednice zabavnog programa HTV-a), u zaseoku Urličići, koju je ona dala na raspolaganje. Na pitanje Bože Vukušića je li bio za otmicu Petra Gudelja, Bradvica je rekao da je on samo želio da se Gudelja “kazni zbog ubojstva Bušića”.

– Osobno sam dao 1000 DEM za nabavu auta kojim će se “oteti” Gudelj i dovesti pred sud, a skupljao sam i novac za to – rekao je Bradvica.

 

item - id = 123776
related id = 0 -> 259823
related id = 1 -> 151040
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 09:12