StoryEditor
Crna kronikanepravomoćna osuda

Branitelji koji su se na Markovu trgu sukobili s policijom dobili šest mjeseci uvjetno: sudac im nije povjerovao da su bili 'živi zid'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin
14. lipnja 2018. - 10:47

Iako su Ivica Glavota (56), Ilija Vučemilović Šimunović (49) i Stipo Renić (52) samouvjereno tvrdili da su tijekom prosvjeda popraćenog incidentima na Markovu trgu, 29. svibnja 2015. bili "brana i živi zid kako ne bi eskalirao sukob između policajaca i prosvjednika, pri čemu su smirivali nastale tenzije", sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Marijan Bertalanič nije im povjerovao.

Optuženi trojac nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer su, svaki na svoj način, pridonijeli okršaju s policajcima koje su sprječavali u obavljanju službene dužnosti, i to nakon što se prosvjed branitelja iz Savske nakratko "preselio" na Gornji grad.

– Ja sam sprječavao sukob, a ne onemogućavao policajce u postupanju. Situacija je bila takva da je prijetila opasnost od ozbiljne eskalacije sukoba. Inače, ja sam umirovljeni djelatnik MUP-a i znam koje su ovlasti policajaca, te nikad ne bih prema kolegi policajcu postupio na način na koji me se tereti. Tamo je bilo ubačenih provokatora kojima je cilj bio izazvati eskalaciju sukoba građana s policijom. Ja sam samo molio da kolegu Miljenka Kolobarića, koji je teški invalid, ne privode jer će se time isprovocirati još veći sukob – pravdao se Glavota.

Njegov suborac Ilija Vučemilović Šimunović, pak, naglasio je da se na DVD snimci vidi da je smirivao naelektriziranu situaciju.
– Na snimci se čuje i vidi kako vičem: "Ne dirajte policiju", te kako odvlačim prosvjednike i sprječavam njihov kontakt s policajcem. Moja je savjest čista i ponovno bih jednako postupio. Jedini moj kontakt s policajcem bio je kad ga je netko od prosvjednika povukao s leđa, a ja sam ga primio za prsluk da ne padne – branio se Vučemilović Šimunović.

Renić je naglasio da je nastojao biti "živi zid" između prosvjednika i policije te da je i on vikao da se ne dira policija.
Podsjetimo, sukob koji je rezultirao optužnicom dogodio se tijekom neprijavljena prosvjeda branitelja na Trgu sv. Marka u Zagrebu, 28. i 29. svibnja 2015. godine. Za razliku od optuženoga Denisa Zelenike (45) koji je odmah prihvatio uvjetnu kaznu, Glavota, Renić i Vučemilović Šimunović pokušavali su na optuženičkoj klupi odbaciti krivnju. No, s obzirom na dokaze tužiteljstva od kojih su neki pregledani u sudnici, poput televizijskih i policijskih snimki prosvjeda, krivnju nisu uspjeli odbaciti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 10:27