StoryEditor
Crna kronikaŠTO SE JOŠ TREBA DOGODITI?

'Bože, napravija sam s****e', kazao je taksist kad je u 4 ujutro u Splitu prošao kroz crveno i izazvao prometnu. I njegov kolega u Kaštelima jučer je zaspao za volanom i skoro ubio sebe i još troje ljudi; Rješenja ima, kaže prometni stručnjak

Piše Gabrijela Radanović
22. kolovoza 2019. - 19:41

Premorenost taksista, kako smo jučer izvijestili, kumovala je prometnoj nesreći koja se dogodila u srijedu ujutro u Kaštel Štafiliću. Prema izjavama svjedoka i sudionika incidenta, vozač taksija zaspao je za volanom i tako izazvao sudar, na sreću, s najblažim mogućim posljedicama.

Vozač i suputnici čudom preživjeli: U nas se zabio taksist, koji je zaspao za volanom! Probudio se tek kad mu se auto od udarca zavrtjelo na cesti... Rekao je da je vozio 48 sati u komadu!

Dan nakon nesreće policija je za naš list potvrdila izjave svjedoka tog incidenta, a zbog izazivanja sudara i počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, podnesen je obvezni prekršajni nalog nad 37-godišnjakom (vozačem taksija, op.a.).

Prema za sada utvrđenim činjenicama, 37-godišnji vozač automobila marke Renault na ravnom dijelu kolnika Ceste dr. Franje Tuđmana (stara Kaštelanska cesta, op.a.) izgubio je nadzor nad vozilom i u kritičnom trenutku prešao na suprotni kolnički trak te udario u automobil Peugeot koje je dolazilo iz suprotnog smjera.

Vozaču i dvoje putnika iz Peugeota pružena je liječnička pomoć i utvrđene su im lakše ozljede, nakon čega su pušteni - kazali su iz policije. Iza ovakvog priopćenja krije se stravičnih nekoliko sekunda tijekom kojih je naš svjedok pokušavao probuditi vozača taksija.

- Nisam vidio vozačevo lice, ali sam zato vidio glavu naslonjenu na volanu. "Blendao" sam, trubio i na kraju sam se popeo na pločnik kako bih ga izbjegao, ali je ipak udario u zadnji kraj mojeg auta. Policija je procijenila da je taksist vozio brzinom između 70 i 80 kilometara na sat. Probudio se tek kad mu je automobil od siline udarca počeo rotirati na cesti - strahovita je ispovijest 30- vozača Peugeota iz Kaštel Starog koji je brzom reakcijom spasio vlastitu živu glavu, ali i živote svoje 40-godišnje kolegice i njezina 16-godišnjeg sina.

Taksist je, prema izjavi svjedoka, po naputku vlasnika prijevozničke tvrtke skidao taksi oznake s vozila i kazao je ostalim sudionicima nesreće da je radio 48 sati u komadu – bez spavanja.

O problemu premorenosti taksista koji u želji za vlastitom zaradom ili zaradom pohlepnog vlasnika prijevozničke firme, ugrožavaju ljudske živote, nažalost, previše smo puta ovoga ljeta pisali.

- Bože, napravlja san sranje – izgovorio je taksist nakon što je početkom lipnja, oko 4 sata ujutro, na raskrižju Ulice slobode i Vukovarske, prema izjavama svjedoka, izazvao nesreću prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu. Bio je premoren.

Noćas u Splitu: taksist prošao kroz crveno na raskrižju i sudario se s pripitim vozačem!

Isključujući svijest vozača koja očito nedostaje čim se ovakve nesreće događaju, rješenje za takav problem postoji, a država, ako želi, može kontrolirati radno vrijeme svih taksi prijevoznika.

- Tehničko rješenje postoji, ali je na državi da propiše takve uvjete, jer to nikada neće uraditi poduzetnik, odnosno vlasnik prijevozničke tvrtke. To nije klasični tahograf kao što imaju kamioni. Riječ je o uređaju koji bi se trebao ugraditi u svaki taksi i povezati s centralom te vlasnikom prijevozničke tvrtke. Radno vrijeme vozača trebao bi kontrolirati nadležni organ, odnosno policija koja je nadležna i za radno vrijeme vozača kamiona - kazao je Stanko Smodlaka, prometni stručnjak i sudski vještak za strojeve, cestovni promet i motorna vozila.

Pitanje je dana kad će se dogoditi tragedija, čelnici prijevozničkih udruga su ogorčeni: 'Taksisti rade i tri posla odjednom, na ljeto će biti zaspalih za volanom!'; Prometni stručnjak: Gradom voze ljudi koji uopće ne poznaju Split

No, uvođenje takvog sustava zvuči prilično skupo, a pitanje je koliko vrijede ljudski životi i što će Vlada poduzeti da spriječi pohlepne poduzetnike koji u lovu za zaradom ugrožavaju druge.

Liberalizacija taksi tržišta spasila je brojne živote mladih koji sada mogu priuštiti taksi po povratku iz kluba, ali je paralelno stvoreno “igralište” za neodgovorne prijevoznike željne brze zarade.

Poslali smo Ministarstvu prometa i MUP-u upite što planiraju napraviti po pitanju kontrole radnih sati taksista, nestrpljivo čekamo odgovore.  

#TAKSI#PROMETNA NESREĆA#STANKO SMODLAKA# KONTROLA# BOLT# CAMMEO# ŽUTI TAKSI# UBER# TAHOGRAF# RADIO TAKSI

Izdvojeno

06. srpanj 2020 03:59