StoryEditor
Crna kronikažrtva sustava

Bošnjaković stigao na Bilice i priznao da čuvari nisu mogli sami paziti na Kristiana: O njemu se brinuli i ostali zatvorenici. Neki su se i žalili jer nisu mogli biti stalno koncentrirani koliko je trebalo za njegov nadzor

Piše K. M. B.
29. kolovoza 2019. - 20:45
bosnjakovic_zatvor1-290819

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prepričao je dramatičnu noć na Bilicama kada je sada pokojni Kristian Vukasović (18) upao u komu u ćeliji istražnog zatvora početkom kolovoza oko 2 sata ujutro.

-  Zatvorenici koji su s njim bili u sobi čuli su usred noći glasne zvuke i išli su vidjeti o čemu se radi te su zvali čuvare. Odmah je odvezen u KBC Split gdje je bio do smrti. Svi u zatvoru su se brinuli i pazili na njega, kako oni koji tu rade tako i zatvorenici u ćeliji s njim. Ono što se sada čeka je nalaz obdukcije - kazao je ministar.

S njim su pred Zatvorom u Splitu u četvrtak poslijepodne bili Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i Marinko Bujas, upravitelj splitskog zatvora. Ministar je kazao i kako je tijekom Kristianova boravka napravljena procjena rizika nakon njegovih odlazaka u zatvorsku bolnicu u Zagrebu zbog suicidalnih misli.

Mijenjao je ćeliju više puta i svi su imali s njim dobar odnos i pazili na njega. Zatvorenici koji su bili s njim bi sami tražili da dođe do promjene jer ne bi mogli izdržati da im koncentracija dulje vremena bude na tolikoj razini koliko je  potrebna za njegov nadzor. Nije bilo pritužbi s njegove strane na te ljude s kojima je bio te na tretman općenito. Niti od strane njega niti od strane njegovih roditelja - rekao je ministar Bošnjaković.

Ispitao je i sve okolnosti vezano za modrice koje je mladić imao u predjelu abdomena prilikom prijema u splitsku bolnicu.

- Razgovarao sam s našom zatvorskom liječnicom o tome. Ne radi se o modricama koje bi bile posljedice udaranja. Imao je suicidalne misli i pokušaje rezanja, da li su te modrice nastale udarom o nešto ili štipanjem o željezo prilikom samoozljeđivanja, ne možemo sada znati. Ali, nisu bili hematomi naneseni nekim jakim udarcem - izjavio je.

Osvrnuo se i na izrečenu sankciju bezuvjetnog zatvora.

Ovdje je izrečena kazna zatvora uz sigurnosnu mjeru liječenja kojoj su prethodila četiri požara manjeg intenziteta i opsega jer su vatrogasci stigli na vrijeme. Nekakvo liječenje sa slobode i uvjetna kazna su bili u rukama suda. Što se tiče ujednačavanja sudske prakse, ne mogu negirati da postoje različite odluke na različitim sudovima. Međutim za ujednačavanje prakse je nadležan Vrhovni sud. Dok je bio u zatvoru reagiralo se na sve načine, bio je stalno na relaciji zatvor bolnica, kako onu za osobe lišene slobode tako i u splitsku bolnicu. Imao je sve oblike pažnje i njege te lijekova uz odlaske u KBC Split - ponovno je naglasio ministar.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:35