StoryEditorOCM
Crna kronikaPodignuta optužnica

Boko, Komarac, Mitar i Murinjo gumenjacima prošvercali preko 250 kg ‘trave‘: ‘Pao! Provjereno 100 posto! Zvao je kući.‘

Piše Vladimir Urukalo
20. srpnja 2024. - 17:59

Tri mjeseca nakon što je u Crnoj Gori uhićen Miljan Mandrapa (27) iz Herceg Novog, kojeg se tereti da je sudjelovao u organiziranju krijumčarenja velikih količina marihuane iz Crne Gore u Hrvatsku, splitski USKOK podignuo je optužnicu protiv njegova kompanjona, 25-godišnjeg Josipa Bošnjaka, zvanog Boko, iz Grude u Konavlima. Bošnjak je uhićen 15. travnja, kada je u Crnoj Gori "pao" i njegov suradnik Mandrapa, a tereti ih se da su zajedno s Radomirom Vučurovićem i Filipom Radovićem nabavljali i krijumčarili "travu" tako što su je gliserima dovozili iz Crne Gore do poluotoka Prevlaka te je automobilima prevozili dalje.

USKOK je istragom utvrdio da su u najmanje tri navrata, i to krajem prosinca 2022. godine te krajem siječnja 2023. godine, prokrijumčarili neutvrđenu količinu marihuane koju su prodali nepoznatim kupcima. Krijumčarenje je zaustavljeno kada je u dva navrata u Hrvatskoj "palo" oko 250 kilograma marihuane i kada su uhićeni Vučurović i Radović, i to nakon što su njihove "aktivnosti" snimljene i praćene od strane policije.

image
Srecko Niketic/Cropix/Cropix

Tako su 28. veljače 2023. godine nešto prije 20 sati Mandrapa i Vučurović gumenjakom dovezli 200 kilograma marihuane do betoniranog dijela obale, gdje ih je čekao Bošnjak u vozilu Opel Vivaro. Crnogorci su iz gumenjaka "izbacili" desetak vreća koje je Bošnjak stavio u vozilo, a dan poslije je Vučurović tim vozilom krenuo prema Zagrebu. No, na naplatnoj postaji Lučko zaustavili su ga policajci koji su kontrolirali dolazak navijača na nogometnu utakmicu i u vozilu pronašli drogu. Vučurović je krajem kolovoza prošle godine pravomoćno osuđen za krijumčarenje. 

U drugom je slučaju Mandrapa gumenjakom 11. ožujka 2023. godine, oko 19.30 sati, dovezao 50 kilograma "trave" koju je Bošnjak preuzeo i odvezao do svoje obiteljske kuće, a dva dana poslije Mandrapa dovozi Radovića, kojeg Bošnjak prima i daje mu vozilo Renault Scenic u kojem je droga koju je trebao isporučiti. No, u Rogotinu ga zaustavlja policija, nalazi mu drogu i uhićuje ga. I on je osuđen na Općinskom sudu u Metkoviću u srpnju 2023. godine.

Kriptirana komunikacija 

Kao i većina članova raznih krijumčarskih skupina, i Bošnjak, Mandrapa i ostali koristili su se kriptiranih aplikacijama za komunikaciju. No nisu upotrebljavali ni "Anom" ni SKY/ECC, već "Session", besplatnu aplikaciju za čije korištenje nigdje nije potrebno unijeti ni broj telefona ni adresu e-pošte, a ne prikupljaju se niti se pohranjuju metapodaci kao i IP adresa.

Radović je na toj aplikaciji bio "Komarac 11", Mandrapa je koristio nadimak "Mitar", dok je Vučurović bio "Murinjo". Iako to nigdje "utvrdo" nije registrirano, USKOK smatra da je Bošnjak, sukladno komunikaciji u chat grupi u kojoj su bile tri osobe vezano za krijumčarenje 50 kilograma droge, koristio kodni nadimak "Yopp122". 

U vezi s prvom zapljenom 200 kilograma zabilježena je tog dana komunikacija Komarca i Mitra, u kojoj se prvi u nekoliko navrata raspituje što je s Murinjom jer ga ne može dobiti na telefon. 

image

Prevlaka

Ivana Nobilo/Cropix

- Pao. Provjereno 100 posto, zvao je kući... - odgovorio je Mitar Komarcu na poruku s upitnicima.

- Zato nas nisu ni zvali...ea jada - komentira Komarac1. Nakon što je Murinjo "kleknuo" s 200 kilograma, Komarac1 se i dalje kod Mitra raspituje ima li novosti, a ovaj mu odgovara: "Našli smo mu adkovaka najboljeg, a biće mu ispitivanje brzo pa ćemo sve znati popodne." Istog dana, nakon ispitivanja, Mitar Komarcu1 javlja da je "mali ćuto" te nastavlja: "Bolje mu j e...ako šta kaže prave mu organizaciju. Kad je sam, najmanje dobija."

- Pa ee, samo ga mogu nasamarit... A koliko istražnog može dobiti? - govori Komarac1.

- Malo i dobro mu je... mjesec - odgovara mu Mitar. Komarac1 konstatira da je važno da "nije propričo ostalo" te da se sad treba malo smiriti. Na što mu Mitar odgovara: "Idemo jače, pun gas, nema stajanja, sad će misliti da smo stali, a mi još više... Ujutro dolazi novo 200..." 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:54